Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták IV.

Terasz Dísznövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

Balkonládába ültethető egynyáriak: kék lobélia, sávoslevelű muskátli, kerti petúnia

Lobelia erinus L. ’Fountain Lilac’ – kék lobélia

a fakó lilás színű kék lobélia

A kék lobélia apró, sok virágot fejlesztő növény. Vékony hajtások sokaságából áll, melyek végén fejlődnek a virágok. A fajtacsoport csüngő habitusú, magról vetik. A magok gyorsan csíráznak. Kezdeti növekedése visszafogott, majd gyorsan 20-25 cm mélyen csüng alá a virágkosarakból. A fajta virágai világos levendulakék színűek.

Pelargonium zonale (L.) L’Hér. Ex Aiton ’Magic Rose’ – sávoslevelű muskátli

muskátli

A muskátlikat többnyire vegetatívan, dugványozással szaporítják. Kisebb mennyiségben, de mindig jelen voltak a piacon magról vethető fajták, melyeket az utóbbi évtizedben fedeztek fel a termesztők. A fajta magról vethető. Előnyös tulajdonság ennél a szaporítási módnál, hogy a baktériumos fertőzés mértéke nagyon minimális, amennyiben az ajánlott termesztéstechnológiát betartják. A hátrány többnyire az, hogy az elnyílt virágokat el kell távolítani a növényekről. A fajta virágszíne élénk rózsaszín, a levelek színe szinte egyöntetű barna, szélük zöld. Erősen fejlődik. 2002-ben az AllAmerican Selections aranyéremmel díjazta. 2002. március 2-án a ’Black Velvet Rose’-ról nevezték át a ma is használt névre.

Petunia Juss. hibrid ’Easy Wave Pink’ – kerti petúnia

a mindig szép kerti petúnia

A csüngő alkatú petúniákat a kezdetben dugványról szaporították. A mai fajták egy részét vetik. A fajtacsoport tagjai nagy méretűek, csüngő habitusúak. Nagy előnye, hogy palántanevelés alatt visszacsípést nem igényel. Palántája eladáskor kompakt, a kiültetésekben viszont nagyméretű balkonnövény fejlődik belőle. Főleg Ny-Európában és az USA-ban talajtakaró egynyáriként is alkalmazzák. A fajta élénk rózsaszín virágokat nevel, a torok világosabb színű.

Petunia Juss. hibrid ’Million Bells Cherry’ – kerti petúnia

halvány kerti petúnia

Kisvirágú, futó habitusú fajtacsoport, dugvánnyal szaporítjuk. A holland és német katalógusok, szakfolyóiratok a Petunia nemzetséget szétválasztották: a zigomorf virágú alakkört Calibrachoa × hybrida néven jelölik meg. A fajták erős növekedésűek, levelük apró, a virágok legfeljebb 2-3 cm átmérőjűek. A fajta virágszíne cseresznye piros, bőven virágzik. A vas- és magnézium hiányra nagyon érzékeny, a gyengén savanyú termesztő-közegekben fejlődik jól.

a narancs színű kerti petúniaPetunia Juss. hibrid ’Million Bells Orange Scarlet’ – kerti petúnia

Az előző fajtához hasonlóan a kisvirágú alakkörbe tartozik. Hajtásrendszere sűrű, erős növekedésű. Virágszíne élénk, változó arányban sávosan narancs és piros csíkozottságú. Érdekes, kifejezetten vibráló színű fajta.