Találatok: Kültéri növények

Nagy fa beépítése

Koros fák és növények ültetése

Ha az új építés ellenére rövid idő alatt kész (szakszóval: beállt) kertre vágyunk, úgy nagyobb méretű, idősebb növényeket szükséges beszereznünk és telepítenünk.


Sorházi kert

Sorházi kertek – kis kertek tervezése, növényei

Sorházi kerteknél illetve kis kerteknél egészen kicsike zöld terület áll csak rendelkezésre. Ennek nagy részét a gyep teszi ki. Növényzetére az álló sövény és a színes virágok a jellemzők.


Japán juhar

Ezek a legszebb modern kerti növények – válogass belőlük

Jelen írásunkban igyekszünk ízelítőt adni a modern stílusban épült kertek leginkább jellemző növényfajtáiról.


Rózsaszín törpemandula

Lejtős kertek növényei

A lejtős kertek növényei, jó rézsű-kötők melyek főbb ismérvei: erős gyökérzettel rendelkeznek, jól újulnak, a metszést jól viselik, lehetőség szerint télen is zöld lombjuk van és gyorsan növekednek.


Dianthus plumarius

Évelők a virágládákban

Az évelő növények – szemben az egynyáriakkal - a fagyok beálltával sem pusztulnak el, hanem valamely föld alatti vagy feletti részükkel áttelelnek, s a következő év tavaszán újra kihajtanak és virágoznak.


Szegfű mező

Mediterrán kerti növények, melyek biztosan nem fagynak ki a kertedből!

A magyarországi mediterrán kertek kialakításakor, a növények kiválasztásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a mediterrán kerti növények egy része fagyérzékeny, amely a hazai téli időjárást, a fagyokat nem viselné el. Erre tekintettel most sorra vesszük, hogy a mediterrán kertek növényei közül melyek azok, amelyek kiültetésük esetén sem nem fagynak ki a magyarországi kertekben.


Japán dérbabér

Ágyásképző cserjék a modern kertekben

A modern kertek fontos, feltűnő elemei a füves és burkolt felületek között található, egy magasságú és többnyire egyféle faj egyféle fajtájából ültetett mértani ágyások. A mai építészet szögletes, vagy éppen lekerekített, nagyvonalú építményeihez remekül illik a modern stílusú kertforma, de akár a régebbi építésű panelházak, beton-alapú sorházak szép és elegáns kertjei is lehetnek.


Szárazságtűrő növények

10 legjobb szárazságtűrő mediterrán növény

Az elmúlt években egyre melegebb nyárral kellett szembesülnünk, ami nagy hatással van kerti növényeinkre, valamint vízfogyasztásunkra. A melegedésnek köszönhetően egyre népszerűbbek Magyarországon a mediterrán jellegű kertek, melyekbe szárazságtűrő növényeket szeretnének a kert tulajdonosok. Az alább bemutatott szárazságtűrő növényeket nyugodtan kiültethetjük naposabb, száraz helyekre is, biztosan nem száradnak ki.


Őszi gyümölcsök

Őszi gyümölcsök és szüretelésük

Az őszi metszések, őszi gyepápolás, a gyep és ágyások téli felkészítése, a kerti csapok és öntözőrendszerek víztelenítése (téliesítése) stb. mellett az őszi kerti munkák sorába tartozik az őszi gyümölcsök betakarítása, szüretelése. Ez a munkálat nem csupán a termesztőket, az üzemi gazdálkodókat érinti, hanem mindazokat a kerttulajdonosakat, akik kertjeikben gyümölcsfát ültetnek.


Piros madárbirsek

Madárbirsek

A madárbirsek (Cotoneaster ssp.) Ázsia mérsékelt égövi részein, Európában és Afrika északi részén honosak. Ahol jól érzik magukat, képesek akár gyomosítani is, rosszabb esetben elvadulnak és megtelepednek az adott hely flórájában. Bár Magyarországon jól érzik magukat, szerencsére sem a kertészeti fajok, sem pedig az esetleg kialakuló fajok közötti hibridek nem veszélyeztetik az őshonos fajokat.


