Lejtős kertek növényei

A lejtős kertek növényei, jó rézsű-kötők melyek főbb ismérvei: erős gyökérzettel rendelkeznek, jól újulnak, a metszést jól viselik, lehetőség szerint télen is zöld lombjuk van és gyorsan növekednek.

Sok kertben nem csak vízszintes területek, hanem bizony lejtős részek is találhatók. Amíg legtöbbször a sík területek gondozása viszonylag egyszerű, addig egy meredaekebb kertszakasz fűnyírása, rendszeres ápolása már fizikailag is megterhelő lehet. A hegyoldalba épült, lejtős kertek építése során ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy megfelelő, rézsűbe való növényekkel ültessük be a lejtős kertrészeket.

Az ilyen kedvező tulajdonságú növényeket később rendszeresen kordában kell tartani, mivel a lejtős kertrészekről tovább terjednek oda is, ahová már nem szeretnénk, ha eljutnának.

A boróka

A fenyőfélék közül a gyorsabb növekedésű, elterülő fajták az ideálisak. A legtöbbjük a borókák közül kerül ki, pl. Juniperus chinensis ’Pfitzeriana’. Az alacsonyabb, kisebb fajtákat sűrűbben ültetjük, mint pl. a henye boróka (J. horizontalis) fajtáit: ’Blue Chip’, ’Douglasii’ és ’Blue Star’. A hazánkban is honos közönséges borókának is létezik terülő változata: J. communis ’Repandens’, amely jobban viseli a száraz levegőt, mint más borókafajok. Erőteljesebb fejlődésű a sárgán hajtó, de napégésre kevésbé hajlamos J. chinensis ’Saybrook Gold’.

Boróka

Madárbirs

A lomblevelűek közül kiemelkedően gyors és erőteljes egyes madárbirsek talajtakaró- és védő hatása. A Cotoneaster horizontalis ’Bella’ és ’Herbstfeuer’ fajták közül előbbi nagyobb levelekkel rendelkezik, laposabb a fejlődése, de páraigényesebb az utóbbi fajtánál. A C. dammeri ’Eichholz’ akár 60-80 cm magasra is megnő idősebb korára, de fiatalon sűrűn, laposan és erőteljesen borítja be a talajt szürkés zöld leveleivel. Ezek a madárbirsek tavasszal sok fehér virágjaikkal is mutatósak és vonzzák a méheket, ősszel pedig piros/narancssárga bogyóterméseikkel díszítik a kertet (itt olvashat a madárbirsekről részletesebben).

Madárbirs

Borostyán

Árnyékos helyeken a legjobb borítást a borostyán adja (Hedera helix). A zöld levelű fajták közül válasszunk, mert azok jobban viselik a napsütés-mentes élőhelyeket és ott nagyobb fedést adnak. Néhány év után nagyon jó szárazságtűrő növényekké válnak. Ugyancsak árnyékos területeken fejlődik jól a mirtuszlevelű lonc (Lonicera nitida).

Borostyán

Törpemandula

Hazai védett növényünk a törpemandula (Prunus tenella), melynek nemesített változatai kertészetben is megtalálhatók. A töve sarjakkal terjed, nagyon dúsan virágzó növény. Rózsaszín bimbói májusban nyílnak ki. Szárazságtűrő növény.

Törpemandula

Molyhos madárhúr

Az évelő növények közül gyakran ültetjük a molyhos madárhúrt (Cerastium tomentosum) kisebb területeken lejtők megfogására. A növény levele szürke, virágzásban a növényt ellepek a fehér, világító színű virágok. Virágzás után érdemes alaposan visszavágni a töveket, hogy felújuljanak és sűrűn növekedjenek.

Madárhúr

A fentieken kívül természetesen bármilyen gyorsan fejlődő, erős gyökérzetű növény alkalmas lehet a talaj fedésére a lejtős kertek kialakítása során.