Selyemakác – a mediterrán jellegű fa

Mediterrán kertek Kültéri növények Dísznövények

A selyemakác (Albizia julibrissin) mediterrán jellegű faj, mely Japántól a szubtrópusi övezetig honos. A fásszarú mediterrán kerti növények körébe tartozó selyemakác viszonylag kis termetű, lassan növekvő fa, jellemzően 4-6 m magas.

A levelei erősen tagoltak, kétszeresen páratlanul szeldeltek. A levelek éjszakára többnyire összecsukódnak, így a trópusi származású mimózára emlékeztetnek – csak nagyobb méretűek. A fa koronája elhajló, szétterül. Kellemes, szórt árnyékot ad, így kiváló a kerti játszósarok vagy kerti pihenő mellé ültetve. A fa legszebb dísze a virágzat, amelyben a porzószálak töve világos, vége rózsaszín – a virágzatban ezek a porzószálak a legnagyobbak, fimon szőrkefére hasonlítanak.

Helyük a kertben

A selyemakác a napos helyeken fejlődik jól, kedveli a széltől védett kertrészeket. Talajában nem válogat, csak a szélsőségesen rossz (köves, szikes) talajokon fejlődik rosszul. A fiatal növények a szárazságban a rendszeres öntözést meghálálják. A virágzása hosszú ideig tart, nyár elejétől az évszak végéig díszíthetik a virágok.

Selyemakac

A selyemakác ápolása

Leggyakrabban magvetéssel szaporítják, a hároméves növények már virágozhatnak. Fajtái közül a legfeltűnőbb a bordó lombszínű, élénk rózsaszín virágú ’Summer Chocolate’. Az ’Ombrella’ fajta laposan elterülő koronát nevel. A ’Rouge’ az alapfajnál sötétebb virágszínű és a fagyokat is jobban tűrő fajta.

A selyemakác magról vetve az első években fagyérzékeny, ezért a téli védelméről gondoskodni kell. Ezt a törzsének védelmével érhetjük el úgy, hogy vastagon körbetekerjük és rögzítjük valamilyen légáteresztő anyaggal. Az első évek fagyérzékenysége után a téli fagyok nem károsítják. Ahol rendszeresen előfordulnak késő tavaszi fagyok, ne ültessük!

A selyemakác kifejezetten mediterrán hangulatú, így a mediterrán stílusú kertek kialakításához kedvelt növény. Nemcsak virágzata, hanem az ágrendszere is ilyen típusú kertekbe illik. Szoliter faként érdemes ültetni, de a széles koronája miatt viszonylag távol érdemes falfelületektől telepíteni. Ha elegendő hely áll rendelkezésre, kifejezetten szép utak mellé ültetve is. Amennyiben kinövi a helyét, ritkán, de alaposan visszametszhetjük, de a gyakori metszést nem szereti. Az alapos visszavágást tavaszi fagyhatás után is érdemes elvégezni. Viszonylag jó várostűrő fafaj.

Ezek is érdekelhetik

További infó a mediterrán kerti növényekről.
További infó a mediterrán kertekről.