Korallberkenye – a másik kedvelt mediterrán sövény

Mediterrán kertek Kültéri növények Sövény

A korallberkenye (Photinia serrulata syn. Ph. x fraseri) a babérmeggyhez hasonlóan kedvelt növénye a Magyarországon épített mediterrán kerteknek.

Honnan származik a korallberkenye?

Dél-Kelet Ázsiából származik, több faj keresztezésével állították elő fajtáit, így megjelenésükben is igen változékonyak lehetnek. Egész évben díszítenek levelei, télizöldek, a babérmeggyhez hasonlóan tagolatlanok, fényesek. A friss hajtások a levelekkel együtt bronzos vagy vöröses színűek. Magyarországon is egyre kedveltebb növény, több fajta közül választhatunk. Virágzata a bodzáéra emlékeztető álernyő, fehér virágokból áll.

Helyük a kertben

A korallberkenye a napos, félárnyékos helyeken fejlődik jól. Szinte bárhol megél, ahol a téli hideg szelektől védett fekvésben fejlődhet. A szélsőségesen homokos és nagyon meszes talajokon inkább ne ültessük! A tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Jól metszhető az összes fajtája. A rendszeres öntözést főleg nyírás mellett meghálálja. Virágzása április-májusra esik.

Korallberkenye

A legrégebben ültetett fajta a ’Red Robin’, amely vörösen hajt és erős növekedésű. A ’Little Red Robin’ alacsony, apróbb levelű fajta, ugyancsak szép élénk színben hajt ki. A ’Pink Marble’ levélzete fehértarka szélű, fiatalon levelei rózsaszínű szegélyűek. Közepesen erős növekedésű. A ’Corallina’ tömör növekedésű, kompakt megjelenésű.

Erős fagyok esetében a többi lomblevelű télizöld növényekhez hasonlóan leveleit lehullajthatja. Az utóbbi évtizedben szinte az egész ország területén jól telel. Nemesítésével a különleges, kompakt növekedésű egyedeket és az erősen színesen hajtó egyedeket választják ki.

A korallberkenyét a hagyományosan ültetett sövénynövények kiváltására ültetik a mediterrán kertépítés során. Kifejezetten elegáns, kissé trópusi hatású növény. Az erősebb növekedésű fajták kiváló szoliternövények, nyíratlanul a virágzatai is jól mutatnak.

A korallberkenye ápolása

A korallberkenyék fajtáit a kertben betöltött szerepük szerint érdemes kiválasztani. A tömör, alacsonyabb növekedésű ’Little Red Robin’ dézsába ültetve is jól fejlődik. A téli fagyok beálltakor az ültetőedényt érdemes valamilyen anyaggal körbe tekerni. A téli napsütés esetében, fagymentes időben öntözni kell ahhoz, hogy a lombjukat ne vesszék el. A korallberkenyék elsősorban magukban vagy sövénynek ültetve mutatnak jól, a kisebb fajták más kisebb cserjékkel együtt ültetve is mutatósak. A korallberkenyék nem csak a házikertekben, hanem a közparkokban is egyre kedveltebbek. A korallberkenyék kezdetben lazább lombozatú bokrok lehetnek, ezért ilyenkor a talajukat takarni (pl. kéreggel mulcsozni) érdemes. A növények ritkán betegedhetnek meg, elsősorban akkor, ha rosszul érzik magukat (lisztharmat, tűzelhalás, levélfoltosság). Öntözött kertben, tápanyagban gazdag talajon nem károsítja gomba- vagy baktériumos fertőzés.

Ezek is érdekelhetik

További infó a mediterrán kerti növényekről.
További infó a mediterrán kertekről.