Kertépítés

Így dolgozunk Kerttervezés Tereprendezés

Kertépítő szakcégként fő tevékenységi körünk, fő profilunk a KERTÉPÍTÉS, méghozzá a kerttervezéstől a kész kert átadásáig tartó valamennyi munkafolyamat elvégzése.

A tágabb értelemben vett kertépítési tevékenység egy szerteágazó, számos egymásra épülő és egymást követő munkafolyamatot, résztevékenységet felölelő alkotói munka, hiszen a kertépítés keretében helyszíni felmérések és egyeztetések alapján megtervezzük, majd az elfogadott költségvetési kiírás alapján kertépítő szakemberienk segítségével megépítjük a ház előszobájának minősülő, Veled közösen megálmodott, gyönyörű KERTET.

Igény esetén kerttervezési szolgáltatásunk keretében természetesen 2D vagy 3D kerterveket is készítünk Neked. Erről lentebb még írunk részletesebben is.

Ha kiváncsi vagy rá, hogy több mint 15 év tapasztalattal a hátunk mögött hogyan dolgozunk, tekintsd meg előtte-utána képválogatásunkat:

Így dolgozunk: előtte-utána képek

Véleményünk szerint az "előtte-utána" kertképek szemléltetik ugyanis a legjobban, hogy milyen csodás átalakuláson mennek át a ránk bízott kertek a kezeink között.  Alábbiakban röviden végigvezetünk a kertépítés menetén is, hogy tudd mire számíthasz Tőlünk.

Milyen stílusú kertet építsünk?

A kert megtervezése és megépítése előtt, első lépésként nem csupán az adott kertnek és közvetlen környezetének az adottságait kell megismernünk, hanem ahhoz igazodva, de Veled egyetértésben

ki kell jelölnünk az építendő kert stílusát.

A leginkább jellemző, általunk is rendszeresen megvalósított kerttípusokról az alábbi oldalainkon tájékozódhatsz részletesebben, ahol megtekintheted néhány referencia munkánk képanyagát is.

Miért érdemes a Kertelünk Kft-t választanod?

Mert immáron közel 20 éve meghatározó szereplői vagyunk a budapesti kertépítő közösségnek, és mert szakcégként, megbízhatóan, a vállalt határidőre, korrekt árakon, egyedileg tervezett, ötletes, hosszútávon is szép kertet építünk Neked.  Ha ennél réslzetesebb választ szeretnél kapni a fenti kérdésre,  úgy referencia képeink megtekintése után olvasd el ezt a cikkünket is:

Érvek mellettünk

Külön kiemelnénk még, hogy azért is érdemes kertépítő szakcégként a Kertelünk Kft-t megbíznod kerted megépítésével, mert így nem kell az egyes – az alábbiakban részletesen is bemutatott - részfeladatokhoz különböző szakembereket keresned (pl: kertész, térburkoló, öntözéstechnikai szakember stb.), velük alkudozni és foglalkozni. Mi mindezt, a komplex kertépítési szolgáltatást - hasonlóan egy generál kivitelező céghez - elvállaljuk, saját szakembereinkkel és partnereinkkel közösen profi, első osztályú minőségben elvégezzük, aminek köszönhetően

sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb szolgáltatást tudunk nyújtani Részedre, 

mindenekelőtt Budapesten, továbbá a Budapest környéki agglomeráció településein (Törökbálint, Budaörs, Páty, Biatorbágy, Telki, Budakeszi és Nagykovácsi, Solymár, Üröm és Budakalász, Szentendre, Dunakeszi és Fót, Veresegyház és Szada, Kistarcsa, Nagytarcsa stb. ).

Ajánlatkérés céljából keress minket az alábbi elérhetőségeinken:

Elérhetőségeink

Alábbiakban pedig bemutatjuk Neked a kertépítés menetét, a hozzá tartozó részfeladatok java részét.

A kertépítés főbb részterületei

A kertépítés területén az alábbi, a kivitelezés során rendszerint egymást követő és egymásra épülő tevékenységeket különböztetjük meg:

 • kerttervezés, ajánlatadás
 • tereprendezés, gépi és kézi földmunka
 • termőföld terítése
 • térburkolás, térburkolatok építése
 • támfalak építése
 • sziklakertek kialakítása
 • automata öntözőrendszer telepítése
 • kút- és szivattyútechnika telepítése
 • ciszternák telepítése
 • kerti tavak és csobogók létesítése
 • kerti világítás kiépítése
 • növények kiválasztása, növények telepítése
 • füvesítés magvetéssel vagy gyepszőnyegezéssel
 • faházak és kültéri szaunák építése
 • kerti díszítőelemek telepítése
 • tetőkertek kialakítása
 • balkonok és teraszok növényesítése

A fenti szolgáltatások részletesebb bemutatása:

egy látványterv felülnézetből

Kerttervezés:

A kerttervezés feladata kettős: egyfelől ez jelenti a kertépítés szakmai alapját (erre épül ugyanis a helyszínnek megfelelő anyag- és növénykiírás, valamint a költségvetés), másfelől segít a Megrendelőnek abban, hogy az építendő kertet előre megismerje, a majdani kész kertet elkpzelhesse.

A végleges kerttervnek egyaránt ötvöznie kell a Megrendelő igényeit és a kertépítő egyedi terveit, szakmai elképzeléseit.

A kerttervezési tevékenységünkről bővebben olvashat a kerttervezés menüpontban.

