Találatok: Mediterrán kertek

Szegfű mező

Mediterrán kerti növények, melyek biztosan nem fagynak ki a kertedből!

A magyarországi mediterrán kertek kialakításakor, a növények kiválasztásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a mediterrán kerti növények egy része fagyérzékeny, amely a hazai téli időjárást, a fagyokat nem viselné el. Erre tekintettel most sorra vesszük, hogy a mediterrán kertek növényei közül melyek azok, amelyek kiültetésük esetén sem nem fagynak ki a magyarországi kertekben.


Mediterrán kert télen

Mediterrán kert télen

Mindannyian szeretnénk egész évben élvezni kertünket, gyönyörködni benne, de sokan úgy gondolják, hogy télen a kertnek nincsen semmilyen szépsége a hiányzó virágtenger miatt. A következő képsorozatunkkal azt szeretnénk bebizonyítani, hogy kisebb trükkökkel, kerti elemekkel és örökzöld növényekkel télen is dekoratív lehet a kertünk.


Mediterrán kert képgaléria

Képválogatás mediterrán kertjeinkből

A mediterrán hangulatú kerteket, az üde zöld gyepfelület, a színes virágok, a terméskő elemek és a terrakotta színvilágot idéző építmények jellemzik.


Szárazságtűrő növények

10 legjobb szárazságtűrő mediterrán növény

Az elmúlt években egyre melegebb nyárral kellett szembesülnünk, ami nagy hatással van kerti növényeinkre, valamint vízfogyasztásunkra. A melegedésnek köszönhetően egyre népszerűbbek Magyarországon a mediterrán jellegű kertek, melyekbe szárazságtűrő növényeket szeretnének a kert tulajdonosok. Az alább bemutatott szárazságtűrő növényeket nyugodtan kiültethetjük naposabb, száraz helyekre is, biztosan nem száradnak ki.


Mi teraszunk

Mediterrán teraszok, ahol megáll az élet

Mediterrán országokban, így jellemzően Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, vagy például a közelebbi Horvátországban (főként Dalmáciában) a a mediterrán terasz közvetlenül az utcára, utcafrontra épül, és főként (esti) étkezési, közösségi funkciót tölt be, estére telik meg élettel.


Tájkert sziklakert

Sziklakertek építése

A sziklakert - ha megfelelő helyre és megfelelő módon építik meg - az egyik leglátványosabb eleme a lakókerteknek. Különlegessége, hogy növények helyett a kő dominál benne.


Gyönyörű selyemakéc

Selyemakác – a mediterrán jellegű fa

A selyemakác (Albizia julibrissin) mediterrán jellegű faj, mely Japántól a szubtrópusi övezetig honos. A fásszarú mediterrán kerti növények körébe tartozó selyemakác viszonylag kis termetű, lassan növekvő fa, jellemzően 4-6 m magas.


Nyers kő hatása virággal

A mediterrán kert fő ismérvei

A mediterrán kert, köszönhetően a sokak által már elérhető dél-európai nyaralásoknak, az utóbbi időszakban igen kedvelt kert típus lett szerte a világon. De mitől lesz mediterrán a kert?


leander

Leander, a kedvelt mediterrán növény

A magyarországi mediterrán kertek egyik leginkább kedvelt dézsás vagy esetleg nyárra földbe kiültethető szépséges növénye a leander. Mediterrán származású, és az ottani éghajlaton fa termetű növény: térelhatárolóként, sövénynek és szoliterként is ültetik.


Sziklakertek tervezése

Sziklakertek tervezése lépésről - lépésre

Amennyiben sziklakertet szeretnénk építeni a kertünkbe, jó tudni, hogy a sziklakertet több szempont figyelembevétele mellett tervezhetjük meg helyesen.


Mediterrán díszfák

Mediterrán kertek tervezése dióhéjban

Sokan szeretik, szeretjük a mediterrán tájakat és az ott élő növényeket. Nemcsak az utazásaink során láthatunk ilyeneket, de otthonunk környékén, a kertünkben is teremthetünk hasonló környezetet, mediterrán jellegű kerteket. A mediterrán kertek fő látványelemei: a télizöld lomblevelű növények, az illatos növények, a burkolatok helyes megválasztása, a kaspók, szobrok és terasz-kialakítások, végül pedig az élénk virágszínű növények.


