Találatok: Dísznövények

Gondozás logó

Szobanövények

A jól elrendezett, megtervezett növény együttesek érdemi hatással vannak az ember közérzetére, hangulatára. Az élö természetböl átvett elemek közvetlen környezetünket kellemesebbé és barátságosabbá teszik.


Japán juhar

Ezek a legszebb modern kerti növények – válogass belőlük

Jelen írásunkban igyekszünk ízelítőt adni a modern stílusban épült kertek leginkább jellemző növényfajtáiról.


Dianthus plumarius

Évelők a virágládákban

Az évelő növények – szemben az egynyáriakkal - a fagyok beálltával sem pusztulnak el, hanem valamely föld alatti vagy feletti részükkel áttelelnek, s a következő év tavaszán újra kihajtanak és virágoznak.


Tollas celózia

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták I.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: husánglevelű farkasfog, tollas celózia, észak-afrikai szulák


Japán dérbabér

Ágyásképző cserjék a modern kertekben

A modern kertek fontos, feltűnő elemei a füves és burkolt felületek között található, egy magasságú és többnyire egyféle faj egyféle fajtájából ültetett mértani ágyások. A mai építészet szögletes, vagy éppen lekerekített, nagyvonalú építményeihez remekül illik a modern stílusú kertforma, de akár a régebbi építésű panelházak, beton-alapú sorházak szép és elegáns kertjei is lehetnek.


Gyönyörű selyemakéc

Selyemakác – a mediterrán jellegű fa

A selyemakác (Albizia julibrissin) mediterrán jellegű faj, mely Japántól a szubtrópusi övezetig honos. A fásszarú mediterrán kerti növények körébe tartozó selyemakác viszonylag kis termetű, lassan növekvő fa, jellemzően 4-6 m magas.


Dús kanálajak

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták II.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: kínai szegfű, kúszó pázsitszulák, kerti szalmarózsa


Kicsiny pelyvavirág

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták III.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: pelyvavirág, bíboros sétányrózsa, begyvirág


Sávoslevelű muskátli

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták IV.

Balkonládába ültethető egynyáriak: kék lobélia, sávoslevelű muskátli, kerti petúnia


Támfal mediterrán

Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.


Színes petúnia

Amit a petúniákról tudni érdemes

A muskátlikat (Pelargonium) és petúniákat (Petunia) ültetik világszerte leggyakrabban balkonládákba. A kétféle növény tartása különböző. Alapvetően mindkét balkonnövény fényigényes, a kifejezetten napos helyeket kedvelik. A muskátli a kevesebb, de gyakori öntözést szereti. Afrikából, száraz körülmények közül származnak azok a fajok, amelyekből nemesítették a fajtákat mind az álló, mind pedig a futómuskátlik esetében.


Színes kerti csokor

Színes virágcsokor szedése a kertből

Mindennapi életünkben szükségünk van a növények látványára, virágok, csokrok létére. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen növényeket és hogy szedjünk, hogyan ápoljuk őket.


Csokros virág

Csokorba szedhető évelő színes virágok

Természetesen nem csak a virágcsokrok szedéséről szóló írásunkban bemutatott egynyári virágok, hanem az évelők is adhatnak szép és illatos vágott virágot a kerttulajdonos számára.


Sárga cickafark

5 pompás évelő, melyek a vázában is szépek

A kertészetek egyre több növényfélét árusítanak, melyekből a nekünk tetszőket választva díszíthetjük kertünket. Egynyári, kétnyári, évelő növények garmada várja, hogy megfelelő ápolás mellett egyre erőteljesebben, bár a fajnak-fajtának megfelelően töltse ki a neki szánt helyet. Sokan szeretnénk a kertből pár szál virágot az ünnepi asztalra tenni vagy vendégségbe vinni, így most felsorolunk 5 olyan növényt, melyek könnyen tarthatók és kiváló, vidám színű vágott virágot is jelenthetnek számunkra.


Színes rézvirág

Nyári virágos növényfelületek

Magyarország időjárásában gyakori a nyári száraz és nagy, kánikulai meleg. Ilyenkor kevés virágos növényünk marad, amelynek formáját, színét és esetleges illatát is élvezhetnénk. A kertépítés során ezért külön ügyeljünk a helyes, minden évszakban megfelelően virágzó kertrészletek kialakítására.