Tollas celózia

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták I.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: husánglevelű farkasfog, tollas celózia, észak-afrikai szulák


A legjobb 7 sövénynövény

7 legjobb és letesztelt sövénynövény

A sövények kertünk fontos részei: védenek a belátástól, a széltől és jó fajta választás esetén gyorsan növekszenek, könnyen karban tarthatóak, és emellett még esztétikusak is. Sokféle növény használható sövénynövénynek, ezekből most kiválasztottuk a tapasztalataink szerinti hét legjobban bevált fajtát.


Kertelünk jel

Növények károkozói

Növényvédelmi cikksorozatunkat folytatva, az alábbiakban mutatjuk be a növényi káros elváltozások harmadik nagy okcsoportjának számító állati kártevőket vagy más néven a növényi károkozókat.


Gyönyörű selyemakéc

Selyemakác – a mediterrán jellegű fa

A selyemakác (Albizia julibrissin) mediterrán jellegű faj, mely Japántól a szubtrópusi övezetig honos. A fásszarú mediterrán kerti növények körébe tartozó selyemakác viszonylag kis termetű, lassan növekvő fa, jellemzően 4-6 m magas.


Dús kanálajak

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták II.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: kínai szegfű, kúszó pázsitszulák, kerti szalmarózsa


Logó új

Növények betegségei

Az élettani eredetű elváltozások kiváltó okának megállapítása és így a probléma orvoslása azért nehéz, mert ezekben az esetekben nem találunk a növényen káro­sító állatot vagy például a gombás fertőzésre utaló jeleket.


Kicsiny pelyvavirág

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták III.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: pelyvavirág, bíboros sétányrózsa, begyvirág


leander

Leander, a kedvelt mediterrán növény

A magyarországi mediterrán kertek egyik leginkább kedvelt dézsás vagy esetleg nyárra földbe kiültethető szépséges növénye a leander. Mediterrán származású, és az ottani éghajlaton fa termetű növény: térelhatárolóként, sövénynek és szoliterként is ültetik.


Virágok a sziklakertben

Virágok a sziklakertben

Évszakonként más és más növények virágoznak a sziklakertekben. A sziklakerti növények többségének virága tavasszal és nyár elején nyílik ki, de természetesen nyári és őszi virágzásúak is ismertek, amelyek hazánkban is jól telelnek.


Sziklás kert

Sziklakerti növények: évelők, örökzöldek és társaik

A sziklakerti növények származásuk alapján kétfélék: természetes előfordulásukban eredendően magashegységi vagy kontinentális klimatikus helyen élnek.


Színes kékszakáll

Kis kertek növényei

Manapság a kisebb kertek tulajdonosai többnyire pihenésre szeretnék a kertet használni, ezért a rendszeresen karban tartandó gyepfelület mellett a könnyen és keveset ápolandó növények közül választanak. Nagyon kis felületre korlátozódnak az egynyári növények, és inkább évelő és fásszárú növényekkel ültetik be a kiskertek építésekor a zöldfelületet.


Korallberkenye is népszerű sövény

Korallberkenye – a másik kedvelt mediterrán sövény

A korallberkenye (Photinia serrulata syn. Ph. x fraseri) a babérmeggyhez hasonlóan kedvelt növénye a Magyarországon épített mediterrán kerteknek.


Sávoslevelű muskátli

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták IV.

Balkonládába ültethető egynyáriak: kék lobélia, sávoslevelű muskátli, kerti petúnia


Fa teraszon

Fák és cserjék a balkonládákban

A kertépítés egyik speciális ágának is tekinthető balkonnövényesítés, illetőleg terasznövényesítés számos, erre alkalmas cserje és fa fajok szakszerű telepítését is magában foglalja.


Támfal mediterrán

Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.


Mediterrán sövény

Tipikus mediterrán sövény – a babérmeggy

A babérmeggy (Laurocerasus officinalis syn. Prunus lauroserasus) Magyarországon nagyon kedveltté vált mediterrán hangulatú növény. Nagyobb méretű leveleivel, megjelenésével a mediterrán kertek egyik jellegzetes növénye, szinte kihagyhatatlan faja a mediterrán kertépítésben.


