Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták III.

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Balkonládákba ültethető egynyári növények: pelyvavirág, bíboros sétányrózsa, begyvirág

Iresine herbstii Hook. f. ’Purple Lady’ – kicsiny pelyvavirág

ő a pelyvavirágA fajtát magról vetik, csírázása elhúzódhat, mivel állandó meleget (20 ⁰C) igényel. Viszonylag új nemesítésű struktúranövény, a levelek színe sötét bordó, napon szinte feketés színezetűvé válik. A palántanevelés során kezdetben lassan fejlődik, majd hamar csüngő jelleget ölt. Már korán gazdagon elágazódik, balkonládákban és függőcserepekben is szép, sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik. Napon nagy méretűvé fejlődik, gazdag öntözés és tápanyagellátás hatására akár 120 cm átmérőjű is lehet. Magyarországon nem virágzik, legfeljebb csak az átteleltetett tövek hoznak jelentéktelen virágokat a következő évben.

Iresine lindenii Van Houtte – évelő pelyvavirág

Az előző növényhez hasonlóan vörös lombszínnel rendelkező struktúranövény. Ezt a fajt hazánkban dugvánnyal szaporítják. A növény gyéren ágazódik el, hajtásai felfelé törnek, levele hosszúkás és tagolatlan. Virágzatokat ritkán nevel hazánkban, különösebb díszítőértéket ezek nem képviselnek. Rövidnappalos növény. A nyáron visszavágást igényelhet, mivel a fejlődő hajtások gyengék és letörhetnek.

üde fehér sétányrózsa

Lantana montevidensis (Spreng.) Briq. ’Weeping White’ – bíboros sétányrózsa

A közismert sétányrózsához képest (Lantana camara L.) ez a faj kúszó-csüngő habitusú. A Lantana nemzetség tagjai illatos levelűek, a bíboros sétányrózsa szinte kellemetlen szagú. A levelek erős szaga érintésre erős csak, a virágzatok édes illatúak, messziről érezhetők. Erős növekedés, erős vitalitás jellemzi. A változatok között a L. camara-hoz hasonló fehér, sárga és vörös színű virágok találhatók meg. A fajta fehér színű, erőteljes növekedésű.

Nemesia Vent. hibrid ’Blue Bird’ – begyvirág

nemesia vagyyis begyvirágA begyvirágok kevésbé ismert dísznövények. Egyévesek, apró virágaik gazdagon, füzérekben nyílnak a vegetációs időszakban. Többnyire a magasságuk nem haladja meg a 20-25 cm-t. A fajok ellenállóak, vadvirágra emlékeztetnek. A fajta kék virágszínű, a virágok közepén apró sárga pont van. Sok hajtást nevel, bokros habitusú és terpedt növekedésű: kezdetben a hajtások felfelé növekednek, majd elhajlanak. Külföldön igen kedvelt növénynemzetség.

Ocimum basilicum L. ’Bíborfelhő’ – kerti bazsalikom

a lilás kerti bazsalikomA fajtát Magyarországon nemesítette Kovács Zoltán, 1990-ben állami elismerést kapott. A bazsalikomok magról vethetők, mint minden fajta fűszernövény. A bazsalikomok között apró, közepes levélméretű és nagy levelű (metélő) fajtákat különböztethetünk meg. A fajta közepesen nagy levelű, a levelek sötét bíborszínűek. Egynyári dísznövény, levelével és virágaival is díszít. Magassága virágágyakban kb. 30 cm.