Növényvédő szerek használata

Még a legnagyobb odafigyelés és leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy növényeink valamelyike elégtelenül fej­lődik, a levelei sárgulnak vagy bebarnulnak, netán foltosodnak, vagy akár le is hullanak, esetleg az egész növény elpusztul.

Ha az elváltozások okát idejében sikerül diagnosztizálni, akkor a növényeink további károsodása vagy pusztulása az esetek többségében megelőzhető.

Első lépésként a betegnek tűnő növényein­ket javasolt gondosan megvizsgálni, szabad szemmel, esetleg hatszoros vagy kilencszeres nagyító segítségével. A föld feletti részek mellett ajánlatos óvatosan megvizsgálni a gyökérzónát is. Utóbbihoz a talajt vigyázva mossuk le vízzel a gyökerekről. Ha ily módon sikerül az elváltozások okát megállapítani – kvázi a betegség okát diagnosztizálni -, akkor a szakkönyvek előírásai szerint kezdjük el a védekezést.

Ügyeljünk azonban arra, hogy a növényvédő szerek használata sok esetben rejthet veszélyt akár még az emberekre is. Természetesen az alábbiakban javasolt növényvédő szerek sem veszélytelenek, de ha a vonatkozó használati utasításokat és előírásokat meg­tartjuk, akkor –kellő odafigyeléssel - nyugodtan használhatjuk azokat.

A növényvédő szerek vásárlása, felhasználása, tárolása és kijuttatása során a következőket kell figyelembe venni.

A növényvédő szereket elsősorban gazdaboltokban és barkácsáruházakban árusítják.

A különféle fertőzések és betegségek ellen különféle szerek hatnak.

A gombás betegségek ellen gombaölő szerekkel — így például Agrocit, Antracol WP, Chinoin Fundazol 50 WP, Thiovit S, Zineb 80 WP — védekezhetünk.

Az állati kár­tevőket rovarölő szerekkel — így például Basudin 5G, Ditrifon 5 porozó, Foszfotion, Pirimor aerosol, Pyrotox aerosol, Sevin 85 WP —, valamint atkaölő szerekkel — így például Pol-Akari-tox — tudjuk elpusztítani.

A felsorolt szerek többsége por alakú, de vannak folyadék formájában, vagy ún. granulátumként forgalmazott illetve aerosolos készítmények is.

A vásárolt növényvédő szerek csomagolásán vagy hozzá mellékelve átadott szigorú utasításokat mindig olvassuk el figyelmesen és tartsuk meg az előírásokat! A növényvédő szereket gyermekektől, állatoktól elzárt helyen, és természetesen az élelmiszerektől távol tárol­juk. Minden növényvédő szert saját, eredeti csomagolásában őrizzük és raktározzuk, a szereket – hasonlóan az egyéb vegyszerekhez - ne töltögessük át különféle zacskókba vagy edényekbe.

Permetezés a kertben Az ún. permetlé elkészítéséhez és kijuttatásához (amit a köznyelvben permetezésnek hívunk) szerezzük be a szükséges eszközöket, úgymint: mérleget vagy megfelelő mérőedényt, egy műanyag vödröt és kannát, a kijuttatáshoz használt permetezőt, és az egészségügyi, munkavédelmi okokból elengedhetetlen védő­kesztyűt, védőmaszkot, illetve védőszemüveget.

Talán némileg meglepő, de a permetlé készítéséhez legjobb, ha esővizet használunk. A csapvizet – ha van rá lehetőségünk - házilag lágyítsuk meg, vagyis forraljuk fel, majd hűtsük le. A permetlét a szükséges permetszer kimérése után javasolt egy külön vödörben elkészít­eni, és a kizárólag erre a célra használt kannával átöntetni a permetezőbe. De természetesen kellő gyakorlattal ez az összeállításai művelet közvetlenül a kézi permetezőben is elvégezhető.

Fontos, hogy a permetléből mindig csak annyit készítsünk, amennyi szükséges, mert növényvédő szert a lefolyóba, csatornába önteni tilos!

A permetezés során a permetlét egyenletesen juttassuk ki a növényekre, és ügyeljünk arra, hogy a levelek színére és fonákjára is jusson a permetből, a virágra azonban lehetőleg ne kerüljön permetszer. Megjegyzendő, hogy a növényvédő szerek szakszerűtlen felhasználása és kijuttatása a növényeket megperzselheti. Ennek jeleként a növényi részeken kisebb-nagyobb barna foltok láthatóak, amelyek azon területeket jelzik, ahol a növények szövete elpusztult. A perzselésre a fiatal hajtások és levelek, valamint a virágok a legérzékenyebbek.