Amit a petúniákról tudni érdemes

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

A muskátlikat (Pelargonium) és petúniákat (Petunia) ültetik világszerte leggyakrabban balkonládákba. A kétféle növény tartása különböző. Alapvetően mindkét balkonnövény fényigényes, a kifejezetten napos helyeket kedvelik. A muskátli a kevesebb, de gyakori öntözést szereti. Afrikából, száraz körülmények közül származnak azok a fajok, amelyekből nemesítették a fajtákat mind az álló, mind pedig a futómuskátlik esetében.

Muskátli

A ma kapható petúniák hosszú évtizedek nemesítési munkájának köszönhetőek. A petúniák Amerikából származnak, gyakorlatilag a kukorica termőhelyéhez hasonló vidéken honosak. A petúniák gazdag vízellátás és hasonlóan bő tápanyagellátás mellett fejlődnek szépen. A vidéken látható, magját vető illatos állományok viszonylag szárazságtűrőek és szinte minden talajon jól fejlődnek. Ezek a növények tömegben mutatnak jól, mivel gyéren ágaznak el.

A nemesített, gyakran hibrid, magról vetett fajták bokrai kezdetben kevésbé voltak zártak. Manapság már szinte csak kompakt bokrot és állományt képző fajták vannak forgalomban. Pici (pl. Poncho fajtacsoport), közepes és óriás virágú fajták is léteznek. Szimpla és telt virágú fajták is kaphatók. A telt virágúakat esővédett helyekre érdemes kiültetni, mert a virágok megtelnek vízzel, megtartják, és az így megnehezedő hajtások széttörik a növényt. Ilyen például a Duo fajtacsoport.

Petunia A petúniák is igen közkedveltek, ámbár jóval több vizet igényelnek, mint a muskátlik

Az évszázadforduló előtt jöttek divatba a balkonpetúniák, melyek a nagy mennyiségű öntözést, és az enyhén savanyú közeget kedvelik, gazdag tápanyagellátás mellett. A legelső, dugvánnyal szaporított fajtacsoport a ’Surfinia’ volt. Ezek a vegetatívan szaporított növények már gazdagon ágazódnak el, de természetesen a fajták között különbség van nem csak a virágok bőségében, hanem az elágazódásra való hajlamban is. A Surfinia fajtacsoportot gyorsan bővítették ki új színekkel, hamar megjelent a sárga (’Lime’), a világos kék (’Sky’) és a hófehér (’Snow’) is. Manapság már szép és kompakt habitusú piros fajta is van a csoportban (’Burgundy’).

Az első futó habitusú fajtacsoport után gyorsan jelentek meg más fajtacsoportok is, hasonlóan jó tulajdonságokkal. Mára sikeres fajtacsoport lett a Pegasus is, de szinte minden fajtaforgalmazó cégnek saját elnevezésű fajtacsoportja van már, akár több is. A hagyományos színek mellett sokféle különleges szín és árnyalat közül is választhatunk: fehér szegélyes, lila virágú fajta a ’Pegasus Velvet Picotee’. Fehér-borvörös csíkozottságú a ’Cascata Burgundy Star’ fajta. A ’Picasso in Pink’ virágja zöld szegélyes rózsaszín és nagyon sokat virágzik. Sárga színűek is található köztük, mint például a ’Veranda Yellow’.

Apró virágú fajtát is nemesítettek, melyek levele és virágja is eltér a megszokott petúniáktól. Ezeket a fajtákat ma már külön fajként, Calibrachoa-nak nevezik, és a nagyobb virágú hibridekhez hasonló színekben kaphatók. Újdonságnak számítanak a különböző csíkozottságúak, mint a ’Superbells Cherry Star’, amelynek rózsaszín virágain élén sárga csíkok virítanak. A kis virágok torka és a szirmai eltérő színűek is lehetnek: a ’Celebration Patio Latte Macchiato’ fajta krémszínű virágainak közepén élénk piros-sárga torok látható. A ’Superbells Double Ruby’ virágai vörösek és teltek.