A sövények szerepe a kertben

Sövény Kültéri növények kertépítés házilag

A kertek többségében a sövények a telekhatár jelzésére szolgálnak, e mellett azonban a sövények alkalmasak lehetnek csúnya műtárgyak, tűzfalak eltakarására, szél- vagy hófogó funkció betöltésére, avagy a kert egyes részeinek elhatárolására is. A sövények rendes fejlődéséhez (is) elengedhetetlen a szükséges feltételek kialakítása és azok folyamatos biztosítása. A sövény telepítéséhez az első lépés, hogy a megfelelő növényt kiválasszuk.

Minthogy sövényt sokféle növényből létesíthetünk, így fontos előre tudni, hogy a sövényünkkel szemben milyen "elvárást" támasztunk. A sövény, és az azt alkotó sövény-növény ugyanis lehet örökzöld (pl. Thuja occidentalis, Cupressocyparis x leylandii, vagy a Buxus sempervirens, Taxus baccata) vagy lehet lombhullató (pl. Cornus mas, Carpinus betulus - bár utóbbiak elszáradt leveleiket a téli hónapokban sem hullajtják le), de vannak olyanok is, amelyek a virágukkal díszítenek (pl. Ribes sanguineum, Chaenomeles). Ezen túlmenően választhatunk nyírott sövénynek való (pl. Ligustrum ovalifolium vagy Berberis thunbergii), avagy nyíratlan sövénynek való fajok közül (pl. Crataegus monogyna, Ribes aureum).

Miután a számunkra megfelelő és ideális növényeket kiválasztottuk, következik a sövény telepítése: a megvásárolt növények megfelelő rendben való elültetése. Az ültetö-gödör kialakítása során ügyeljünk rá, hogy a gyökérzetnél szélesebb és mélyebb gödröt ássunk, majd a föld egy részét komposzttal, tárgyával keverve töltsük vissza a gödör aljába, biztosítva ezáltal a megfelelő tápanyag-forrást a frissen telepített növények számára. Az ültetés során ügyeljünk az azonos tőtávolságra és a sövény vonalának megtartására (egyenes sövény-vonal esetén legjobb, ha ültetés előtt kihúzunk egy madzagot ún. vonalvezetőnek).

Az újonnan ültetett sövényt kb. egyharmadig vágjuk vissza, hogy a gyökeresedést így elősegítve, minél gyorsabb növekedésre sarkalljuk a sövényt alkotó növényeket. Ez alól kivételt jelentenek az ún. fenyőfélék, melyeket csak a megfelelő magasság elérése után kell nyírnunk. A sövény - különösen a telepítés évében - rendszeres gondozást és öntözést igényel. Fontos kiemelni, hogy a sövény nem egy könnyen felépíthető téglafal, hanem még a leggyorsabban növő fajoknak is időre van szükségük ahhoz, hogy a megfelelö sövény kialakuljon, összeérjen. Ezt türelemmel ki kell várni minden sövény-telepítés esetében. A türelem azonban ugyebár rózsát - vagy esetünkben stílszerüen sövényt - teremt!

Egy szép sövény nyáron:

Az üde sövény még nyáron

És ugyanaz a sövény télen:

És télen a hófúvásban