Egészség a kertben? Ültessünk hagymát!

Konyhakert Haszonnövények egészséges életmód Kültéri növények

A kiskerti gazdálkodásban mindig szerepet kapnak a különböző hagymafélék (Allium nemzetség tagjai), amelyek legismertebb képviselője a vöröshagyma. A boltokban ezenkívül cserepes metélőhagymát, póréhagymát, fokhagymát lehet rendszeresen vásárolni. Ezek mellett még az európai konyha ismer hagymaféléket, amelyekkel hazánkban is érdemes megismerkedni.

Sokan és sokféleképpen közelítik meg a modern, minden igényt kielégítő táplálkozás fogalmát. Abban biztosak lehetünk, hogy a zöldségfélék és a gyümölcsök továbbra is az első helyen szerepelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A kiskerti gazdálkodásban mindig szerepet kapnak a különböző hagymafélék (Allium nemzetség tagjai), amelyek legismertebb képviselője a vöröshagyma. A boltokban ezenkívül cserepes metélőhagymát, póréhagymát, fokhagymát lehet rendszeresen vásárolni. Ezek mellett még az európai konyha ismer hagymaféléket, amelyekkel hazánkban is érdemes megismerkedni.

A magyaros ételek alapeleme a vöröshagyma

A vöröshagymának (A. cepa) számtalan fajtája és formájú változata ismert, a magyar konyha egyik fő alapanyaga. A hagymalevelekben kén tartalmú vegyületek találhatók, amelyek a csípősségét és jellegzetes „szagát” okozzák. A hagymát magról vethetjük a helyére márciustól júniusig. A korai vetésből nevelt vöröshagyma nyár végére nagyobb hagymát nevel, a későbbi vetés inkább a következő évi dughagyma mennyiségét gyarapítja. A dughagymát kora tavasszal ültetjük el, és vagy étkezési hagymát, vagy zöldhagymát nevelhetünk belőle. A vöröshagymát tápanyagban gazdag talajon, de ne frissen trágyázott talajban neveljük. Nem igényli a gyakori öntözést, de rendszeresen lássuk el vízzel, ha szárazság van. A fajták közül hazánkban a Makói alakkör a legismertebb. Hazai nemesítése miatt kiválóan termeszthető Magyarországon. A fajták között léteznek antociános színeződésű hagymalevéllel rendelkezők, ezeket hívjuk lilahagymának. A lilahagyma felhasználása semmiben sem különbözik a sárga/fehér árnyalatú hagymalevelekkel rendelkező társaiéhoz képest, de inkább nyersen fogyasztjuk festő hatása miatt. Enyhébb ízű változatok is léteznek: ezek pl. a fehérhagyma és a sonkahagyma. Előbbi nagyon világos színű változat, utóbbi hosszúkás, megnyúlt hagymatestet nevel és fajtától függő burok és hagymalevél színű lehet.

Rózsaszínben virágzik a metélőhagyma

A metélőhagyma (A. schoenoprasum) évelő hagymaféle, szinte az összes talajon jól terem. A vöröshagymával ellentétben a leveleket fogyasztjuk, elsősorban nyersen. Főzés hatására ízét elveszti. Nemcsak a levelek, hanem a szép lila virágzata is ehető, ha a virágokat lefejtjük a virágzatról. A virágok is hagymaízűek. A cserépben kapható növényeket egy idő után ültessük ki a kertbe, és évekig szüretelhetjük róla a leveleket.

A póréhagyma is igen népszerű

A póréhagyma (A. porum) is magról vethető hagymaféle, márciusban célszerű elvetni. A kertben is célszerű feltölteni a növekedésben lévő növényt, hogy hosszú szára alakuljon ki. Az íze enyhébb a vöröshagymánál, világszerte kedvelt zöldségféle nyersen és főzve is. Vízigényes, öntözését meg kell oldani. Kiszedését ásóval oldjuk meg, mivel mélyen gyökerezik.

Népi csodaszer a fokhagyma

A fokhagymát (A. sativum) fiókhagymákról ültetjük kora tavasszal. Tápanyagban gazdag talajon fejlődik jól, az egyenletes vízellátást kedveli. Félárnyékban is jól fejlődik. Az egyik legjobb vírus és baktériumölő hatású hagymaféle. Különösebb termesztési sajátossága nincs.

Tavasszal nyílik a medvehagyma

A medvehagyma (A. ursinum) honos hagymafélénk. Kifejezetten a nedves (rendszeresen öntözött), kötöttebb talajokon fejlődik jól. A hagymák kicsik és ehetők, de inkább leveleit fogyasztják. Újabban erősen vizsgálják, sokféle immunerősítő hatású vegyületet mutattak ki belőle. A levelei enyhén fokhagyma ízűek. nem szabad minden levelet leszedni a tövekről, mert a növények elpusztulnak.

A sajradékhagyma is sok, falusi kertben felfedezhető.

A téli sarjadékhagyma (A. fistulosum) hagymacsoportokat nevel. Hagymáin minden évben újabb fiókhagymák fejlődnek. A legkorábbi zöldségféléink egyike, március-áprilisban szedhető, de télen üvegházban és fóliaházakban is hajtatható. Tavasszal fejlődnek új levelei, melyek harmadát a következő évi termés miatt érdemes meghagyni a hagymacsoportokon. Csak a leveleket fogyasztjuk. A sarjadékhagyma íze enyhébb a vöröshagymáénál. A növények virágzata fehér és nagyon szép. Gyorsan terjed a kertben, magról is vethetjük vagy hagymáit is ültethetjük. Mivel évelő növény, 5-6 évig érdemes egy helyben tartani.

A zöldésgestől ismert a mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma (A. ascalonicum) tönkjein több kisebb méretű hagymát nevel, hazánkban kevésbé ismert hagymaféle. A friss zöldhagyma és a hagymatestek fogyaszthatók. Télálló növény. A vöröshagymához hasonlóan tavasszal szoktuk ültetni és ősszel felszedjük a hagymákat. A hosszúkás alakú banánhagyma és a kerekdedebb francia salotta hagyma finomabb ízűek az alapfajnál, főzéshez ezeket részesítik előnyben.