Balkonnövények fenntartása

Terasz Kertfenntartás Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Néhány információ a balkonládák és növények szakszerű fenntartásáról.

A balkonnövényeknek rendszeres odafigyelésre van szükségük ahhoz, hogy szépen díszítsenek. A virágos növények valamivel érzékenyebbek a leveleikkel és formájukkal díszítő társaikkal szemben.

A legfontosabb feladat az öntözés. Ezt többnyire kézzel, kanna segítségéve végezzük el, ugyanakkor nagyobb méretű és számú balkonládák, virágtartók telepítésénél lehetséges és érdemes automata öntözőrendszert is telepíteni a teraszunkra.

Kézi öntözésnél gyakori kérdés szokott lenni, hogy milyen rendszerességgel öntözzük a növényeket. A legkézenfekvőbb válasz az, hogy akkor, amikor a növények földje már tapinthatóan nem nedves állapotú. Ez az ültetés után ritkábban, majd a növények fejlődésével gyakrabban következik be. A nagy nyári forróságban akár a napi kétszeri öntözésre is szükség lehet. Amennyiben kimarad az öntözés, úgy a növény a víz- és tápanyag-igényesebb részeibe „pumpálja” a vízkészletét, ami többnyire a fejlődő hajtásvég és a virágok. Nagyobb fokú száradás miatt ezek a részek is elhervadhatnak. Amennyiben egy függőcserépbe ültetett növény túlzottan kiszárad, a legegyszerűbben víz alá merítéssel pótolhatjuk a földből és a növényből hiányzó nedvességet. Addig tartsuk egy vízzel teli lavórba, vödörbe a függőcserepet, amíg a légbuborékok már nem szállnak fel a vízben.

Fontos a balkonnövények helye a teraszon. Ne ültessünk semmit se túl napos helyre.

A folyamatos növekedéshez tápanyagokra van szüksége a növényeknek. Mivel a ládákban és cserepekben kevés földet tudunk biztosítani számukra, ezért a növekedési időszakban, az ültetéstől egészen a fagyokig, a balkonnövényeket hetente egyszer két ezrelékes, vagy kétszer egy ezrelékes, minden tápanyagot tartalmazó tápoldattal öntözzük meg. A különösen tápanyagigényes balkonnövények, mint az édesburgonya vagy a petúniák, akár a kétszeres töménységű tápoldatot is igényelhetik.

Talajára érzékeny a petúnia és a gumós begónia. Ezek az enyhén savanyú kémhatású földkeveréket szeretik. A vezetékes vizek és a kútvizek többsége lúgos kémhatású és folyamatosan emelik a balkonládák földjének kémhatását. Ha ez a lúgos tartományba kerül, az említett érzékenyebb növények levele sárgulni kezd és a virágok színe is fakul, végül erőtlenebb növekedés és lombhullás, a virágzás elmaradása is bekövetkezhet. Elkerülhetjük ezeket az öntözővízbe kevert, patikában és gazdaboltokban kapható citromsavval. A citromsavat 10 liter vízhez egy púpozott evőkanállal adagoljuk (2 dkg/10 l víz).

A növények a fejlődésük során öregszenek is, és az idősebb levelek, valamint az elhervadt virágok lehullanak róluk. Ezeket a részeket össze kell seperni, hiszen erősen „szemetelnek”. Egy esetleges eső hatására ezek a részek a teraszon csúszóssá válhatnak, balesetveszélyesek lehetnek. Azokról a növényekről, melyek nem öntisztulóak, a hervadt részeket a díszítőértékük miatt távolítsuk el. És végül egy igazán hasznos tanácsot osztunk meg Önökkel…

A fentiek szerint rendszeresen „tisztítani kell” a teltvirágú álló muskátlikat és a magot érlelő fajtákat. Ez utóbbiak energiája és növekedési erélye kimerül a termések fejlesztésével, ha ez utóbbiakat eltávolítjuk, úgy folyamatos virágzást érünk el.