A tavasz hírnöke: a hóvirág

Hírek-érdekességek Kültéri növények tavaszi kert tavasz

Hazánkban kora tavasszal az első virágok között nyílnak a fehér hóvirágok, később a rokon tőzike virágzik. Ezek a növények az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartoznak.

A hóvirág nemzetség (Galanthus) mintegy 20 fajból áll és az északi féltekéről származnak. Hagymás növények és általában már tél végén, vagy kora tavasszal virágoznak, de léteznek ősszel virágzó fajok is. A hóvirágok megjelenésükben a tőzikékhez (Leucojum) jobban, az Acis nemzetség tagjaihoz pedig kevésbé hasonlítanak. Angliában, kiváltképp Skóciában több népszerű, látogatott „hóvirág-kert” is létezik. Ezekben a kertekben a természet tavaszi ébredéseként a hóvirágok szinte ellepik a talajt.

A tavasz jele a hóvirág A tavasz jelképe a hóvirág

A hóvirágok közül a kikeleti hóvirágot (G. nivalis) és a pompás hóvirágot (G. elwesii) ültetjük a leggyakrabban. A kikeleti hóvirág 10-15 cm magas, a virágszáron egy virág nyílik. Gyakran már télen, akár a hó alatt is kivirágzik. 2001 óta az Európai Unióban védetté nyilvánították. Néhány fajtája ismert: a ’Flora Pleno’ több lepelkörrel rendelkezik, a ’Viridapice’ lepelleveleinek végén zöld folt látható. A pompás hóvirág az előző fajnál magasabb, levelei szélesebbek és szürkés árnyalatúak, hazánkban vadon nem él. 20 cm magasra nő, gyakran már a tél folyamán kihajt. A G. woronowii és a G. plicatus a kikeleti hóvirághoz hasonlítanak. Magyarországon kevésbé elterjedt fajok, az Alcsúti Arborétumban lelhető fel egy-egy nagyobb csoport belőlük.

A hóvirág rokona: a tőzike

A tőzikének két faja ismert: a tavaszi (L. vernum) és az őszi tőzike (L. aestivum). Vadon a nedves élőhelyeken virágoznak, mocsári növények – a nemzetség a magyar ’tőzegviola’ nevét az élőhelyéről kapta. Védettek, a tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 10.000 Ft. A két faj hagymáját termesztik. A kertben vízigényesek, öntözni kell őket. Sajnos a kirándulók gyakran szedik csokorba a virágokat, így ritkul a természetes állományuk.

Tőzike a hóvirág rokona Ő pedig a tőzike

A tavaszi tőzike április közepétől június elejéig virágzik. Magasabb hagymás növény, 60 cm-esre is megnő. A virágszáron akár 6-8 virág is nyílhat. Az őszi tőzike alacsonyabb, kb. 15-20 cm magas növény. Egy vagy két virág nyílik a virágszáron. A ’September Snow’ fajta virágja tiszta, erős fehér színű.