Hogyan ültessük a balkonnövényeket?

Terasz Balkonnövények Kertépítés házilag Kültéri növények

Néhány tanács, hogyan ültessünk egynyári balkonnövényeket.

A balkonnövények az erkélyek, teraszok, különféle kőedények élő és legszebb nyári díszei. Többnyire egynyári dísznövények, de megtalálhatók köztük a zöldség- és fűszernövények, gyümölcstermő növények díszes változatai is.

A növények megfelelő növekedéséhez több dolgot kell biztosítanunk. Az első a lehető legnagyobb űrméretű edény biztosítása. A rendelkezésre álló méretet többféle szempont alapján állapíthatjuk meg: mekkora fér el egyáltalán az ablakpárkányon, illetve a teraszon vagy bárhol, ahová ültetni akarjuk a balkonnövényeket. A másik szempont a méret kiválasztásánál, hogy mekkora a teherbírása a terasz korlátjának, illetve statikailag a balkonunk mit bír el.

Az egynyári balkonnövények nagyon gyorsan fejlődnek, általában nagy gyökérzettel rendelkeznek, így egy nyár alatt felélik a földjüket. Ezért a balkonládákban vagy más edényekben minden évben cseréljük le a földkeveréket. Erre általánosan használható a kereskedésekben vásárolható „muskátliföld”. Ezt javíthatjuk kerti komposzttal, kerti földdel is. A virágföldet a komposzttal vagy talajjal 3:1 arányban keverjük össze.

Színes balkonláda egy társasházi erkélyen

A tápanyagokat tartós hatású műtrágyákkal is pótolhatjuk (p. Plantacote, Multicote, Osmocote), ezeket 4-6 g/l koncentrációban érdemes a földkeverékhez keverni. A balkonláda vagy nagyobb cserép feltöltésekor figyeljünk arra, hogy az edény falánál jobban nyomkodjuk le a földet, illetve tömörítsük is azt. Ha nem megfelelően töltjük meg az edényt, úgy az első öntözésnél összeesik a keverék, és nem tölti ki az edényt. Ha túl „tömör” az ültetőközeg, akkor levegőtlenné válik a föld, és a gyökerek nem tudnak megfelelően növekedni.

Az ültetés előtt távolítsuk el minden esetben a nevelőcserepet! A már elnyílt virágokat, sárgult leveleket érdemes eltávolítani még az ültetés előtt. A növényt olyan mélyre ültessük a balkonládába, ahogyan a palántát a nevelőcserepében láthattuk. Ha mélyebben ültetjük el a növényt, úgy elpusztulhat, ha nagyon magasan van, akkor pedig sokkal könnyebben szárad ki, illetve ki is dőlhet majd a virágládából, amint nagyobb méretű lesz. A növények behelyezése után töltsük teljesen fel a ládákat úgy, hogy kb. 1 cm perem maradjon, ahová az öntözővizet kijuttathatjuk.

Ültetés után alaposan öntözzük be az összeültetéseinket. A balkonládák, cserepek aljára tegyünk alátétet, így a kifolyó felesleges víz nem folyik el, és a földes lé nem piszkolja a balkont, a falat, vagy éppen nem csepeg az erkélyünk alatta elhaladókra.