Gyors növekedésű és hálás virágok a kertben

Kültéri növények

Több olyan virágot is ültethetünk a kertépítés vagy kertfelújítás során, melyek relatíve gyorsan növekednek és nyáron szinte folyamatosan virágoznak. Többnyire a virágos növényeket kedveljük a kertben, a sok színes virág kedvezően hat a lelki állapotra.

A tavasszal vásárolt, majd elültetett virágpalánták vízigényesek, mivel életük egy részét viszonylag kis cserépben nevelődve töltötték. Ezek a kis növények az ültetés után mindenképpen öntözést igényelnek, mivel gyökerük nem tud olyan mélyre hatolni és szerteágazni, mintha helyben növekedtek volna. A közvetlenül a kertbe vethető növények ezzel szemben többnyire nagy gyökérzetet nevelnek, így jobban bírják a szárazságot. A következőkben felsorolt virágok magvait március-áprilisban a kertbe közvetlenül vetve az egész nyáron át tartó virágszőnyeget alkotnak.

A kaliforniai mákvirág (Elscholtzia californica) és a kukacvirág, vagy Kossuth virág, nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) a kifejezetten napos, szárazabb helyek nagyon szép virágai. A mákvirág virágai legtöbbször élénk sárga színűek. 50-70 cm magasra fejlődik, szürkés levelei finoman tagoltak. A kukacvirág levelei húsosak, hengeresek. A virágok sokféle élénk színben pompázhatnak, lehet telt vagy féltelt virágokat nevelő fajták magvait is vásárolni. A porcsin legfeljebb 20 cm magasra fejlődik. Mindkét növény virágait csak napsütésben nyitja ki, borús időben becsukódnak. A kristályvirágok (Mesembrianthemum) a kukacvirághoz hasonló növekedésűek, de levelei laposabbak és erősen mirigyszőrösek. A növényhez képest nagy virágai ugyancsak napos időben virágoznak és pasztell vagy élénk színűek.
Sok hazai kertben is megtalálható a mákvirág

A pillangóvirágok (Cosmos bipinnatus és C. sulphureus) és a jégvirág (Euphorbia marginata) ugyancsak régi szép kerti virágaink. Ezek a növények magasabbra fejlődnek, 100-150 cm magasak is lehetnek. A pillangóvirágok nagy, az előbbi fehér, rózsaszín vagy bordó, az utóbbi pedig sárga vagy narancsszínű fészkes virágzatokat nevelnek. A jégvirág valódi virágai alatt a levelek fehér szegélyesek, nagyon mutatósak. Mindkét növény szép kerti vágott virág is.
A pillangóvirágok is nagyon kedveltek, mert viszonylag kevés törődést igényelnek.

A körömvirág (Calendula officinalis) és a büdöske fajok (Tagetes patula és T. erecta) nem csak sárga, narancsszín vagy barnás virágzatokat nevelnek, hanem rovarűző hatásuk is van. A hasznos rovarokat vonzzák a kertbe, és a méheknek is fontos tápláló növényeik. A levéltetveket viszont elűzik, így nem maradhatnak el a haszonkertből sem.
A körömvirágnak számos gyógyhatása ismert. Ezért is szeretik sokan.

A legényvirág vagy rézvirág (Zinnia elegans) már régóta ültetett, igazi parasztkerti növény. Nagy virágzatokat nevel, amelyek margarétaszerűen szimplák, félteltek és teltek lehetnek. Sokáig díszítő vágott virágok is lehetnek, de a kertben természetesen tovább pompázik.
Elegáns megjelenésű, mégis jól bírja a strapát. Ő a legényvirág

Nemcsak napra, hanem árnyékba is vethető a kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina). Ez a virág vízigényesebb napon, félárnyékban vagy árnyékban akár öntözés nélkül is jól fejlődhet. 50-60 cm magasságúra növekedhet, virágai pedig fehér-rózsaszín-lila színekben fejlődnek a hajtásain. Szárai hengeresek és robosztusak.
Gondolatainkat a nebáncsvirággal fejezzük be.