A mediterrán kert fő ismérvei

Mediterrán kertek Kertépítés házilag Trendek

A mediterrán kert, köszönhetően a sokak által már elérhető dél-európai nyaralásoknak, az utóbbi időszakban igen kedvelt kert típus lett szerte a világon. De mitől lesz mediterrán a kert?

Véleményünk szerint az igényes kialakítás, a színes virágok kavalkádja és a helyesen kiválasztott díszburkolatok megfelelő alkalmazása a legfontosabb tervezési, építési szempont.

Egy kis összeállítás, mit lehet kihozni, hogyan lehet megvalósítani
hazai körülmények között egy mediterrán kertet

A terméskő és a virágok összhatása

A mediterrán stílusú kertet természetesen sokféleképpen ki lehet alakítani. Alapvető ismérv ugyanakkor, hogy a díszburkolatok, a lépő- vagy tipegő kövek, a ház és a terasz, illetve kerítés vagy támfalak burkolata, burkolása is terméskővel vagy annak minőségi utánzatával történjen.

Egy igazi spanyol hangulatú mediterrán kertrészlet Az eredeti mediterrán kerteket a természetes hatású kőfelhasználás és a színes vírágok kavalkádja jellemzi

Mindenki ismeri és a többség kedveli is a „terrakotta” színt: ez alatt a vörösestől a sárgás színek összes megvalósítását és különféle átmeneteit érthetjük. Régen ilyen terrakotta színűek voltak az égetett, agyagból készült eszközök, cserepek. Ez a színvilág és hangulati elem köszön vissza a terrakotta színű díszkövekben. A terméskövek közül a kifejezetten világos, többnyire fehéres típusok használata elterjedt még. A terméskő színével összhangban lévő zúzott mészkővel is fedhetjük a sétálóutakat és a parkolókat.

A ház és annak környéke

A hagyományosnak mondható mediterrán házak többnyire fehér színre meszeltek. Az elmúlt években hazánkban is elterjedt, mediterrán stílusban épült házak azonban jellemzően nem ezt a „népies” stílusirányzatot követik, hanem a terrakotta színvilágúra festett, esetleg terméskővel burkolt házfalakat jelenítik meg. A mediterrán stílusú ház mellé érdemes minél nagyobb teraszt is kialakítani, mintegy a ház folytatásaként. A mediterrán életstílus fontos jellemzője ugyanis a szabadlevegőn tartózkodás, a mediterrán teraszokat betöltő közösségi élet (étkezés vagy beszélgetés egy pohár bor mellett) a délutáni sziesztát követően.

A mediterrán kertben is nagy szerepe van a füves felületeknek. Az ágyások és a ház között itt is gyep található, melyet érdemes öntözőberendezéssel ellátni.

A kertben a növények ültetésére a nyári színpompa jellemző. A teahibrid és talajtakaró rózsák (Rosa ssp.) egész nyáron sokféle színben virágoznak. Az egyik legfontosabb mediterrán jellegű növény a levendula (Lavandula), amely mellett más erős illatú növények is erősítik a kert jellegét. Ilyenek a fűszernövények: a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és csüngő alkatú fajtája (’Corsican Blue’), a bazsalikom (Ocimum basilicum), a szurokfű (Origanum vulgare) és a curry (Helichrysum italicum). Jól telelnek hazánkban a cipruska szürke és zöld levélszínű fajai (Santolina chamaecyparissus és S. pinnata). A mediterrán stílusú kertépítésben alkalmazott fás szárú növényeket külön cikkben mutatjuk be. Ezek jellemzően valóban mediterrán származásúak, és talán a legleterjedtebb mindközül a babérmeggy.

Azt hogy mit lehet kihozni egy hazai kertből, a mediterrán kertek képgalériában nézhetik meg.