Mediterrán kert Ürömön

Mediterrán kertek Kertépítés Pest Megye Így dolgozunk

A képeken bemutatott mediterrán kert átépítésére, kialakítására késő ősszel került sor, ami sokakban kérdéseket vethet fel. Vajon növényeink és a gyepszőnyeg megmaradnak, ha késő ősszel ültetjük, telepítjük őket? A pázsitunk kialakításához szükséges gyepszőnyeg még kellően meg tud erősödni a hideg beköszönte előtt? A bemutatott képeken túl cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

A tervezés során egy mozgalmasabb előkert igénye merült fel, a térburkolathoz igazodó íves virágágyásokkal, amelyekbe hortenziák (Hydrangea), japán babérsom (Aucuba japonica), tűzesők (Heuchera) és gömb puszpángok (Buxus sempervirens), valamint egyéb levelével vagy virágával díszítő növények kerültek.

A kert bejárata

A hátsó kertrészen egy sziklakert kialakítására került sor, lényegében az építkezésből visszamaradt építési anyagok, terméskövek felhasználásával, de mégis a természetesség jegyében. A sziklákat különböző évelők és cserjék veszik körül, olyan elrendezésben, hogy azt a látszatot keltsék, mintha egy vadregényesebb tájon lennénk.

Ligetes, mediterrán hangulatú lett a kert hátsó része.

Az egész kertre a ligetes növényelrendezés a jellemző. A háttérben megmaradtak a régi (átalakítás előtti) kertben már megvolt magasabb és/vagy oszloposabb növények, és eléjük kerültek a kisebb növekedésű, tarkább, virágosabb cserjék és évelők. A ház mediterrán stílusát a kertben is követendő, több helyen alacsonyabb növekedésű alakfák, formára nyírt örökzöldek telepítésére is sor került.

Színes virágok kavalkádja veszi körbe a terméskő támfalat.

A hátsó kertrész emelt teraszát terméskő támfal öleli körbe, az előterében kavicságyba ültetett gömb puszpáng (Buxus sempervirens) sorral. A nappali meghosszabbításaként kialakított terasz és jakuzzi környékét deres csenkesz (Festuca glauca), levendula (Lavandula angustifolia), törpe ezüstfenyő (Picea pungens ’Waldbrunn’), babérmeggy (Prunus laurocerasus), bordólevelű juhar (Acer), valamint egyéb örökzöld növények és évelők kavalkádja díszíti. A növényegyüttesek és a kerítés menti sövények válaszfalként adnak takarást a terasznak, így teremtve kellemes és intim milliőt a nyugodt pihenéshez.

Egy mediterrán hengulatú terasz is helyet kapott a ház mögött.

A növények ültetésének és a pázsit kialakításának egyébiránt legoptimálisabb időszaka az ősz, ami természetesen nem zárja ki a nyári és a tavaszi kertkialakítások sikerességét, eredményességét, ha kellő odafigyeléssel és szakértelemmel végezzük azt. Amint az őszi kertépítésről szóló oldalainkon erről részletesen is olvashat, azért az őszi hónapokban a legjobbak a feltételek a gyep telepítéséhez, így különösen a fűmagvetéshez, és lényegében a növényültetéshez is, mert ilyenkor már hűvösebb és csapadékosabb az idő, kisebb a növények párologtatása, és a növények, fűszálak több energiát képesek a gyökérzet fejlesztésére fordítani. Mindezek okán ősszel kevésbé jellemző a frissen ültetett növényeknél az élettani károsodás, vagy például a hőguta, vagy kiszáradás.