Őszi gyümölcsök és szüretelésük

Az őszi metszések, őszi gyepápolás, a gyep és ágyások téli felkészítése, a kerti csapok és öntözőrendszerek víztelenítése (téliesítése) stb. mellett az őszi kerti munkák sorába tartozik az őszi gyümölcsök betakarítása, szüretelése. Ez a munkálat nem csupán a termesztőket, az üzemi gazdálkodókat érinti, hanem mindazokat a kerttulajdonosakat, akik kertjeikben gyümölcsfát ültetnek.

Megjegyzendő, hogy kertépítési tevékenységünk során mindinkább azt tapasztaljuk, hogy megrendelőink – főként a kisgyermekes családok - kifejezetten kérik, hogy a dísznövények mellett fűszernövények és néhány kedvelt gyümölcsfa is lakója legyen a stílusosan tervezett és épített kertnek.

Ebből adódóan úgy gondoljuk, hogy az őszi kerti munkálatok számbavételekor érdemes néhány sorban bemutatni az őszi gyümölcsöket, és azok szüreteléséről, mint elvégzendő feladatról is szót ejteni.

Az alma, körte, barack és a szilva szüretelése

A mindenki által kedvelt alma és körte mellett – melyek őszi betakarításáról korábbi cikkünkben foglalkoztunk - számos gyümölcsöt szüretelhetünk ősszel, melyeket a megfelelő tárolás után az őszi és téli időszakban fontos vitaminforrásként fogyaszthatunk el.

A húsos, lédús gyümölcsök között elsőként az őszi érésű őszibarackot emelnénk ki. Az utóbbi években terjednek a piros belű gyümölcsök, a barackok között is találhatunk ilyen fajtákat. Az őszibarack nem tárolható sokáig, érdemes frissen elfogyasztani vagy befőzni a termést. A fajtanemesítéseknek köszönhetően hamarosan őszi érésű kajszik ízét is élvezhetjük!

Igazi őszi szüreti hangulat

A szilvák nyár közepétől érnek és egészen szeptember végéig kitolódik a fajták érése. Ide tartoznak a kék vagy hamvas színű szilvákon kívül a ringlók is (pl. Althan ringló). Az előbbiek közül sokan keresik a régebben nagy mennyiségben termesztett Besztercei szilvát. Sajnos ez a fajta már csak háztáji kertekben lelhető fel, mert nagyon vírusérzékeny, ezért a kiváló ízű és befőzésre is alkalmas fajta csemetéjét nagyon ritkán árusítják a kertészetekben. A vírustünetek a szilva levelén is látszanak: sárga márványozottság és foltok tarkítják a lombozatot. A termés a fertőzést követően kisebb, formátlanabb (általában sarló vagy félhold alakú) és ízetlen lesz. Gyakran mézgás is a gyümölcshús. A vírusra kevésbé érzékeny fajták közül a Bluefree, a Stanley és a Fehér szilva egyedeit ültetik gyakran, de természetesen nagyon sok más fajta is létezik.

Nagy népszerűségnek örvend a „Nemtudomszilva”, mely egy régi tájfajta. Valószínűleg a nagy termésű szilva és más Prunus fajok kereszteződésével jött létre. Termése kicsi, édes és kevésbé leves. Vírustoleráns, a betegség legfeljebb a terméshozamot csökkenti, de a termés minősége nem romlik jelentősen. Fája tövises, ezért szedése nehézkesebb és lassabb. Bokor- vagy kisebb facsoporttá fejlődik, gyakran gyökértarackokat is nevel. Augusztus végétől érik. Nagyon finom, ízes lekvár és pálinka készül belőle.

Birs, naspolya és a kökény

A birs és a naspolya kései gyümölcseink, melyek szép késő tavaszi virágzásukkal díszítenek is. A birset még a fagyok előtt, teljesen színeződött állapotban és éretten szedjük. Nyersen ritkán fogyasztjuk, mert gyümölcse nagyon kemény. 10-15 ⁰C-on, szellős helyen jól tárolható, kellemes illata betölti a légteret. Az egyik legkeresettebb fajta a Berecki.

A naspolyát az első hajnali fagy után szedhetjük. Ha megcsípte a dér, akkor megpuhul és kásás lesz a gyümölcs belseje. Túlérett körtére emlékeztető, édes íze van. Tápértéke igen magas, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. A magyar nemesítésű fajták közül a Szentesi rózsa, a külföldi származásúak közül a Holland óriás jó ízű. Csak rövid ideig tárolható, érés után el kell fogyasztani a naspolya gyümölcsét.

Naspolya

Ma már kevésbé közkedvelt a kökény. A tövises bokrokon őszre kicsi, hamvas kék bogyók érnek. A vadon termő kökény termésében nagy a mag és kevés a gyümölcshús. Nagy ásványianyag- és C-vitamin tartalma van. Az első fagyok után puhul meg termése, és válik édeskéssé. Nem szoktuk tárolni. Újabban Magyarországon is szelektálják nemesítők, nagyobb termésű klónjai már beszerezhetők a gyümölcsárusok standjain.

Végezetül az őszi szüret sztárja: a szőlő

És ha őszi szüret, akkor természetesen mindenkinek elsőre a szőlőre gondol, mely gyümölcsre részletesebben azonban ehelyütt nem térünk ki, hiszen a szőlészettel és borászattal kapcsolatos publikáció messze meghaladná a jelen, összefoglaló jellegű gyümölcsös kerti ismertető kereteit.