Tipikus mediterrán sövény – a babérmeggy

Mediterrán kertek Kültéri növények Sövény

A babérmeggy (Laurocerasus officinalis syn. Prunus lauroserasus) Magyarországon nagyon kedveltté vált mediterrán hangulatú növény. Nagyobb méretű leveleivel, megjelenésével a mediterrán kertek egyik jellegzetes növénye, szinte kihagyhatatlan faja a mediterrán kertépítésben.

Honnan származik a babérmeggy?

A babérmeggy a Kaukázusból és a Balkán-félszigetről származik. A kaukázusi alakkör kisebb fa termetű, nagyobb leveleket fejleszt. A balkáni alakkör alacsonyabb, inkább szélesebb bokor termetű, kihegyesedő és kisebb leveleket nevelő egyedekből áll. A babérmeggyeknek a fűszerbabérra emlékeztető alakú, vastag lemezű levelei vannak, melyek többnyire csak erős fagy hatására hullanak le télen.

Helyük a kertben

A babérmeggyek a napos, illetve félárnyékos helyeket kedvelik a kertben. A szélsőségesen meszes, tömörödött talajokon kívül mindenhol megélnek. A metszést nagyon jól viselik, öntözés nélkül tavasszal kihajtás előtt célszerű vágni őket. Öntözött viszonyok mellett akár folyamatosan nyírhatók. Közepesen tápanyagigényesek és -vízigényesek, de szárazabb területeken öntözni kell őket. A növények április-májusban virágoznak, fehér fürtszerű virágait a beporzó rovarok kedvelik.

Sok fajtáját árusítják, hazánkban a magyar fajták biztonsággal telelnek ki és növekednek. Kedvelt, erősebb növekedésű a ’Baumgartner’, ’Genolia’ és a ’Novita’ fajta, ezek nyírt sövénynek is kiválóak. Az alacsonyabb fajták közül talajtakaró jelleggel fejlődik a Zöld szőnyeg. Számos gömb alakú fajtája van, melyek nyíratlanul is megtartják formájukat, ilyen a ’Green Planet’ és a ’Gabi’.

A babérmeggy ápolása

A babérmeggy származásából adódóan a nagyon fagyos területeken lombját télen elvesztheti, fejlődése gyenge, vagy akár el is pusztulhat. A balkáni alakkör télállósága -20 C°-ig terjed, a kaukázusi alakkör -15 C°-ig fagyálló. A nemesítés során a télállóság növelése az egyik cél (a ’Josa’ -30 C°-ig télálló), illetve a fiatal hajtásvégek bronzos színesedése is cél (pl. ’Kleopatra’) a kompakt habitus mellett.

A babérmeggyek fajtáit a kertben betöltött szerepük szerint érdemes kiválasztani. Az alacsonyabb, lassabb növekedésű fajták kiválóak sziklakertbe, dézsás növények is, és évelőkkel vagy más alacsonyabb cserjékkel együtt is szépen díszlenek. Fontos, hogy a szabadban teleltetett dézsás növények földjének hőmérséklete minél kevésbé ingadozzon, ezért télire érdemes árnyékos helyre helyezni őket. A várható nagyobb fagyok esetében a dézsákat szigetelni (körkörösen takarni) kell az elfagyás miatt. A magasabb, erőteljesebb növekedésű fajták önállóan ültetve (szoliterként) kiválóan mutatnak, és öntözött vagy öntözetlen sövényként is jól alkalmazhatók. A szabadföldbe ültetett fiatal növények földjét télen szárazság esetében, ha fagy nincs, öntözni érdemes, mert télen is párologtatnak és a még nem kiterjedt gyökérrendszer nem tud elég vizet felvenni. A babérmeggyek fajtái zárt lombozatúak, ezért bokraik alatt a gyomosodás minimális, illetve aljnövényzet ültetése felesleges. Betegségek ritkán fordulnak elő rajtuk (sztigminás betegség, lisztharmat). Rovarkártétel elsősorban rágások formájában jelentkezhet, de nem erős mértékű.

Ezek is érdekelhetik

További infó a mediterrán kerti növényekről.
További infó a mediterrán kertekről.