Fűszernövények a teraszokon 2

Terasz Haszonnövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Napjaink népszerű, a konyhakertekben és teraszokon (virágládákban, balkonládákban) előszeretettel ültetett fűszernövény fajták bemutatását az alábbiakban folytatjuk.

Menta

mentaA Mentha suaveolens Ehrh. ’Bicolor’ (almaillatú menta) a Mentha × piperita és M. spictata L.-hoz hasonlóan használható gyógynövény. Fehértarka, sűrű levélzetű évelő és balkonnövény. Rendkívül erősen növekszik, "erőszakos" növény, más fajokat képes túlnövekedni, így jó gyomelnyomó képessége is van. Erősen tarackol, vagyis gyökérsarjakkal "fut".

Az egész növény édes illatú, enyhén almára vagy ananászra emlékeztet. Kékeslila virágzatokat csak a második évtől nevel. Teája élénkítő, szélhajtó hatású.

A mentalevél napjaink népszerű koktéljának, a mojito-nak elengedhetetlen alkotóeleme.

Zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) ezüstös levelekkel díszítő, akár 40-80 cm magas félcserje. Az egész növény fajtától és egyedtől függően enyhén vagy erősen (ezüstösen) szőrözött. Virágzatai fehérek, rózsaszínek vagy lilás árnyalatúak lehetnek. Májusban nyílnak virágzatai, de a nyár folyamán újra virágozhat. Magról és dugvánnyal is szaporítható növény.

zsályaAz alapfaj és fajtái is használhatók fűszerezésre, bár a lila levelű változatok festik az ételt.

A levendulához és rozmaringhoz hasonlóan a Földközi tenger vidékéről származik, így a mediterrán hangulatú kertekben is gyakran ültetik.

Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van. Forrázott teája fertőtlenítő hatású, a száj és torok gyulladásaira jó hatással van.

Illóolaját nem szabad rendszeresen használni, mert az összetevők között a tujon is előfordul, ami a központi idegrendszer ingerlését okozza.

Három kereskedelmi forgalomban lévő levelével díszítő fajtája van, ezek dugvánnyal szaporíthatók.

A ’Purpurascens’ fajta az alapfaj lila levelű változata. Szép, sötét levélszínű struktúranövény. Levelei nagyobbak és kiterültebbek az alapfajénál.

A ’Variegata’ fajta levelei sárga színnel tarkák. Levelei ugyancsak kiterültebbek az alapfajnál. Közepesen erősen növekszik. Ez a két fajta nagyobb dézsában nevelhető.

A ’Tricolor’ fajta levelei fehérrel és rózsaszínnel mosottak. Gyenge növekedési eréllyel rendelkezik. A legjobban ez a fajta társítható más növényekkel, de érzékenyebb a téli pangó vízre és csapadékra a másik két előzőekben említett fajtáknál.

Kakukkfű

kakukkfűA Thymus vulgaris L., vagyis a kerti kakukkfű alacsony termetű, többnyire sötétzöld levelű, őshonos félcserje. Virágjai fehéren vagy rózsaszínűen nyílnak. Levelei aprók, a növény erősen fűszeres, kámforos illatú.

Virágos hajtásai a legértékesebbek. Elsősorban jó étvágy- és gyomorjavító hatással rendelkezik. Görcsoldó, vírusölő és szélhajtó hatása is ismert.

Bazsalikom

bazsalikomA bazsalikom (Ocimum basilicum L.) kifejezetten napfény- és melegigényes, egyéves növény. Sokféle változata ismert, amelyeket elsősorban a levelek mérete alapján különböztetnek meg. A nagylevelűek általában fodrosak, és metélő bazsalikomnak használják őket. A közepes levelűek levelét szedik meg és szárítják, morzsolják. A kislevelűek zsenge hajtásait levelestül szárítják és morzsolják. Kapható zöld és vörös levelű változata is, az utóbbi az ételt festheti.

A bazsalikom az ízletes mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme. Javítja az étvágyat, víz- és szélhajtó, főzete a sebgyógyulást segíti elő. Kiváló torokfertőtlenítő hatása is van.