Növények kiválasztása

Kültéri növények kertépítés házilag

A növénytelepítési és ápolási munka kiindulópontja a helyes növényválasztás. De miért is állíthatjuk ezt? Azért, mert sok felesleges mun­kától és gondtól mentesíti magát az a kertészkedő, aki előzetesen felméri, hogy az adott helyen milyen növényeket lehet tartani, illetve az adott helyre milyen növényt érdemes telepíteni.

Északi fekvésű ablakban vagy erősen árnyékos helyen például nem virágzik a porcsinrózsa, ugyanakkor szépen zöldellhet a borostyán.

Huzatos helyre nem ajánlott törékeny hajtású dísznövényt, mint például fodros petúniát vagy muskátlit ültetni.

Az alföldi városokban rendszerint nem érzi jól magát a Picea abies 'Conica' vagy Picea glauca 'Conica', holott ugyanennek a növénynek a telepítéséhez kiválóak az életfeltételek a nyugati határszélen fekvő területeken, így például Sopronban vagy Kőszegen.

Ezek természetesen csak kiragadott példák, de talán jól szemléltetik, hogy milyen nagy jelentősége van a helyes és szakszerű növényválasztásnak. Éppen ezért dísznövények telepítésénél, legyen szó akár beltéri növénydekorációról, akár kültéri kertépítésről, vagy balkonnövények ültetéséről, egyaránt fontos a növények kellő ismerete, míg hobbikertészeknek segítséget jelenthet e téren a kertészetek, növényáruházak árucímkére írt telepítési segédlete.

Az egyes növényeket főbb tulajdonságai kalapján az alábbi főbb kategóriákba sorolhatjuk.

Fénykedvelő az a növény, amelyik a saját fajára, fajtájára jellemző tulajdonságait árnyéktól mentes, napos fekvésű helyen fejleszti ki, illetve tartja meg. az ilyen növény ún. fény szegény helyen megnyúlik, virágzása elmarad, esetleg idő előtt el is pusztul.

Az árnyéktűrő növények mind napos, mind árnyékos, fényszegény helyen megfelelően tudnak fejlődni. így alkalmazási lehetőségük meglehetősen széleskörű. Ugyanakkor az árnyéktűrő növények nem valók túlságosan árnyékos helyre vagy nagyon erős, tűző napra.

Az árnyékkedvelő növények az árnyéktűrő növényeknél jobban viselik az árnyékot, ugyanis természetes előfordulási helyükön is fák árnyékában élnek. Erős, tűző napon ugyanakkor nem érzik jól magukat, sínylődnek és a fejlődésük is visszamarad.

Igényes az a dísznövény, amely csak különleges gondozás és odafigyelés mellett fejlődik megfelelően, rosszul tűri például a szelet és a huzatot, a nyári meleget vagy a páramentes levegőt, ugyanakkor az ültetőközegek közül a speciális kémhatású és összetételű talajt kedveli.

A közepesen igényes növények normális, hétköznapi gondoskodás és gondozás mellett a legtöbb helyen és a legtöbb átlagos környezetben jól tarthatók. Az ilyen növények telepítésekor elsősorban a növény fényigényére kell odafigyelni, és természetesen arra kell ügyelni, hogy sohase száradjon ki. Ebbe a körbe tartozik – szerencsére - a Magyarországon forgalmazott növények többsége.

Az igénytelen növények nagy tűrőképességgel bírnak, akár huzatos és páraszegény körülmé­nyek között is jól érezhetik magukat, és még egy-egy hosszabb-rövidebb ideig tartó kiszáradást is képesek maradandó károsodás nélkül átvészelni.