Évelők a virágládákban

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Az évelő növények – szemben az egynyáriakkal - a fagyok beálltával sem pusztulnak el, hanem valamely föld alatti vagy feletti részükkel áttelelnek, s a következő év tavaszán újra kihajtanak és virágoznak.

a lilás Dianthus Az egynyári virágokkal ellentétben tehát az évelőket nem kell évről évre szaporítani, újra elültetni, és ősz végén kidobni, hiszen ezek a növények képesek áttelelni.

Az egynyári virágokhoz képest talán valamivel kisebb mértékű a virágjaikkal elért díszítőértékük, pompájuk (bár természetesen ennek megítélése szubjektív), de változatos és megfelelő összeültetéssel kora tavasztól késő őszig folyamatos virágzással töltik meg a kertek évelőágyásait, valamint az erkélyek, balkonok virágládáit és más növénytartóit. Az évelők tehát éppúgy fontos növények a kertépítésben, mint a balkonok, teraszok növényesítésében.

Az évelők igen jól társíthatók a különféle hagymás növényekkel, a fákkal, cserjékkel és az egynyáriakkal is.

Évelők telepítésénél egy-egy csoportba jellemzően több egyedet (több tövet) kell ültetni, azzal, hogy az ültetési sor- és tőtávolság az adott fajta méretétől függ.

Az évelők javarészt magvetéssel és tőosztással is szaporíthatóak. A magvetés legkedvezőbb időpontja április első fele, és a legtöbb évelő az első évben már virágzik is.

A tőosztással való szaporításhoz a legmegfelelőbb a tavaszi, valamint a nyár végi, illetve ősz eleji időjárás.

Az évelő növényeket 3—4 évenként érdemes újratelepíteni, mert ha ennél hosszabb ideig maradnak háborítatlanul, rendszerint elöregednek és mind kevésbé virágzanak.

Az évelők balkon- vagy virágládákba történő telepítéséhez legalább 30 cm széles és ugyanilyen mélységű növénytartó beszerzése javasolt. Ültetéskor megfelelő típusföldet (pl. Florasca C) használjunk ültető közegként, ettől függetlenül minden tavasszal hasznos valamilyen fejtrágyázás megejtése is.

Az évelők is rendszeres öntözést igényelnek egészen kora tavasztól az ősz végéig. Természetes csapadék hiányában fagymentes napokon néhány alkalommal télen is meg kell öntözni a virágládába telepített évelőket.

Évelők esetén szükséges az elvirágzott részek rendszeres eltávolítása, levágása, ami egyfelől esztétikailag is indokolt, másfelől így mind erőteljesebb és folyamatos virágzásra lehet serkenteni a növényeket.

Jelen cikkünk folytatásaként egy növényismertető formájában fogjuk bemutatni az erkélyekre, balkonokra vagy tetőkertekbe javasolt évelőket.