Különleges színek a téli kertben

Kültéri növények tél

A kert az év mind a négy évszakában gyönyörködtet a maga szépségével. Munkáink során kifejezetten törekszünk arra, hogy az általunk tervezett és épített kert az év minden szakában díszítsen, így a kertben a színek (és tavasztól őszig az illatok) az évszakok váltakozásával kövessék egymást.

Tavasszal a hideget elűző hagymás virágok, nyáron a harsogó zöldek és a színes virágok, ősszel pedig főként a sárgába és vörösesbe váltó lombok díszítenek. A télről elsősorban az elfagyott föld feletti részek természetes barnasága juthat eszünkbe, esetleg a hóval fedett kert hangulata. Van azonban egy jó hírünk! Megfelelő növényválasztással akár télen is találkozhatunk különleges színekkel a kertben: terméseikkel, vesszőikkel ugyanis ebben az évszakban is csempészhetnek színeket a növények a szürkeségbe, amint azt az alábbi példák is mutatják.

kínai galagonya

Kínai galagonya - Crataegus amurensis. Kis méretű fa, vagy nagyobb cserje. Levelei karéjosak és viszonylag nagy méretűek. A fa koronája metszés nélkül is közel gömb alakú, mint ahogyan a magyarországi rokon fajok is hasonló alakúak. A virágai viszonylag nagyok, csoportokban nyílnak május végén és fehér színűek. A termése ősszel érik be. Narancs, téglavörös vagy mélybordó színű lehet. Viszonylag nagy, ehető terméshúsa birsalma és alma közötti ízvilágú, kissé fanyar. A termések sokáig díszítik a bokrot.

Jajrózsa

Jajrózsa - Rosa pimpinellifolia. Kifejezetten kis méretű rózsaféle, legfeljebb egy méter magasságra növekszik. Fehér virágai április-májusban virágoznak. A virágokból őszre érnek sötétlila színű csipkebogyói, melyekből C és E vitaminban gazdag tea készíthető. Nevét rendkívül sűrűn álló, erős, vörös színű tüskéiről kapta. Nagyon jól bírja téli hideget.

Lila hóbogyó - Symphoricarpus doorenbosii ’Amethyst’. A lila hóbogyó nagyjából 1 méter magas cserje. A növény jó talajtakaró, sűrű ágrendszert fejleszt. Őszre fejlődnek ki a fehéres lila színeződésű, felfújt bogyótermései, melyek gazdagon díszítik a növényeket. A madarak nem szeretik, ezért többnyire tél végéig a bokron maradnak a színes kis gömbök.

lila bogyó

Kínai lilabogyó – Callicarpa dichotoma ’Issai’. A lilabogyók nevüket az apró gyöngyökhöz hasonlító terméseikről kapták. A cserje virágai világos lilák, aprók, nem adnak jelentős díszítést. Belőlük őszre fejlődnek ki a kétéves ágak egész hosszán a termések. A színük tényleg lila, más növénnyel össze nem téveszthetők. A cserjék lombja ősszel rózsaszínes sárga színbe vált, a termések viszonylag hosszan a vesszőkön maradnak.

Kínai jegenyeboróka – Juniperus chinensis ’Keteleerii’. Ez a borókafajta szürke színű, viszonylag tömött levélzetet nevel. Az oszlopos növekedésű fajtákhoz tartozik, de nem szabályos, a kisebb fa méretű növény alja jóval szélesebb, mint az elkeskenyedő csúcsi rész. Tobozbogyói hamvasak, szürkék, szokatlanul nagy számban neveli a növény őket, de anélkül, hogy az ágait ezek lehúznák és a hajtásrendszerét deformálnák. Rendkívül mutatós örökzöld.