Fűszernövények a teraszokon 1

Terasz Haszonnövények Balkonnövények balkon terasz Kültéri növények

A konyhában használatos fűszernövények termesztése nem új keletű, de mostanság igen kedvelt és virágzó kertészkedési forma, legyen szó akár egy önálló konyhakerti rész kialakításáról a kertépítés során, akár a balkonládákban történő fűszernövény ültetésről a teraszokon.

A fűszernövények nem csupán fűszerek, hanem gyógynövények is egyben, nagyon sok jó és kedvező élettani hatással rendelkeznek: vértisztító, vérnyomás-szabályozó, étvágykeltő, vízhajtó, fertőtlenítő (vírus- és baktériumölő) stb. hatásuk van.

Ezen növények többsége évelő lágyszárú vagy félcserje. Emiatt érdemes őket nem egyévesként, hanem 3-4 éves használatra tervezni, ezért a teraszokon lehetőleg nagyméretű, télálló dézsába, balkonládába ültessük őket. Olyan fajtákat válasszunk, amelyek kisebb növekedésűek, hogy a teraszon vagy balkonon előforduló nagy szél ne tépje könnyen ki a beültetett töveket.

A legtöbb ezek közül az aromás növények közül a napsütéses helyeket kedveli, és nem szabad túlzottan öntözni őket. Más részük (pl. citromfű, menta) nedves élőhelyekről származnak, jól csak gazdagon öntözött, nagyobb tápértékű talajban fejlődnek. Ez utóbbi növények kifejezetten erősen fejlődnek, még a rendszeres szedés hatására is, ezért nem érdemes őket más fajokkal összeültetni.

Télen, mint edénybe ültetett évelő növényeket, a korlátról vagy ablakból vegyük le, és védettebb, egyúttal kevésbé napsütéses helyre helyezzük át, és csupán a tavaszi felmelegedéskor tegyük vissza az eredeti helyükre őket. A felső talajréteget cseréljük le és friss földkeverékkel pótoljuk a kivett mennyiséget. Tápoldatozásra áprilistól augusztusig, hetente kerülhet sor, szerves- vagy műtrágyák széles választékából választhatunk.

Ezen általános jellegű ismertető után lássuk, melyek a legnépszerűbb és legtöbbször ültetett fűszernövények manapság.

Levendula

Ide tartozik a Lavandula angustifolia Mill., vagyis a kerti levendula és a Lavandula L. hibridek, vagyis a levendula hibridek.

levendulaA levendulát magról és dugvánnyal is szaporíthatjuk, a hibrideket csak dugványozni szokták. Fajtától függően ezüstös vagy zöld levelei vannak. Virágzata lila, kék, fehér vagy rózsaszín lehet. Az egész növény gyéren vagy ezüstösen szőrözött.

A modern levendula fajták sűrű növekedésűek, többnyire gazdagon virágoznak. Az egyik legalacsonyabb fajtacsoport az ’Elegance’, mely csak 20-25 cm magas virágzásban. A legkedveltebb, sötét virágszínű fajta jelenleg a ’Hidcote Blue’, mely zárt és tömött bokorral is rendelkezik.

A francia levendulák többnyire hibridek, nagyobb növekedésűek, inkább kertbe, mint balkonra valók. A levendula illóolaját régóta használják gyógyításra: kifejezetten nyugtató hatású, de az elmét élénkíti. Magyarországon a legrégebbi levendulás Tihanyban található, a várható virágzási időszakban levendula-napokat szerveznek. Száraz csokrait virágzás után gyakran árusítják piacokon, aluljárókban vagy herbárium boltokban. Tiszta, megbízható forrásból származó illóolajat patikákban és herba- vagy bio-boltokban lehet vásárolni.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)

rozmaringA rozmaring a levendulához hasonlóan a Földközi tenger környékéről, a mediterráneumból származik. Edényben tartva nem feltétlenül télálló növény. Biztos teleltetéséhez fagymentes, alacsony hőmérsékletű, világos teleltető helyiségbe célszerű elhelyezni. Mérsékelten vízigényes, télen túlöntözése és a pangó víz rothadáshoz vezethet.

Áprilisban jelennek meg az áttelelt töveken a kék ajakos virágok, melyek igen jól mutatnak a sötétzöld, fehér fonákú levelek között. Étvágygerjesztő, kissé vérnyomásemelő, emésztést serkentő és szélhajtó hatással rendelkezik. A ’Corsican Blue’ fajta csüngő ágrendszert fejleszt, nagyobb dézsába vagy balkonnövények közé ültetik.

Mind a levendula, mind a rozmaring kedvelt növény a mediterrán stílusú kertépítésben, a mediterrán hangulatú kertek növényösszeállításában.