Kis kertek növényei

Kiskert Sorházi kert Kültéri növények kis kertek

Manapság a kisebb kertek tulajdonosai többnyire pihenésre szeretnék a kertet használni, ezért a rendszeresen karban tartandó gyepfelület mellett a könnyen és keveset ápolandó növények közül választanak. Nagyon kis felületre korlátozódnak az egynyári növények, és inkább évelő és fásszárú növényekkel ültetik be a kiskertek építésekor a zöldfelületet.

Míg korábban viszonylag nagy kertek tartoztak a családi házakhoz, a városiasodás következtében a telkek felaprózódtak, így a házakhoz, a lakásokhoz egyre kisebb burkolt és zöldfelületek csatlakoznak. A régi, és talán még a mai falusias kertekre is jellemző, hogy a családi ház előtt egy virágoskert (előkert) helyezkedett el, az ablakokban pedig álló és/vagy csüngő muskátlik díszlettek. Ezután az udvar és egy féltetős tároló helyezkedett el, mögötte a haszonállatok óljai és a baromfiudvar, a haszonkert és még ezután a kaszáló- vagy szántóterület.

Mára a napi munkák és az élet átszerveződése miatt – főleg városokban és a környezetükben – először a haszonállatok és szántó szűnt meg, majd a veteményes, a konyhakert területe is erősen lecsökkent. A kertek kisebbedésével ezeknek egyébként sincs elegendő hely. A gyepfelület mérete pedig erősen megnövekedett a virágágyások rovására. Manapság a kisebb kertek tulajdonosai többnyire pihenésre szeretnék a kertet használni, ezért a rendszeresen karban tartandó gyepfelület mellett a könnyen és keveset ápolandó növények közül választanak. Nagyon kis felületre korlátozódnak az egynyári növények, és inkább évelő és fásszárú növényekkel ültetik be a kiskertek építésekor a zöldfelületet.

Kis- sorházi kertek növényei

Utóbbiak közül a kisebb méretűekből látványos és változatos kiskertet tervezhetünk, mert a faiskolai kínálatban sok kompakt, zárt növekedésű törpe fajta közül lehet választani. A sorházi kertek növényei közül a kisebb méretű és színpompás virágzó cserjék, vagyis a levendula (Lavandula fajták), a törpe gyöngyvessző (Spiraea japonica ’Little Princess’), a törpe kékszakáll (Caryopteris clandonensis ’Grand Blue’), a könnyen karbantartható törpeorgona (pl. Syringa microphylla ’Superba’), a törpe aranyvessző (Forsythia intermedia ’Mele’e D’or’), a cserjés pimpó alacsony változatai (Potentilla fruticosa).

Tipkius kis kerti növény a kékszakáll A kékszakáll népszerű kis kerti növény. Nyugodtan tervezzünk vele!

A lassú növekedésű örökzöldek között is számos fajta elfér kisebb területen is. Ilyenek: a törpe gömbtuja (Thuja occidentalis ’Danica’ és ’Minima’), a törpe puli-hamiscédrus (Chamaecyparis filifera ’Nana’) és a henye boróka számos, változatos színű és formájú fajtái (Juniperus horizontalis).

Gömbthuja a kertben Kedvelt örökzöld növény a törpe gömbthuja

Az oszlopos borókákról sem kell lemondani a kiskert tulajdonosoknak: a Thuja occidentalis ’Henezia’ lassú fejlődésű, karcsú és élénkzöld színű. A Th. occ. ’Emerald Sprider’ gyorsabb növekedésű, ugyancsak keskeny fajta, nagyjából egy méter széles sövénynek is ültethető – nyírás nélkül.

Oszlopos boróka sövénynek tökéletes A kis kertek növényei közül talán a képen látható oszlopos boróka a legnépszerűbb

Kerüljük, a nagy alapterületű évelő növényeket

A kis kertek növényei alapvetően kis alapterületen kénytelenek növekedni, ezért az évelők közül a nagyobb méretűeket érdemes kerülni, mivel azok gyorsan ellepik a helyüket és más növénynek nem adnak helyet. Tehát ne tervezzünk a magasabb bambuszfélékkel, az olasznáddal (Arundo donax), az évelő napraforgókkal (Helianthemum) – csak hogy a népszerűeket említsük. A kisebb termetű, esetleg levelével is díszítő növényeket részesítsük ilyen kertekben előnyben, pl. a pompás varjúháj fajtáit (Sedum spectabile ’Brilliant’), a könnyen kordában tartható nőszirmokat (pl. Iris germanica), a tűzesőket (Heuchera), az árnyékosabb helyeken díszítő gólyaorrokat (pl. Geranium grandiflorum).

Természetesen a növények felsorolása nem teljes, nagyobb lerakatokban, kertészetekben sokféle megjelenésű növény közül választhatunk a kisebb alapterületű kertek, úgymint a sorházi kertek tervezésekor és építésekor.