Lila szegfű

Fűszernövények a teraszokon 1

A konyhában használatos fűszernövények termesztése nem új keletű, de mostanság igen kedvelt és virágzó kertészkedési forma, legyen szó akár egy önálló konyhakerti rész kialakításáról a kertépítés során, akár a balkonládákban történő fűszernövény ültetésről a teraszokon.


Növényvédő vegyszer

Növényvédő szerek használata

Még a legnagyobb odafigyelés és leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy növényeink valamelyike elégtelenül fej­lődik, a levelei sárgulnak vagy bebarnulnak, netán foltosodnak, vagy akár le is hullanak, esetleg az egész növény elpusztul.


Mediterrán levendula

Levendula a mediterrán kertben

A levendula mediterrán eredetű növény, amelyet előszeretettel ültetünk a mediterrán kert építése során, hiszen illata, színe és habitusa valódi mediterrán hangulatot ébreszt mindannyiunkban.


Zöldellő zsálya

Fűszernövények a teraszokon 2

Napjaink népszerű, a konyhakertekben és teraszokon (virágládákban, balkonládákban) előszeretettel ültetett fűszernövény fajták bemutatását az alábbiakban folytatjuk.


Lila növény

20 mediterrán kerti növény, melytől színárban úszik majd a kerted!

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. Ezek közül ismertetjük a Magyarországon is ültethető, többé-kevésbé fagytűrő növényeket.


Lila hóbogyó

Különleges színek a téli kertben

A kert az év mind a négy évszakában gyönyörködtet a maga szépségével. Munkáink során kifejezetten törekszünk arra, hogy az általunk tervezett és épített kert az év minden szakában díszítsen, így a kertben a színek (és tavasztól őszig az illatok) az évszakok váltakozásával kövessék egymást.


Színes petúnia

Amit a petúniákról tudni érdemes

A muskátlikat (Pelargonium) és petúniákat (Petunia) ültetik világszerte leggyakrabban balkonládákba. A kétféle növény tartása különböző. Alapvetően mindkét balkonnövény fényigényes, a kifejezetten napos helyeket kedvelik. A muskátli a kevesebb, de gyakori öntözést szereti. Afrikából, száraz körülmények közül származnak azok a fajok, amelyekből nemesítették a fajtákat mind az álló, mind pedig a futómuskátlik esetében.


Gyönyörű ezüstfenyő

A legjobb tűlevelű fenyők a kertben

A nyári harsogó zöldek és az őszi gyönyörű lombszínváltás után beköszönt a nagy szürkeség időszaka: kevés a napsütés és rövidek a nappalok. Ilyenkor a kertben a télen is zöld növények üdítő látványt nyújtanak, melyek közül a fenyőfélék hosszú évtizedeken keresztül biztosan a kertünkben díszítenek.


Színes balkonnövények

Hogyan ültessük a balkonnövényeket?

Néhány tanács, hogyan ültessünk egynyári balkonnövényeket.


Sövény

A sövények szerepe a kertben

A kertek többségében a sövények a telekhatár jelzésére szolgálnak, e mellett azonban a sövények alkalmasak lehetnek csúnya műtárgyak, tűzfalak eltakarására, szél- vagy hófogó funkció betöltésére, avagy a kert egyes részeinek elhatárolására is. A sövények rendes fejlődéséhez (is) elengedhetetlen a szükséges feltételek kialakítása és azok folyamatos biztosítása. A sövény telepítéséhez az első lépés, hogy a megfelelő növényt kiválasszuk.


Szép balkonnövények

Balkonnövények fenntartása

Néhány információ a balkonládák és növények szakszerű fenntartásáról.


Tájhoz illő növényválasztás

Növények kiválasztása

A növénytelepítési és ápolási munka kiindulópontja a helyes növényválasztás. De miért is állíthatjuk ezt? Azért, mert sok felesleges mun­kától és gondtól mentesíti magát az a kertészkedő, aki előzetesen felméri, hogy az adott helyen milyen növényeket lehet tartani, illetve az adott helyre milyen növényt érdemes telepíteni.


