Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták II.

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Balkonládákba ültethető egynyári növények: kínai szegfű, kúszó pázsitszulák, kerti szalmarózsa

Dianthus chinensis L. ’Super Parfait Raspberry’ – kínai szegfű

A fajta alacsony, magról vethető. Balkonládában a 15 cm magasságot éri el. Virágátmérője 4-5 cm lehet, színe világos karmazsinvörös sötétebb középpel. A virágok színe egységes. Korai virágzás jellemzi, a vegetációs időben folyamatosan neveli virágait. Az elnyílt virágokat érdemes hetente eltávolítani a növényekről. 1991-ben a Fleuroselect fajtaértékelő szervezet aranyéremmel jutalmazta.

Diascia barberae Hook. F. ’Ascote Apricote’ – kanálajak

Virágjai barackszínűek, tespedt növekedésű fajta. Hajtásai kezdetben felfelé fejlődnek, majd saját súlyuknál fogva csüngővé változnak. A fajta kompakt, zárt felépítésű. Dugvánnyal szaporítják. A nyári nagy melegben virágzása alábbhagy, majd az augusztusi hűvösebb éjszakák újabb virágfejlesztést váltanak ki a fajta esetében. Kicsi, filigrán virágjai hosszan nyílnak, értékes faj a balkonnövények választékában.

kúszó pázsitszulák Dichondra J.R. Frost et G. Frost argentea syn. D. repens J.R. Frost et G. Frost ’Silver Falls’ – kúszó pázsitszulák

A fajta magról vethető, de dugvánnyal is szaporítható. Előbbi esetben a növények elágazódása kedvezőbb. Csüngő habitussal rendelkezik, egynyári dísznövény. Struktúra növény – levelei díszítenek. Kicsi, kerekded levelei ezüstösen szürkék, puhán molyhosak. Virágjai jelentéktelenek, szürke színűek és a levelekhez hasonlóan szőrözöttek. Palántanevelése során visszacsípést és törpésítést nem igényel.

Helichrysum bracteatum (Vent.) Andrews ’Chico Red’ – kerti szalmarózsa

A fajtát maggal szaporítják. A kerti változatokhoz képest igen alacsony és kompakt fajtacsoport, 30-40 cm magas és széles. A fajta élénk vörös virágszínnel rendelkezik. A virágzatok félteltek, gazdagon fejlődnek a növényeken. Hosszúnappalos növény, így hazánkban elsősorban nyáron virágzik.

Helichrysum petiolare Hilliard et. B.L. Burtt ’Silver’ – kereklevelű szalmagyopár

A fajta levelei és szárai ezüstösen szőrözöttek. A levelek kerekded formájúak, virágokat Magyarországon nem nevel. Erősen fejlődik és nagy méretű lehet a virágládákban. Dugvánnyal szaporítják. A magassága 10-15 cm, a ládákból 40-50 cm mélyen csüng alá.