Korallberkenye is népszerű sövény

Korallberkenye – a másik kedvelt mediterrán sövény

A korallberkenye (Photinia serrulata syn. Ph. x fraseri) a babérmeggyhez hasonlóan kedvelt növénye a Magyarországon épített mediterrán kerteknek.


Mediterrán sövény

Tipikus mediterrán sövény – a babérmeggy

A babérmeggy (Laurocerasus officinalis syn. Prunus lauroserasus) Magyarországon nagyon kedveltté vált mediterrán hangulatú növény. Nagyobb méretű leveleivel, megjelenésével a mediterrán kertek egyik jellegzetes növénye, szinte kihagyhatatlan faja a mediterrán kertépítésben.


Támfal mediterrán

Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.


Mediterrán levendula

Levendula a mediterrán kertben

A levendula mediterrán eredetű növény, amelyet előszeretettel ültetünk a mediterrán kert építése során, hiszen illata, színe és habitusa valódi mediterrán hangulatot ébreszt mindannyiunkban.


Lila növény

20 mediterrán kerti növény, melytől színárban úszik majd a kerted!

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. Ezek közül ismertetjük a Magyarországon is ültethető, többé-kevésbé fagytűrő növényeket.


Békés kerti tó

Kerti tavak és csobogók

Egy tó a kertünk legkülönlegesebb része. Ismerjük meg milyen típusai vannak és mire figyeljünk a tervezés során.


Lejtős kert

Kertépítés, kerttervezés Szentendre városában

Szentendre Budapesttől mintegy 10 kilométerrel északra fekszik, Pest megyében, a Dunakanyar kapujában, a Duna jobb partján. A művészetéről és kulturális életéről méltán híres város kedvelt kirándulóhely.


Világítástechnika a kertben

Kerti világítástechnika

Az esti világítással tehetjük még egyedibbé napnyugta után kertünket. A gondosan kiválasztott világítótestekkel egyes kerti elemeket még jobban kiemelhetünk, mint napfénynél.


Kertépítés Telki községben? A Kertelünk ezt is megoldja!

Kertépítés Telki községben? A Kertelünk ezt is megoldja!

Az elmúlt években mind több megkeresést kaptunk Telki és a szomszédos települések lakóitól, hogy éppen épülőben van a házuk, vagy már felépült és szeretnék a kertjüket professzionális módon kialakítani. Ennek köszönhetően számos helyi és Telki környéki kerttel bővült már a referencia munkáink köre.

 


Modern kert III. kerületben

Kertépítés a III. kerületben: a modern és a mediterrán keveredése

A modern vonalvezetésű újépítésű háznak mediterrán hatást kölcsönöznek a terméskővel burkolt falrészek. A falak másutt fehérek, a balkonra pedig modern üvegkorlát került. A terasz a kert hátsó részében található, és jó minőségű, jól terhelhető és tisztítható, világos barna, famintás burkolólapokkal fedték le.


Grill sütő

Kerti grillek: a legújabb trendek

Amerikában több tíz éves hagyománya van, Magyarországon most éli aranykorát. Nem csoda hogy ekkora rajongó tábora van a kerti grillezésnek.


Ürömi mediterrán

Mediterrán kert Ürömön

A képeken bemutatott mediterrán kert átépítésére, kialakítására késő ősszel került sor, ami sokakban kérdéseket vethet fel. Vajon növényeink és a gyepszőnyeg megmaradnak, ha késő ősszel ültetjük, telepítjük őket? A pázsitunk kialakításához szükséges gyepszőnyeg még kellően meg tud erősödni a hideg beköszönte előtt? A bemutatott képeken túl cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ kaphat.


Veresegyházi med

Mediterrán kert kialakítása Veresegyház közelében

Egy kert megtervezése, megépítése során mindig ügyelünk a Megrendelő házának stílusára és a kert környezetére, hogy ahhoz megfelelő stílusú kertet alakítsunk ki.


Mediterrán hangulat

Mediterrán jellegű kert

Mindenki szereti a nyár melegségét, színeit és a mediterrán vidékek különös, laza hangulatát. Ehhez igazodva, a kerttulajdonosok egyre többször mediterrán kert kivitelezésével bíznak meg minket. A mediterrán kertek az egyik kedvenc kerttípusunk, melyet a következőkben részletesebben is bemutatunk.