Színes rézvirág

Nyári virágos növényfelületek

Magyarország időjárásában gyakori a nyári száraz és nagy, kánikulai meleg. Ilyenkor kevés virágos növényünk marad, amelynek formáját, színét és esetleges illatát is élvezhetnénk. A kertépítés során ezért külön ügyeljünk a helyes, minden évszakban megfelelően virágzó kertrészletek kialakítására.


Gyümölcsfa logó

Gyümölcsfák ültetése

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon és mikor ültethetők a gyümölcsfák a kertben. Jelen írásunkban igyekszünk összefoglalni a gyümölcsfák ültetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Mák kertben

Ültessünk mákot a kertbe

Mák, mint díszítő elem a kertben. Ültessük be és próbáljuk ki!


Talajtakaró kis meteng

Talajtakaró növények a kertben

A kertekben javarészt napos felületek fordulnak elő, viszont néha az árnyék eluralkodik és az addig szépen díszítő, napot kedvelő növények megritkulnak, végül kikopnak. Ez előfordulhat akkor, amikor a facsemete idősebbé válik, illetve akkor is, amikor az építkezés után a ház vagy valamely melléképület árnyékot vet.


Citrus csemete

Cserjék és fák a kertben

A fák és cserjék között lombhullató és örökzöld növényeket találunk. A kertekbe, közterületekre több ezer faj és fajta közül választhatunk. Sokféle alak, szín és méret jellemzi ezeket a növényeket, és szinte minden területre, kertrészletbe található a kert stílusához igazodó és a hely adottságainak is megfelelő dísznövény.

 


Növény trágyázás

Tápanyagellátás a kertben

A kerti növények tavasztól őszig fejlődnek a legerőteljesebben, pontosabban akkor, amikor a hőmérséklet és a nedvesség viszonyok megfelelőek számukra. A kertnek különböző növényeit másképpen gondozzuk, vannak kevésbé és erősen metszett felületek, gyorsan és lassan fejlődő növények is. Mindezektől függ a megfelelő tápanyagellátás/utánpótlás is.


Fejlett gyöngyvessző

Gazdag virágzású, középmagas cserjék

A legtöbb kertben sok virágos növény található. Az emberek nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt, különösen nagy becsben tartják a virágzó növényeket. Mindenkinek másmilyen ízlése van, így a nagyobb, de kevesebbet virágzó növényekért ugyanúgy rajonganak, mint a sok apró virágot nevelő növényekért. A cserjék között találunk olyanokat, amelyek kisebb és közepes méretű kertben is elférnek.


Dália virág

Dáliák – régről ismert nyári virágok

A régebben is ültetett, nyáron virágzó növény közül talán a dáliák fajtaszáma közelíti meg a rózsákét. Nagyanyáink kertjében is megtalálhatóak voltak, a büdöskével (Tagetes) és a petúniával együtt az egyik legkedveltebb, régen termesztett dísznövényünk.


Virágos nyáriorgona

Nyáriorgonák

Szinte mindenki könnyen fenntartható, szép és ápolt kertet szeretne. Azonban a legtöbb olyan dolog, amelyről azt gondoljuk, hogy könnyen és gyorsan fenntartható, éppen az ellenkezőjét bizonyítja be (pl. gyep, sziklakert). Természetesen léteznek olyan növények, melyek kevesebb gondoskodással is beérik: ezek közé tartoznak például a nyáriorgonák.


Ültessünk fokhagymát

Egészség a kertben? Ültessünk hagymát!

A kiskerti gazdálkodásban mindig szerepet kapnak a különböző hagymafélék (Allium nemzetség tagjai), amelyek legismertebb képviselője a vöröshagyma. A boltokban ezenkívül cserepes metélőhagymát, póréhagymát, fokhagymát lehet rendszeresen vásárolni. Ezek mellett még az európai konyha ismer hagymaféléket, amelyekkel hazánkban is érdemes megismerkedni.


Tisztító homoktövis

Természetes vitaminforrás lehet a kertünk!

Ültessünk olyan növényeket a kertünkbe, melyek nemcsak szépek, de természetes vitaminforrások is lehetnek!


