Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták I.

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Balkonládákba ültethető egynyári növények: husánglevelű farkasfog, tollas celózia, észak-afrikai szulák

2000 óta a Budapesti Corvinus Egyetemen balkonnövénynek ültethető egynyári taxonokat teszteli a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék. Számos fajta megfelelően díszített a három helyszínen kihelyezett ládákban: Budapest - Hűvösvölgyben, Budapest – Villányi úton és Tázláron.

Bidens ferulifolia(Jacq.) DC. ’Kobold’ – husánglevelű farkasfog, balkonaranya

Balkon aranya

Sárga virágzatú, kompakt, az egyik első kis termetű fajta, ami forgalomba került. Magassága 20-25 cm, a ládákból 15-20 cm-re csüng alá. Dugvánnyal szaporítható fajta. A sárga, egyszerű virágokat a tenyészidőszakban folyamatosan fejleszti, nincs hullámzás a virágzásban. Nyár vége felé enyhe tripsz- és atkafertőzésre számítani lehet, a lisztharmat nem támadja meg.

Tollas celózia

Celosia argentea L. var. plumosa (syn. C. a. var. argentea) ’Savaria’ – tollas celózia

Dr. Kováts Zoltán nemesítette, magról vethető fajta. Lombja zöld. virágja élénk piros. A fővirágzat alatt sok oldalhajtást nevel, melyek ugyancsak virágzatban végződnek. Virágágyakban a 30 cm-es magasságot éri el, balkonládában a jobb tápanyagellátásnak köszönhetően akár 40-45 cm magas növénnyé fejlődik. 1990-ben ismerték el hazánkban a fajtát, azóta a Fleuroselect és az AllAmerican Selections fajtaértékelő szervezetek 2004-ben aranyéremmel díjazták. Külföldön ’Fresh Look Red’ néven forgalmazzák, igen népszerű lett az eladási listák élén szerepel.

észak afrikai szulák

Convolvulus sabatiusViv. ’Blaue Mauritius’ – észak-afrikai szulák

Csüngő növekedésű balkonnövény. Hosszú hajtásai a virágládákból akár 40-50 cm mélyen csüngenek le. Magassága szinte nincs a növénynek, hajtásai a fejlődésük kezdetén elhajlanak. A balkonnövények közül a ritka, kék virágokat nevelő fajták közé tartozik. Dugvánnyal szaporítható. A reggeli órákban virágzik, a nyári nagy melegben a virágok zárt állapotban vannak és csak a késő délutáni órákban nyílnak újra ki. Virágzása közepesen gazdag.

kínai szegfű

Dianthus chinensisL. ’Corona Cherry Magic’ – kínai szegfű

A fajta virágja nagy, akár 6-7 cm átmérőjű is lehet. Magról vethető. Hazánkban kitelel, a ládából ősszel kiültetve a kertbe rövid életű évelő. 20-25 cm magas, kompakt habitusú taxon. A Fleuroselect 2002-ben elismerte, az AllAmerican Selections 2003-ban aranyéremmel díjazta. A fajta egyedei nem egységes virágszínűek, a virágokon a fehér és a rózsaszín árnyalatai keverednek.