Mediterrán kerti növények, melyek biztosan nem fagynak ki a kertedből!

Mediterrán kertek Kültéri növények Kerttervezés

A magyarországi mediterrán kertek kialakításakor, a növények kiválasztásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a mediterrán kerti növények egy része fagyérzékeny, amely a hazai téli időjárást, a fagyokat nem viselné el. Erre tekintettel most sorra vesszük, hogy a mediterrán kertek növényei közül melyek azok, amelyek kiültetésük esetén sem nem fagynak ki a magyarországi kertekben.

Babermeggy sövény

Babérmeggy (Prunus laurocerasus) A babérmeggy az egyik leggyakrabban ültetett mediterrán növény Magyarországon. Levelei télizöldek, virágzata fehér és illatos, nyár elején virágzik. A fajták között számos méretében és kinézetében, a levelek méretében és alakjában, színében, és a fejlődő hajtások színében különböző van. Több garantáltan télálló magyar nemesített változata is van (Cippóra, Kleopátra).

Korallberkenye

Korallberkenye (Photinia fraserii) A korallberkenye télizöld növény. A fejlődő hajtásai és levelei pirosak, szép színűek. Lazább bokrokat nevel, mint a babérmeggy. A virágzatok fehérek és a bodzára emlékeztetnek. Több, főleg a bokor alakjában és a levelek színében eltérő fajtája létezik.

Tulipánfa (Liriodendron tulipifera) A tulipánfa leveleiről kapta magyar nevét: rajzolt tulipán formájúak. A növény lombhullató, a nedves talajokban fejlődik jól. A virágok zöld-narancssárga színűek, nem feltűnők. Összel szép a színeződése, a sárga színeiben ragyog a fa.

Selyemakác

Selyemakác (Albizia julibrissin) A selyemakácot fiatalon védeni kell a fagyoktól, de később teljesen télálló. A lombja szétterülő, laza árnyékot vet. A virgok virágzatba rendeződnek az ágak végén, a sziromlevelek fejletlenek, a hosszú bibeszálak ecset-szerűek. Lombhullató növény.

Kerti pálmaliliom (Yucca filipendulina) Szürkés színű levelei vastagok, a levelek széle szálkás, tőlevélrózsába rendezettek. Alacsonyabb-hosszabb szárakat fejleszt az évek során. Virágzata fehér, az egyes virágok balerina-szoknya-szerűek, csüngenek és nagyok, nyár elején virágoznak. Idővel többtörzsűvé válik a növény. Télizöld és szárazságtűrő.

Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) Ez a növény évelő. Elsősorban a nedvesebb talajokban, vagy öntözés mellett fejlődik jól. Nagy méretű évelő, a földfelszíni részeiből hajt újra tavasszal. Nyáron neveli színes, nagy virágait – hosszan virágzik fehér, rózsaszín, lila és vörös színekben.

Japán babársom (Aucuba japonica) A japán babérsom télizöld levelű, elsősorban félárnyékba vagy árnyékba ültethető cserje. Lassan, de nagyra növekszik. Ismertebb fajtáinak levelei nagy méretűek és sárga pöttyösek. Virágai jelentéktelenek.

Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) A cserjés hortenzia virágzatai az éves hajtásokon fejlődnek, így az erősebb telek utáni évben is virágzik a növény. Fajtái erős növekedésűek, lombhullatók. Az egyik kedvelt fajtája az Annabelle, mely nagy, fehér és gömb alakú virágzatokat fejleszt. A hortenziák nedvességkedvelő növények.

Atlasz cédrus (Cedrus atlantica) Ez a cédrus az egyik legjobb mésztűrő a fajok közül. A fiatal növény alakja kúp alakú, majd az idős növény ágrendszere kiterül és ernyő formájúvá válik. Kedvelt és nagyon ellenálló fajtája a szürke színű ’Glauca’, kisebb kertekben is elfér, valamint mutatós a ’Glauca Pendula”, melynek ritkán álló ágai csüngenek.

Levendulák (Lavandula) A levendulák hazánkban is jól telelnek. Szárazságtűrő, napfénykedvelő növények, érdemes őket évente tavasszal visszakurtítani, hogy az ágrendszerüket felfrissítsük. A szokásos lila fajták mellett fehéres (’Edelweiss’, ’Alba Compacta’) és sötétkék színűek is léteznek (’Dwarf Blue’, ’Hidcote Deep Blue’). A fajták levele zöld vagy szürke színű. A mediterrán származású L. stoecheas nem télálló növény!

+1 korbácsliliom (Eremurus) A korbácsliliom gumós, feltűnő virágzatával díszítő növénynemzetség. Sok fajtája van, melyek között élénk és pasztell virágszínűek is vannak. A virágzatok gyakran az egy méter magasságot is meghaladják, nyár elején virágoznak. A töveket télire érdemes takarni, vagy évelőágyakban más növényekkel együtt ültetni.