Ágyásképző cserjék a modern kertekben

Modern kertek Kültéri növények Dísznövények

A modern kertek fontos, feltűnő elemei a füves és burkolt felületek között található, egy magasságú és többnyire egyféle faj egyféle fajtájából ültetett mértani ágyások. A mai építészet szögletes, vagy éppen lekerekített, nagyvonalú építményeihez remekül illik a modern stílusú kertforma, de akár a régebbi építésű panelházak, beton-alapú sorházak szép és elegáns kertjei is lehetnek.

Az egynemű ágyások növényválasztásánál fontos szempont az alacsony gondozás-igény. Ezen ágyásokba éppen ezért elsősorban ellenálló, az éghajlatnak és helynek megfelelő fajtákat célszerű választani a modern stílusban épült kertekbe javasolt növények közül. Nagyon jók lehetnek erre a célra a hazánkban nemesített díszcserjék, az évelő növények és ha elég pénzt áldozunk rá, az egynyári dísznövények is. Fontos a fajták esetében a tömör növekedés, és lehetőleg olyan végső magasságú fajtát válasszunk, amelyik a térben éppen még megfelelő magasságra növekszik. Nagyobb térben magasabb növények is elférnek, de többnyire kifejezetten alacsony növények közül szoktunk választani. A következőkben néhány kevésbé ismert fajtát mutatunk be.

Kezdjük a sort a japán borbolyával (Berberis thunbergii ’Bijou’) melyből több alacsony fajta létezik. A ’Bijou’ legfeljebb 50 cm magasra növekszik. A lombja nagyon tömör, kihajtáskor bordó, majd nyáron az alapszín mellé kissé zöldes árnyalatokat vesznek fel a levelek. Strapabíró növény, a magyarországi klimatikus viszonyokat nagyon jól viseli.

Különös, vörös színe van a japán borbolyának

Sokak kedvence a kövérke (Pachysandra terminalis) árnyékba ültetendő, lassan tarackoló cserje. A levelei üde zöldek, és télállók. Csak kemény teleken veszti el a lombját, amit akkor tavasszal pótol. Fehértarka levelű változata is van (’Variegata’).

Kedvelt növény a kövérke is

A puszpánglevelű madárbirs (Cotoneaster buxifolia ’Nana’) egy pici bokor formájú cserje, nagyon tömött lombkoronával. A levelek sötétzöldek. Eleinte gyorsan növekszik, később lassabb fejlődésre vált. Nagyon jól viseli a metszést, de erre ritkán van szükség.

Egészen kontrasztos megjelenése van a madárbirsnek is

A japán dérbabér (Scimmia japonica ’Rubella’) egy télizöld levelű cserje. Lassan növekszik, lapos gömb formája van. Virágzatai bimbósan bordó színűek, a fajta erről kapta nevét. A virágzatok ősszel kezdenek fejlődni és tavasszal virágoznak. Félárnyékba való növény.

Modern kertek további kedvelt növénye a dérbabér is

A babérmeggy (Laurocerasus officinalis ’Mano’) legfeljebb 1 m magasra növekvő, alacsony növény. Nagyon jó a télállósága. Levelei kicsik, fényes zöldek. Nyíratlanul tavasz végén fehér virágzatokkal is megörvendeztet.

Babérmeggy melyből sövényt is nevelhetünk

Végül, de nem utolsó sorban, a japán mahónia (Mahonia japonica) szintén egy tarackoló, alacsony, legfeljebb 25-30 cm magas növény. Levelei szúrósak. Jó talajtakaró, a hazánkban is honos mahónia virágzata és termése is hasonlít ehhez a növényhez. Jó szárazságtűrő növény.

A mahónia is népszerű modern kerti növény