Aktuális őszi teendők a kertben

Őszi kerti munkák Kertfenntartás Dísznövények

Sokszor már szeptemberben beköszönt az ősz a hűvös időjárással. Kertépítő kalendáriumunk őszi fejezetéhez kapcsolódóan összegyűjtöttük, hogy mit érdemes ilyenkor a kertben elvégezni ahhoz, hogy a növényeknek – és így nekünk is – jó legyen.

Aki hagymás-gumós növényeket szeretne ültetni, egészen október végéig megteheti. Ideális minél előbb a földbe telepíteni őket, mivel így hosszabb idő áll rendelkezésükre ahhoz, hogy begyökeresedjenek. Mindenképpen tartsuk be a csomagoláson található ültetési mélységet és távolságokat! A földben való mélység sokszor amiatt fontos, hogy pl. a tulipánok szára ne dőljön meg a virágzásuk alatt, az ültetési távolság betartása nélkül pedig nem jutnak elég fényhez az egyes növények, így a rá következő évtől nem vagy csak gyéren virágoznak.

A hagymás növények között is vannak árnyékkedvelők, pl. a tőzike és a hóvirág cserjék-fák lombjának védelmében fejlődik jól. A gyöngyikét (Muscari) mindenképpen kora ősszel ültessük el, mivel ő még a tél beköszönte előtt fejleszti ki a következő évi leveleit.

Sokan szeretik a tél előtt „rendbe tenni” kertjüket, és minden elszáradt-megfagyott növényi részt visszavágnak a kertjükben. Az egynyári ágyakban és a zöldségeskertben ezt tegyük is meg, összevágva a növényeket komposztot készíthetünk. Az évelők esetében viszont mindenképpen maradjon a növényeken 10-20 cm hosszú elsárgult rész. Ez a telelésükhöz szükséges – az elpusztult növényi részek olyanok, mint az embernek a paplan az ágyban, védik őket a fagyoktól. A fák és a díszcserjék visszavágását és fiatalítását is tavasszal, a fagyok után érdemes megtenni. Különösen igaz ez a mediterrán származású cserjékre, pl. a levendula is megfagy, ha ősszel alaposan visszavágják.


A levendulát nem szabad ősszel nagyon visszavágnunk

Ha mégis metszeni kell, pl. helyhiány vagy praktikusság miatt a rózsákat, akkor azt csak „nagyjából” végezzük el, a végleges rövid hosszra majd csak tavasszal a fagyveszély elmúlása után kerüljön sor.


Rózsák a kertben – őket sem szabad teljesen visszavágni ősszel

Az őszi kertépítés során érdemes telepíteni a cserjéket, a fákat és az évelőket a kertbe. Vannak kivételek, pl. a húsos, vastag gyökerekkel rendelkező növények (pl. Magnolia – liliomfa), amelyek az ültetés közben ért sérülések miatt megszenvedhetik az őszi ültetést, ezért inkább tavasszal érdemes ültetni őket. A téli virágzású növények konténeres példányai viszont már az ültetés évében is megörvendeztethetnek virágjaikkal, pl. a hunyorok és a téli jázmin sokszor virágzik már ültetése után.