Ők is tavasszal virágoznak: az orgonák

Kültéri növények Tavaszi kerti kerti munkák Dísznövények tavaszi kert

Április-májusban a magyar kertek egyik legfeltűnőbb színfoltja – és vágott virágként az anyák napjának már-már jelképe - az orgona. Kertépítési tevékenységünk során magunk is gyakran ültetjük a májusi vagy kerti orgonát (Syringa vulgaris), mivel egy erősen növekedő, hálás növény.

orgona-a-kertben

Tő- és gyökérsarjakat is képez, egy tő idővel nagy területeket képes kitölteni. Jól bírja a metszést, de ha évenként többször vágjuk, akkor elmaradhat a virágzása a következő évben. A legtöbb virágzatot akkor fejleszti, ha kihajtás előtt minden második előző évi vesszőt felére-harmadára metszünk, és az előző évben virágzott hajtásokat eltávolítjuk. Így alacsony marad a bokor, és sokat virágzik.

A fajtái között virágzásban akár kéthetes eltérés is lehet. Ugyancsak fajtánként változik a növekedés erőssége, bár szinte minden fajtája erősen vagy nagyon erősen növekszik. A virágzatok gyengén vagy erősen elágazhatnak – a gyenge elágazódásúak keskeny virágzatot, az erősebben elágazók pedig szőlőfürtre emlékeztető virágzatot nevelnek. A virágok kellemes illatúak, de néhány fajta illattalan. Az egyes virágok lehetnek félteltek és teltek is – ugyancsak fajtától függően, ezek tartósabban virágoznak.

Virágzó orgonasor

A májusi orgona virágzatai jó vágott virágok, de a virágzatok alatt fejlődő friss zöld hajtások hamar hervadnak, ezért távolítsuk el őket. A hajtások alját ferdén vágjuk el, vagy kis kalapáccsal roncsoljuk – így tovább tart a vázában. A fajtái között sok szín található a rózsaszínes lilától (’Belle de Nancy’) a világító fehérig (’The Bride’, ’Mme Lemoin’), de sárgás is van (’Primrose’). Az egyik legszebb, sötét orgonalila, nagyon kellemes illatú és sok, nagy virágzatot nevelő fajta az ’Andenken an Ludwig Späth’. Óriási virágzatot nevel, fehér és telt virágú a ’Krasavitsa Moskvy’. Sötétlila, telt virágú, kedvelt fajta a ’Charles Joly’. Ma már kétszínű, csíkos virágú fajta is kapható: ’Sensation’. Színes, tarka levelű változata is van, melynek neve ’Aucubaefolia’. Ennek a növénynek szimpla, kék virágjai vannak.

A kerti orgonának három gyakori ellensége van. Az egyik a fajtától függően erősebb vagy gyengébb tüneteket okozó elvírusosodás. A második a nedvesebb nyarakon, vagy a nyárvégi éjszakai lehűlések időszakában támadó lisztharmat. A harmadik a virágokat fogyasztó bundásbogár.