Tereprendezés, földmunka:

A munkaterület átadás-átvételét követi a terepszintek kialakítása, a terepmunkák elvégzése, a szükséges sík területek vagy éppenséggel rézsűk kialakítása az elfogadott kertervnek megfelelően. A tereprendezés, a terepviszonyok kialakítása az esetek többségében gépesítést, így különösen bobcat munkagéppel való tereprendezést igényel, de természetesen minden esetben szükség van kézi - tehát emberi - munkavégzésre is, ez utóbbit nevezhetjük finom terepmunkának.

A profi kertépítéshez, a profi füvesítéshez, gyepszőnyeg fektetéshez, valamint a növények megfelelő fejlődéséhez sok esetben részleges talajcserére, illetőleg a megfeleő összetételű termőföld terítésére is szükség van. Nagyobb mennyiségű termőföld terítéséhez gazdaságosabb ha szintén a bobcat munkagépet vesszük igénybe.

Előfordulhat azonban, hogy az építendő kertben megfelelő mennyiségű és összetételű talaj vár minket, ez esetben elegendő lehet a terület gyommentesítése (ha szükséges) és felrotálása is a kert kialakításához.

A talaj - mint termőréteg - jelentőségéről és a gyommentesítéssel kapcsolatos tudnivalókról a kertépítési tanácsok menüpont alatt olvashatnak részletesebben.

Térburkolás:

A térburkolatok kialakítása külön szakértelmet igényel, hiszen a térburkolatnak időt állónak kell lennie, amihez a tényleges igénybevételnek megfelelő terhelést hosszú éveken át bírnia szükséges. Ezért az esztétikai szempontból kiválasztott tárburkolat, térburkoló elem típusához mindig megfelelő alap előkészítése szükséges, ide értve az ún. tükör kialakítását és a megfelelő közeggel való ágyazat szakszerű kialakítását.

A térburkolat kiválasztásánal esztétikai oldalról nézve a ház stílusa és a tervezett kert stílusa a fő determináló tényező, hiszen a burkolatok és egyéb elemek összhangja fontos eleme a stílusos és profi kertépítészetnek.

A térburkolási szolgáltatásunkról bővebb információk érhetőek el a térburkolás menüpont alatt.

Támfal és sziklakert építése:

kőtámfal részlet A térburkoláshoz - márcsak a felhasznált anyagok és a kő elemek jelentősége miatt is - valamelyest közelálló feladat, ha a terepszintek által indokolt okokból támfal építésére kerül sor. A támfalak is sokféle anyagból és ezáltal sokféle technológiával készülhetnek, és a térburkolatokhoz hasonlóan a támfal esetében is fontos, hogy az illeszkedjék a kert és a ház stílusához. ennek megfelelően más típusú támfalat tervezünk egy modern designt követő kertbe és megint más a mediterrán kerthez illő támfal.

Támfal létesítésére, mint a kert egyik díszitő elemét jelentő kerti létesítmény kertbe illesztésére, nem csupán a természetes terepszint viszonyok adhatnak indokot (bár ott sem kötelező elem, hiszen a szintkülönbség rézsű kialakításával is áthidalható), hanem mesterséges szintkülönbség kialakítással is létesíthetünk támfalakat.

Utóbbiak a tervezés egyik eszközét jelenthetik a sík területek szándékolt megtöréséhez.

A támfalhoz illesztve, annak természetesnek tűnő folytatásaként, vagy akár önállóan is tervezhetünk és építhetünk sziklakerteket. Helyes kőválasztással és ideális sziklakerti növények telepítésével a jólt tervezett sziklakert a kert egyik ékköve lehet, de véleményünk szerint a sziklakert kialakításánál is a legfontosabb a harmónia, az összhang megteremtése - vagyis sziklakertet csak akkor és olany formában, illetve méretben érdemes tervezni és építeni, amikor és amenniyre ezt a kert stílusa indokolja. A szép és stílusos sziklakerthez fontos az élő és élettelen alkotóelemek helyes arányát megtalálni, ami fontos feladata a szakértő tervezésnek.

A támfalak és sziklakertek menüpont alatt további részletek olvashatóak mindezekről.

Kerti öntözőrendszer kút- és szivattyútechnikával vagy anélkül:

egy öntözőpipa működés közben A profi kertépítés ma már természetes és véleményünk szerint elengedhetelen része az automata öntözőrendszer telepítése, hiszen az épített kert minden élő eleme (fű, sövény, ágyások, sziklakerti növények, balkonok növényei stb.) a számára megfelelő mennyiségű öntözést igényli a kellő fejlődéshez és a kert üdeségének fenntartásához.

Egyfelől a megfelelő és egyenletes elosztású vízkijuttatáshoz, másfelől a költséghatékony és (enregia)takarékos napiszintű öntözés biztosításához ajánlott az automata öntöző rendszer telepítése.

Az öntöző rendszer csatlakoztatható vezetékes vízre, de a megfelelő szerelvényezéssel telepíthető kútakhoz, vagy ciszternákra is, attól függően, hogy az öntözést milyen vízforrásból kívánjuk biztosítani.

Az öntöző rendszerek előnyeiről, és az automata öntözéssel kapcoslatos további hasznos információkról az öntözés menüpontban olvashatnak. 

Kertépítési ötletek képekben:

Munkáink megismeréséhez, egyúttal kertépítési, kerttervezési ötletek kialakításához javasoljuk, hogy tekintsd meg az általunk épített kertekről készült referenciaképeinket és tematikus képgalériánkat is!