Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.

Színes növények egy mediterrán kertben

Növényekkel színessé többféleképpen tudjuk tenni kertünket. Lehet színesen virágzó és színes leveleket fejlesztő növényeket telepíteni ágyásokba, szoliter cserjéket és fákat ültetni, illetve a balkonra és teraszra színes, a mediterrán kerthez illő balkonnövényeket is telepíthetünk. Ezeket vegyesen és színek szerint foltokba ültetve is alkalmazhatjuk, a foltokban ültetés a régi, vidéki kertek nyugalmas harmóniáját idézi fel.

Kisvirágú bársonyvirág narancs színbe öltözteti a kertet

Az alacsony növények közül kiemelkedik virághozamában a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula). Arany- és citromsárga, bársonyos barna virágzataival egészen a fagyokig szépen virít. Kifejezetten napos helyeken érzi jól magát, virágágyásokban. A napos, száraz levegőjű mediterrán kertek másik szép egynyári virága a rózsás meténg (Vinca vagy Cataranthus roseus). Ötszirmú virágai fehér, rózsaszín, lila színekben pompáznak, illetve szemes és szem nélküli, kétszínű változatok is léteznek. Sokan tévesztik össze a kis nebáncsvirággal (Impatiens walleriana), aminek az előző növényhez képest puha, nedves tapintású szára és levelei vannak. Ez a növény az árnyékos helyeken érzi jól magát, és egész nyáron bőségesen virágzik. A hagyományosnak tekinthető egynyáriak közül a mindignyíló begóniát (Begonia semperflorens) ágyásokba, utak mellé és balkonládába is ültethetjük, mindenhol a fagyokig hozza tömegesen virágait. Piros, rózsaszín vagy fehér lehet a virágszín, és a levélszínek között a zöldön kívül barna és bordó is előfordul, így akár ebből az egy növényből is színes és változatos foltokat ültethetünk be.

Lilás színű a vaniliavirág

A különlegesebb növények kedvelőinek ajánlható a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), amely növény kékeslila, tenyérnyi virágzatokat nevel és szép formájú sötétzöld levelei vannak. Megjelenésében egyedülálló a hamvaska (Senecio cineraria), amely bár évelő növény, de egynyáriként ültetve hamvas, szürke, szinte fehér leveleivel díszít.

Különös megjelenésű mediterrán virág

A magasabb növények közül a Kleopátra tűje (Cleome hassleriana) szokatlan formájú virágokat nevel: az egyes virágok nagyok, a szirmok különállóak, és a fejlődő termésen a bibe tovább növekszik, ezzel légiessé téve a szárat. Élénk színű virágai feltűnő díszei a kertnek. A régi parasztkerti növényeink közül a kétnyári mályva (Althea rosea) többnyire magasra fejlődik és élénk színekben pompázik. Szirmaiból a trópusi származású hibiszkuszhoz hasonlóan jó ételfesték és tea készíthető. Bár hideg virágszínekkel rendelkezik, a lisztes zsálya (Salvia farinacea) a kék vagy fehér virágfüzéreivel nagyon jól harmonizál a mediterrán kertekkel. A kétnyári mályva (Althea rosea) nagy, nyitott harang alakú virágokat nevel, akár két méter magasra is megnőnek a virágzó hajtásai. Rózsaszín, lila, sárga, fehér és sötétbordó „fekete” színűek lehetnek a szimpla vagy telt virágai, melyek nyáron díszítenek.

Mustátli tipkus mediterrán virág

A mediterrán ház ablakaiban akár még a muskátlik (Pelargonium fajok) is ültethetőek, amelyek a kifejezetten napos, szárazabb helyeket szeretik. A virágszínek, növekedési erély tekintetében mindenki megtalálhatja e világszerte kedvelt növénycsoport tagjai között a kedvencét. Élénk virágszínekkel is rendelkeznek a verbéna (Verbena hibridek) csüngő hajtású fajtái: lila, vörös, fehér és rózsaszín, szemes és szem nélküli növények közül választhatunk.

Sárga a sétányrózsa

A dézsás növények közül az egynyáriként is ültetett sétányrózsák (Lantana camara) biztosítanak élénk virágszíneket. A virágok az idő múlásával színt váltanak, így pl. sárgából narancs vagy vörös színűre, krémszínből fehérre változnak az egyes virágok. A virágzatokon belül minden színváltozat egyszerre látható, és naponta változik ezek aránya. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem erőtejes és kellemes illatot is eregetnek, ha hozzájuk érünk.

Magyarországon is kedvelt a leander

Már-már hagyományosnak tekinthető a leander (Nerium oleander) a teraszokon. A leander tartásának titka a napos vagy félárnyékos hely, de a növény „lába” mindig vízben álljon, mert nedvességigénye nagy. A virágok színe lehet rózsaszín, piros, krémszín és fehér, telt- és szimplán virágzó változatai egyaránt üdítő látványt nyújtanak.

Zöld és elzavarja a szúnyogokat

Illatosak a levelei a szúnyogűző növénynek (Plectranthus coleoides), melyek erős napsütésben hozzáérés nélkül is citromos illatúak. A növény nagyon gyors növekedésű és látványos, fehértarka levelekkel borított.

Romantikus és mediterrán a rózsa

A rózsák a legrégebben termesztett dísznövények közé tartoznak, a mediterrán kertben érdemes helyet adni nekik, legyen szó teahibridekről, talajtakaró ágyásrózsákról, vagy modern nemesítésű tömvetelt angol rózsákról. Szerencsére sok fajta közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja közülük a kertjébe leginkább illő változatot.

És végül – mediterrán kertek esetében – szinte kötelező szót ejtenünk a levenduláról és a lilaakácról, a murvafürtről vagy épp a trombitafolyondárról is. Utóbbiakat a mediterrán kertek növényeiről szóló összefoglaló írásunkban korábban már bemutattuk.