Karácsonyi fa

Karácsonyi hangulatban

A Karácsony közeledtével érdekes, ünnepi növénydekorációkat készíthetünk. Lássunk, néhány példát hogyan.


Közönséges harangláb

Tavaszi, kora nyári színes virágok a kertben

Jelen írásunkban a tavaszi, kora nyári színes kerti virágok közül a haranglábakat mutatjuk be.


Balkon aranya

Amit tavasszal érdemes ültetni: a balkon aranya

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben.


Korai bangita

Kora tavasszal virágzó cserjék a kertben

Magyarországon a tavaszt a hóvirág és a kerti hagymás növények virágzásával szoktuk párosítani. A lágyszárú növények mellett léteznek olyan fásszárúak is, amelyek korán szoktak virágozni. Ezek a növények esztétikai értékükön túl már korán, akár februárban is táplálékot adnak a beporzó rovaroknak, így rendkívül hasznosak is.


Fejlett gyöngyvessző

Gazdag virágzású, középmagas cserjék

A legtöbb kertben sok virágos növény található. Az emberek nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt, különösen nagy becsben tartják a virágzó növényeket. Mindenkinek másmilyen ízlése van, így a nagyobb, de kevesebbet virágzó növényekért ugyanúgy rajonganak, mint a sok apró virágot nevelő növényekért. A cserjék között találunk olyanokat, amelyek kisebb és közepes méretű kertben is elférnek.


Kék barátcserje

Ezek a legszebb kék virágú növények

A virágos növények között sok színt találunk, de talán a legritkábbak a kék színűek, amelyek sem lila, sem rózsaszínes árnyalattal nem rendelkeznek. Bemutatunk most néhány igazán KÉK színű növényt, amelyet Magyarországon is biztonsággal ültethetünk.


Sárga bohócvirág

Kert kialakítása a teraszon?

7 érdekes balkonnövény, melyet jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki szép növények ültetésével kívánja természet közelivé varázsolni balkonládáit


Fehér kankalin

Kankalinok – a tavasz egyik kedvenc kerti virága

Közeledik a tavasz, amikor is sok hölgy és kertbarát kap ajándékba – akár névnapra, akár Nők napjára egy cserép kankalint (primula hibridek). A növényházban nevelt növényeken sok a bimbó és a virág, nagyon sok színben kaphatók. Többnyire közepes cserépben nevelik őket és így jutunk hozzájuk. Fontos tudni erről a növényről, hogy szinte mind kertészeti hibrid, magról nevelték őket.


Tavaszi hóvirág

Hagymás-gumós növények ütetése tavasszal

A gazdaboltokban, a nagyáruházak kerti osztályán, vagy a különféle gardencenterek kínálatában egész évben előfordulnak szép színes képekkel illusztrált hagymás-gumós növények. Ezek között kínálnak télálló és fagyérzékeny növényeket is. Jelen cikkünkben abban szeretnénk segíteni, hogy melyek azok a hagymás-gumós növények, amelyeket a tavasz kezdetén lehet ültetni, és melyek azok, amelyeknek ültetésével meg kell várnunk az őszt.


Rózsaszín orgona

Ők is tavasszal virágoznak: az orgonák

Április-májusban a magyar kertek egyik legfeltűnőbb színfoltja – és vágott virágként az anyák napjának már-már jelképe - az orgona. Kertépítési tevékenységünk során magunk is gyakran ültetjük a májusi vagy kerti orgonát (Syringa vulgaris), mivel egy erősen növekedő, hálás növény.


Sárga varjúhaj

Szárazságtűrő növények a kertben

Az utóbbi években sorban dőlnek meg a meleg-rekordok, és szélsőségesen alakul a csapadék eloszlása is. Mindezek mellé a nyári erős UV-sugárzás, valamint a gyakori légszárazság is társul. Ilyen környezeti tényezők mellett az érzékenyebb növények hamar elveszthetik a díszítőértéküket, a nagyon érzékeny növények pedig elpusztulhatnak.


Rózsa ősszel

Aktuális őszi teendők a kertben

Sokszor már szeptemberben beköszönt az ősz a hűvös időjárással. Kertépítő kalendáriumunk őszi fejezetéhez kapcsolódóan összegyűjtöttük, hogy mit érdemes ilyenkor a kertben elvégezni ahhoz, hogy a növényeknek – és így nekünk is – jó legyen.