Keskenylevelű kasvirág

Kasvirágok a kertben

Jelen írásunkban a kasvirágokkal foglalkozunk, melyeket leginkább a vidékies hangulatú kertekbe és a kertvárosi pihenőkertekbe javaslunk ültetni, de lényegében bármely kerttípus virágos növényfelületének kialakításánál felhasználhatjuk őket.


Érett cassabanana

3 érdekes gyümölcsféle, amit érdemes kipróbálni a kertedben

3 trópusi gyümölcsféle a tüskés uborka, a földicseresznye és a cassabanana mellyel különlegessé tehetjük a kertünket.


Kék barátcserje

Ezek a legszebb kék virágú növények

A virágos növények között sok színt találunk, de talán a legritkábbak a kék színűek, amelyek sem lila, sem rózsaszínes árnyalattal nem rendelkeznek. Bemutatunk most néhány igazán KÉK színű növényt, amelyet Magyarországon is biztonsággal ültethetünk.


Sárga varjúhaj

Szárazságtűrő növények a kertben

Az utóbbi években sorban dőlnek meg a meleg-rekordok, és szélsőségesen alakul a csapadék eloszlása is. Mindezek mellé a nyári erős UV-sugárzás, valamint a gyakori légszárazság is társul. Ilyen környezeti tényezők mellett az érzékenyebb növények hamar elveszthetik a díszítőértéküket, a nagyon érzékeny növények pedig elpusztulhatnak.


Közönséges harangláb

Tavaszi, kora nyári színes virágok a kertben

Jelen írásunkban a tavaszi, kora nyári színes kerti virágok közül a haranglábakat mutatjuk be.


Balkon aranya

Amit tavasszal érdemes ültetni: a balkon aranya

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben.


Szép hóvirág

A tavasz hírnöke: a hóvirág

Hazánkban kora tavasszal az első virágok között nyílnak a fehér hóvirágok, később a rokon tőzike virágzik. Ezek a növények az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartoznak.


Piros nebántsvirág

Gyors növekedésű és hálás virágok a kertben

Több olyan virágot is ültethetünk a kertépítés vagy kertfelújítás során, melyek relatíve gyorsan növekednek és nyáron szinte folyamatosan virágoznak. Többnyire a virágos növényeket kedveljük a kertben, a sok színes virág kedvezően hat a lelki állapotra.


Korai bangita

Kora tavasszal virágzó cserjék a kertben

Magyarországon a tavaszt a hóvirág és a kerti hagymás növények virágzásával szoktuk párosítani. A lágyszárú növények mellett léteznek olyan fásszárúak is, amelyek korán szoktak virágozni. Ezek a növények esztétikai értékükön túl már korán, akár februárban is táplálékot adnak a beporzó rovaroknak, így rendkívül hasznosak is.


Fehér kankalin

Kankalinok – a tavasz egyik kedvenc kerti virága

Közeledik a tavasz, amikor is sok hölgy és kertbarát kap ajándékba – akár névnapra, akár Nők napjára egy cserép kankalint (primula hibridek). A növényházban nevelt növényeken sok a bimbó és a virág, nagyon sok színben kaphatók. Többnyire közepes cserépben nevelik őket és így jutunk hozzájuk. Fontos tudni erről a növényről, hogy szinte mind kertészeti hibrid, magról nevelték őket.


Rózsaszín orgona

Ők is tavasszal virágoznak: az orgonák

Április-májusban a magyar kertek egyik legfeltűnőbb színfoltja – és vágott virágként az anyák napjának már-már jelképe - az orgona. Kertépítési tevékenységünk során magunk is gyakran ültetjük a májusi vagy kerti orgonát (Syringa vulgaris), mivel egy erősen növekedő, hálás növény.


Sövénynek is ültethető fenyőfélék

Sövénynek is ültethető fenyőfélék

Szinte minden kertben vannak sövények, melyek akadályozzák a belátást az út és a szomszédok részéről, fogják a szelet, védenek valamelyest a szennyezésektől és intim szférát teremtenek a kertben. Manapság leggyakrabban télizöld vagy örökzöld növényeket ültetnek sövényként.