Ezek a legszebb modern kerti növények – válogass belőlük

Modern kertek Kültéri növények Dísznövények

Jelen írásunkban igyekszünk ízelítőt adni a modern stílusban épült kertek leginkább jellemző növényfajtáiról.

Mostanában nagyon divatossá váltak az egyszerű, letisztult, sokszor minimalista formák. Egyre több kerttulajdonos modern stílusban szeretné átalakítattni a kertjét. Maga a modern kerttervezés nem jelent különösebb gondot. Problémát inkább a növények kiválasztása jelenti, ugyanis a modern kertek növényeinek alkalmazkodniuk kell a kialakított kert szín- és formavilágához. Kétség kívül a legnépszerűbb modern kerti növények a bambusz, a csupasz kérgű nyír és a díszfüvek. Sok helyen alkalmazzák a puszpángot is, melyet a ház és a kert összhangjához illeszkedően nyírnak meg. Az alábbiakban az általunk javasolt fákat, cserjéket, díszfüveket, lágyszárú virágokat mutatjuk be.

Modern kertek növényei – fák és cserjék

Gömb alakú puszpángBuxus sempervirens – A gömb puszpángot modern kertekben előszeretettel ültetik. Talajban nem válogatós, de ha szeretnénk, hogy minél szebben fejlődjön, ültessük humuszos, üde talajba. Félárnyékot, árnyékos helyeket kedveli. A metszést jól tűri, de ha nem biztos magában a formakialakítást tekintve kérje segítségünket.

A gömb alakú puszpáng a modern kertek jellegzetes növénye

Japán juharAcer palmatum – Őszi, vöröses lombszínével modern kertünk egyik ékköve lehet a japán juhar, ami egy 3-4 méter magasra növő, ernyős lombkoronájú díszfa. Leginkább savas kémhatású, agyagos vagy homokos talajt kedveli. Inkább félárnyékos helyre ültessük, mert a tűző nap megperzselheti a leveleit. Télen érdemes lombtakarással védeni a tövét a mínuszok ellen.

Különleges formája miatt a japán juhar kedvelt növény.

Himalájai nyírBetula utilis – A himalájai nyírnek különlegessége az idősebb korábban sem repedező fehér kérge, mely a sötétzöld lombkoronával kontrasztot alkot, ami a modern kertek egyik alapköve. Nincsenek különösebb igényei sem a talajjal, sem a klímával szemben, de naposabb helyre ültessük.

Fehér kérge és sötétzöld koronája miatt a himalájai nyír is nagyon népszerű modern kerti növény

Vöröskérgű nyír Betula albosinensis ’Septentrionalis’ – A Kínából származó vöröskérgű nyír, nevéből adódóan egyik érdekessége a vöröses foszló kérge. Fiatalkorában vízigényesebb növény. Napos helyet kedveli, de nem fagyérzékeny.

Különlegesség a vöröskérgű nyír is

Juharlevelű platánPlatanus acerifolia ’Dachform’ – A juharlevelű platán egyik speciális fajtája a ’Dachform’, a modern kert növényei közül azért különleges, mert lombkoronáját vízszintesre nevelik. Kertünk különleges pontja lehet egy olyan terasz, ahol az árnyékolást nem egy pergolával, hanem egy ilyen fajta platánnal oldottunk meg. Üde, tápdús talajt és napos helyet kedveli.

Főként a napos kerteket kedveli a juharlevelű platán

Cserjés hortenziaHydrangea arborescens – A cserjés hortenzia 2,5 méterre megnövő, lombhullató cserje, melyet Magyarországon gyakran ültetnek. Legjobban félárnyékban, savas vagy semleges kémhatású talajban fejlődik. Ügyeljünk, hogy mindig rendesen megöntözzük, hiszen vízigénye nagy. Mutatósabb virágokkal rendelkező fajtája az ’Annabelle’, mely nagy fehér virágaival és üde zöld lombszínével erősíti kertünk modern stílusát.

A cserjés hortenzia szinte bármelyik kertbe beilleszthető

Modern kertek növényei – díszfüvek, bambuszok

TollborzfűPennisetum alopecuroides – A tollborzfű egy 80 centiméter magasra megnövő, kifejlett formájában félgömb alakú díszfű. Igénytelen növénynek számít, de legszebben tápdús, nedves talajban fejlődik.

A másik jellegzetes növény a díszfű

NádtippanCalamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’ – A nádtippan egy 1,5-1,8 méter magas, kevésbé elterülő díszfű. Sárgásabb virágai júniustól augusztusig díszítenek a növény felálló szárain. Napos, félárnyékos, üde talajú helyet kedveli. Szoliterként és csoportosan egyaránt jól mutat a kertben.

A nádtippan egy szárazságtűrő fűféle.

Deres csenkeszFestuca glauca – A deres csenkesz egy 20-25 centiméter magas, télálló díszfű, mely érdekes színével kontrasztot alkothat más élénkzöld színű növényekkel. Napos helyen lesz szebb színe, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Jól fejlődik rosszabb minőségű, mint pl. szárazabb talajban is.

