Hasznos tanácsok

Kertfenntartás Növényvédelem Ötletek-tanácsok kertépítés házilag

A fa koronájának is szüksége van a levegőre és a fényre, így tud ideális módon fejlődni a növény. A gyümölcsfákat és a díszbokrokat is rendszeresen metszeni kell, hogy megfelelően virágozzanak, fiatalok és egészségesek maradjanak, jó termést hozzanak.

Levegő és fény

Levegő és Fény A gyümölcsfákat és a díszbokrokat is rendszeresen metszeni kell, hogy megfelelően virágozzanak, fiatalok és egészségesek maradjanak, jó termést hozzanak.

A bokrok és fák rendszeres metszése

Alakító metszés Hogy szükség van-e alakító metszésre, hogy a gyümölcstermő bokrokat kell-e ritkítani, vagy hogy az öreg almafának a kertben szüksége van-e fiatalításra: a helyes válasz gyakran a fák és bokrok életkorától függ. Idetartozik a metszést követő sebkezelés is: azok a vágási helyek, amelyek 3 cm-nél nagyobbak, a kórokozóknak ideális támadási felületet kínálnak. Ezért ezeket a metszési helyeket mindig le kell zárni sebkezelő balzsammal!

Tavasszal vagy ősszel virágzó bokrok

Díszbokrok

A díszbokrok a metszés következtében erősebb fiatal hajtásokat képeznek. A metszés optimális ideje ezeknél a növényeknél a virágzáshoz igazodik. Egy-két kivételtől eltekintve a tavasszal virágzó bokrokat ősszel, míg az ősszel virágzóakat általában tavasszal mettszük vissza. A bokor nyáron elég új hajtást növeszt. A lemetszett hulladékot egy szecskavágóval össze lehet aprítani, így az könnyen komposztálható.

Hasznos tanácsok fűnyíráshoz

Fűnyírás A fűnyírás a kerti gyepek, pázsitok egészsége és tartóssága érdekében nélkülözhetetlen. Jó állapotú, taposást is tűrő fűfelületeket csak rendszeres és megfelelő nyírással alakíthatunk ki, és tarthatunk fenn. Az időben történt nyírás a fűtöveket állandó növekedésre és bokrosodásra készteti, mely szükséges a gyep szőnyegszerű záródásához. A helyes fűnyírás a föld alatti hajtások és a gyökértörzsek fejlődésére is hatásos.

Téves vélekedés, miszerint csak egészen rövidre vágva szép a fű. Az egyenletes vágás és a szőnyegszerű tömöttség az, ami a fűfelületek szépségének igazi előfeltétele. A legalább 5 cm magasan tartott fűszálak között alakul ki kedvező párás légtér, és ezáltal csökken a fű vízigénye, valamint a folyamatos párologtatás miatt hűvösebbé teszi a közvetlen környéket. A nálunk jobban beváló durvább gyepbe valók, valamint az árnyéktűrő füvek is érzékenyek a gyakori és erős lenyírásra, melytől elgyengülnek, és az állományuk ritkulni kezd. A túlságosan rövidre nyírás miatt a gyökerek sem képesek elég mélyre hatolni, márpedig ez előfeltétele a rendszeresen bekövetkező nyári szárazságok elviselésének. Szabálynak is tekinthető, hogy a füveket 3-4 cm-nél mélyebben levágni nálunk - a klímánk miatt - nem is szabad. Egyszerre nem jó többet levágni, mint a fűszálak hosszának felét, egyharmadát, mivel az évelő füvek bokrosodási csomói a földfelszín közvetlen közelében találhatók. Ezek "leborotválása" a megújuló képességüket veszélyezteti.

Hosszúra nőtt fű A túl hosszúra nőtt fűnél fokozatosan, több nyírással célszerű elérni a megfelelő tarlómagasságot, mivel a felmagasodott fű töve megsápad, és ez az alacsonyra vágáskor hirtelen rávetődő napfénytől kisül. Ismételni kell a fűnyírást, ha a tarlószint egyharmadánál már magasabb a fű. Az ennél gyakoribb nyírás rövid, fél-két cm-es kaszálékot eredményez, melyet a nyári időszakban nem feltétlenül szükséges eltávolítani. Ez a kiszáradást lassítja, csökkenti a mohosodást, serkenti a gyökérfejlődést, és némi tápanyaggal is szolgál. Tartósabb zöldellést eredményezhet, és kedvez a giliszták elszaporodásának is, melyek a fűfelület valóságos talajművelői. A hátrahagyott fűnyesedék hátránya lehet, hogy szürkévé váló színével egy-két napig csökkenti a fű szépségét, valamint egyes gyomoknak és gombakártevőknek kedvez, továbbá nyirkos időben vagy öntözés után csúszóssá válhat.

A fűnyesedék gyűjtését mindig órákon belül jó elvégezni. Azt a kevés fűszáltörmeléket, mely gondos gereblyézés után is marad, soha nem kell kikaparni, mert ez is véd a kiszáradástól és lassan elkorhadva az értékes szerves anyag készletet is gyarapítja.

A nyírásmenet akkor lehet a legkedvezőbb, ha a szegélyrészek, virágfelületek szélénél, a fák és bokrok aljánál veszi kezdetét. Máshol már egymást szorosan követő kereszt- vagy hosszirányú egyenes sávokban jó folytatni a fűnyírást. Az egymás utáni nyírások alkalmával mindig az előzőre ellentétesen vagy merőlegesen végzett nyírás a legmegfelelőbb. A nyírást mindig kövesse egy kis öntözés, valamint a hengerezés is előnyös, hogy a meghúzódott fűtövek visszanyomódjanak a talajba. Ez a művelet megerősödött, sokat taposott gyepnél elmaradhat. A megfelelő gondoskodás a füvek, kerti gyepek valóságos éltetője, ezért nem szabad sajnálni rá az időt és fáradtságot.