Színes virágcsokor szedése a kertből

Növénydekoráció Dísznövények Szobanövények Növényvédelem tavaszi kert

Mindennapi életünkben szükségünk van a növények látványára, virágok, csokrok létére. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen növényeket és hogy szedjünk, hogyan ápoljuk őket.

Emberi létünk egyik meghatározó eleme a szépségre való törekvés, a harmónia megteremtésének vágya. Ehhez a mindennapi életünk során akár virágkötészeti alkotásokkal: csokrokkal, asztaldíszekkel, az ünnepi alkalmakkor pedig különlegesebb formák elkészítésével is közelíthetünk. A virágokat és a kerti – az ún. gyűjthető - zöldeket már igen régen alkalmazza az ember az otthonok és más belső terek díszítésére, erre az Ókorból írásos és freskó emlékek, bizonyítékok is vannak.

A második világháború alatt és az azt követő időszakban a termelés és termesztés az élelmiszerek túlsúlya felé terelődött. Ekkor megerősödött a háztáji kertekben is megtermeszthető, vágott virágnak is alkalmas kerti növények használata. Ezek a növények ma is megtalálhatók a kertekben, vagy a kertészetek palánta- és szaporítóanyag kínálatában.

Tanácsok kerti növények vágott célra szedéséhez

Néhány körülményre érdemes odafigyelni a kerti növények vágott célra történő szedésekor. Akkor érdemes a virágokat és leveles hajtásokat szedni, amikor a legnagyobb a nedvesség tartalmuk. Ez a hajnali, reggeli órákban fordul elő, illetve esős napokon bármikor szedhetőek.

A növényi részeket a szedés után legalább harmadukig a levelektől meg kell tisztítani és a szár alját ferdén, éles késsel egy vágással újra megvágni. Ezután friss, hideg vízbe tegyük a virágokat pár órára. Ezzel az eljárással napokkal meghosszabbítható a növények váza-élettartama.

Az elkészült csokrot vagy a szálas virág száralját naponta egy-két milliméterrel kurtítsuk meg, így a friss metszéslapon újból képes a növényi rész felvenni vizet, és tartóssá tehető a vázadísz. Ha lehetséges, naponta cseréljünk a vázában vizet, és pár csepp klórt tartalmazó fertőtlenítőszert is tegyünk a vízbe.

Egynyári virágok a vázában

Talán a legelterjedtebb és leginkább népszerű egynyári virág az egynyári őszirózsa (Callistepus chinensis), ami szinte az összes magyarországi kertben előfordul. Fészkes virágzata tartós a vázában is, akár egy hétig is díszíthet a friss virág. Magról könnyen kel, könnyű a nevelése. A margarétára emlékeztető egyszerű és telt virágzatokat nevelő fajtái is léteznek, melyeket akkor célszerű vágott virágnak szedni, amikor a virágzatok már mutatják a színüket. A színe a feketén kívül lényegében bármilyen lehet. Kerti ültetésekor arra célszerű figyelni, hogy a zöldségnövényekhez hasonlóan 3-4 éves vetésforgóba célszerű illeszteni, hogy a talajlakó kórokozók pusztításától megvédjük.

Színes virágok a vázában Egy ízlésesen összeállított, színes virágcsokor az egész lakás dísze lehet

Másik régen termesztett és szép virágunk a legényrózsa vagy rézvirág (Zinnia elegans). A növény ugyancsak egynyári virág, és az őszirózsához hasonlóan egyszerű és telt virágzati formái lehetnek. Minden színben pompázhatnak a virágzatok, kivéve a kéket és a feketét. A virágzat elnyílása közben egyre inkább kúpos formát vesz fel. A rézvirág tapintásra érdes és kemény. Nagyon hálás és gazdagon virágzik a kertünkben.

Az egynyári sóvirág (Limonium sinuatum) ugyancsak sok színben virágozhat. A sarló alakú virágzatokban a csészelevelek tartósan megőrzik a színüket, melyek rózsaszín, sárga, lila és kék, valamint krémszínűek lehetnek. Akár szárítva is színes marad. Az egynyári sóvirág tőlevélrózsás növény, viszonylag szárazságtűrő, ezért mérsékelten kell öntözni.