A szárazabb kertekben is kékellik a deres csenkesz.

Aranyszárú bambuszPhyllostachys aureosulcata ’Aureocaulis’ – Az aranyszárú bambusz egy 6-8 méter magasra megnövő dísznövény, mely kiválóan alkalmas sövényként, védőfalnak. Napos félárnyékos helyen érzi jól magát. Teraszunkat különlegessé varázsolhatjuk, ha környezetébe bambuszt ületünk, majd azt alulról megvilágítjuk.

Tipikus modern kerti növény az aranyszárú bambusz. Nemcsak modern, de mediterrán kertekhez is jól illeszkedik.

Modern kertek növényei – lágyszárú növények

Bozontos VérfűSanguisorba obtusa – A bozontos vérfű lágyan meghajló rózsaszínű füzérvirágzatával keltheti fel figyelmünket kertünkben. Füzérvirágzatai levél nélküli szárain fellazítják kertünk tömör növényzetét. Napos, félárnyékos helyre, átlagos kerti talajba ültessük.

Tipikus modern kerti növény a vérfű

Kék SudárzsályaPerovskia atriplicifolia – Az 1-1,2 méter magas kék sudárzsálya szürkés-zöld színe Cor-Ten lemezzel vagy vörösesbarna árnyalatú faburkolattal stílusosan hat egy modern kertben. Termete miatt ügyeljünk arra, hogy tágasabb kertbe ültessük. Napos helyen, homokos talajban érzi jól magát.

Szárazságtűrő modern növény a sudárzsálya

Kék IringóEryngium planum – A kék iringó acélkék színével, szúrós, tövises száraival és gömbös virágzatával karakteres színfoltja lehet kertünknek. Szárazságtűrő növény, mely a napos helyet kedveli. Soványabb talajon szebb virágot növeszt.

Színes folt a kék iringó

Réti füzényLythrum salicaria – A réti füzény szereti a nedvesebb talajokat, emiatt modern kertünk tavának merevebb vonalvezetését könnyedén feloldhatjuk a növény bíborrózsaszínű, füzérvirágzatával. A naposabb, félárnyékosabb helyeket kedveli.

Modern kertek népszerű növénye a füzény is

Hattyúnyakú lizinkaLysimachia clethroides – A hattyúnyakú lizinkát is különös helyet foglal el a modern kert növényei listán, hiszen őt háttérnövényként vagy szoliter növényként alkalmazhatjuk 1 m-es magassága és bokrosodó habitusa miatt. Hattyúnyakhoz hasonlító fehér virágú virágfüzérei formájuk miatt lazíthatják kertünk összképét.

Különös megjelenésú a hattyúnyakú lizinka

Füzéres poloskavészActaea simplex – Ez a 100-120 cm magas évelő növény késői virágzásával, illatával és karakteres megjelenése miatt érdekes foltja lehet kertünknek. Már maga a növény is viseli a modern kertre jellemző kontrasztot: vékony merev szárain lágyan hajló virágfüzérekkel találkozunk. Árnyékos, kissé nyirkos területeket kedvel.

Kicsit sötétebb színvilágú a poloskavész

TűzgyöngyvirágHeuchera – Kertünkbe remek választás a tűzgyöngyvirág bármely fajtája, mert ültethetjük napos vagy akár árnyékosabb helyre is. Választhatunk bronzos, vöröses, sárgászöld vagy zöld levelű fajták között. Apró harag alakú virágai laza bugába tömörülve vékony szárakon magasodnak az összefüggő levélszőnyeg fölött. Előnye még ennek a növénynek, hogy télen is megtartja levelét.

Tűzgyöngyvirág is bekerülhet a modern kertekbe

Délszaki kutyatejEuphorbia myrsinites – A délszaki kutyatej egy alacsony növésű, szárazságtűrő, pozsgás növény. Kékeszöld, markánsabb megjelenésű leveleivel és áprilisban nyíló zöldessárga virágaival egyből magára vonja a növény figyelmünket.

A kutyatej is sokszor megfodul egy modern kertben

Óriás díszhagymaAllium giganteum – Ez a hagymás évelő a magas szárán ülő nagy, lila virággömbjeivel hívhatja fel magára a figyelmet kertünkben. Igényesebb növény, kedveli a tápdús talajt és a napos fekvést.

Napos helyre ültessük a díszhagymát

HamvaskaJacobaea maritima – A hamvaska ezüstös, hűvös színe kertünk zöldes színével éles kontrasztot ad. Nem túl igényes növény, szereti a napos fekvést. Alacsony növése miatt ültethetjük balkonládákba, kaspók, de akár szabadon, szegélynövényként is.

Az ezüstös hamvaska

Arra érdemes odafigyelni tervezéskor, hogy a modern kertek növényei – származási helyüktől függően – különböző nap és vízigénnyel rendelkeznek. A tervezés és a kivitelezés során mindenképpen egyeztessünk szakértővel!