Talajtakaró növények a kertben

A kertekben javarészt napos felületek fordulnak elő, viszont néha az árnyék eluralkodik és az addig szépen díszítő, napot kedvelő növények megritkulnak, végül kikopnak. Ez előfordulhat akkor, amikor a facsemete idősebbé válik, illetve akkor is, amikor az építkezés után a ház vagy valamely melléképület árnyékot vet.

Tapasztalhatjuk azt is, hogy a szomszédos építkezés miatt válik a kertünk napsütésben szegényebbé vagy pedig a kerítést tömör falként építik meg, esetleg nádtakarás kerül rá. Természetesen az árnyék lehet a kert természetes velejárója is, például akkor, amikor északi lejtésű, vagy pedig már eleve egy erdős terület mellett vásárolunk telket.

A kis meténg (Vinca minor)

Kevesebb azon növények száma, melyeket árnyékos részre választhatunk úgy, hogy azok ott is szépen fejlődjenek. Amennyiben kevésbé használt árnyékos kertrészről van szó, úgy az ún. talajtakaró növények közül célszerű választanunk. Ezek a telepítésük után gyorsan befedik a talajt, meggátolják a gyomosodást, viszont a gyepfelülettel ellentétben kevésbé bírják a taposást. A kisebb magasságú növények közül ilyen céllal leginkább a kis meténg (Vinca minor) és fajtái javasoltak.

Nemcsak a kertek dísze a kis meténg

Nem csak a talajba ültetve, hanem kiemelt ágyásban, árnyéki balkonládában, planténerben is jól fejlődnek. A zárt növényállomány szárazságtűrő. Az alapfaj sötétzöld levelű, amely télen is megtartja a lombját. Hazánkban honos. Április-májusban nagy számban nyílnak kék virágai, és később a fagyokig hozhat még virágokat. A fajták közül tarka levelűek közül is választhatunk: a ’Moonlight’ fehéren mosott, az ’Imagine’ sárgával tarkázott. A színes levelű fajták a szórt fényben gazdagabb helyeket szeretik, sötétebb körülmények között gyéren fejlődnek, vagy elvesztik tarkázottságukat. A ’Verino’ és az ’Atropurpurea’ fajta virága lila, a ’Colada’ és ’Alba’ fajtáké fehér színű. A ’Bowles’ a hagyományos fajtáknál cirka fél cm-rel nagyobb, világoskék virágokat nevel. A ’Hawaii’ fajta laposabb növekedésű, kompakt felépítésű, terjedése kevésbé erős, mint az alapfaj esetében tapasztalható. A ’Panta’ fajtájú egyedeken féltelt vagy két körbe rendeződött szirmú, világoskék virágok nyílnak. Új nemesítésű a ’Moonlit’, melynek krémfehér szegélyes levelei és féltelt, viszonylag nagy virágai vannak.

A nagy meténg (Vinca major)

A nagy meténg (Vinca major) neve is mutatja, hogy az előző fajnál nagyobb méretű. Míg a kis meténg virágzásban legfeljebb 20 cm magas, addig ez a növény 40-50 cm magasságúra is megnő. A hajtások ezután tovább növekednek, elhajlanak és legyökeresednek. A virágok kékek és nagyobbak, akár 3-4 cm-esek is lehetnek. Két tarka levelű fajtája ismert: a ’Variegata’ fehértarka levelű változat, a napos helyeket is jól viseli. Kiváló sziklakerti növény, a kis meténghez hasonlóan szárazságtűrő, csak a nagyobb szárazságokban érdemes öntözni. A ’Maculata’ fajta zöld árnyalatokkal, nagyobb foltokban tarkázott. A fehértarka fajta mélyárnyékban nem fejlődik, a ’Maculata’ pedig zöld leveleket fejleszt.