Mediterrán kertek tervezése dióhéjban

Sokan szeretik, szeretjük a mediterrán tájakat és az ott élő növényeket. Nemcsak az utazásaink során láthatunk ilyeneket, de otthonunk környékén, a kertünkben is teremthetünk hasonló környezetet, mediterrán jellegű kerteket. A mediterrán kertek fő látványelemei: a télizöld lomblevelű növények, az illatos növények, a burkolatok helyes megválasztása, a kaspók, szobrok és terasz-kialakítások, végül pedig az élénk virágszínű növények.

Egy mediterrán kert tervezésekor kiemelt jelentősége van a helyes növényválasztásnak, a megfelelő növénylista összeállításának, hiszen a kert jellegét alapvetően a növények határozzák meg. A mediterrán országokban látható jellegzetes növények közül néhány a mi klímánkon is ültethető, sőt magyar nemesítésű fajtáik is vannak. így például a babérmeggy (Laurocerasus officinalis) és a korallbokor, korallberkenye (Photinia) ültethetők kertjeinkben.

Milyen növényeket válasszunk?

Néhány jellegzetes mediterrán cserjét és bokrot azonban idehaza helyettesítenünk kell télálló növényekkel. Az oszlopos ciprusok (Cupressus) nem mindenhol növekednek kielégítően, így oszlopos alakú borókákkal (pl. Juniperus communis Sentinel) vagy tujákkal (Thuja occidentalis Holmstrup) érdemes pótolnunk hiányukat kertünkben. A sok kertben sövényként ültetett smaragd-tuja (Thuja occidentalis Smaragd) önmagában ültetve is szép látványt nyújt ugyancsak. A pálmák nagy többsége elpusztul fagyok hatására, védett helyen és téli takarással a legjobban a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) bírja ki télen is a kertben.

A pálmákat ezért inkább dézsába ültetve helyezzünk el a mediterrán kertben, télen pedig fagymentes és világos helyen tartsuk. Így a beszerzett és szeretett növények biztosan díszítenek majd éveken keresztül. Szépek a tenyeresen karéjos vagy hasadt levelű pálmák, melyek közül gyorsan nő és nagyon életképes a Washington-pálma (Washingtonia). A sokak által ismert terméséért ültetett, közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera) is kiválóan mutat egy mediterrán teraszon, de arra vigyázzunk, hogy levelei kemények, ezért szúrnak.

Egy hazai mediterrán terasz napernyővel, színes virágokkal és sok nyers kő alkalmazásával

A nagyobb méretű növények között jól mutatnak virágjaikkal, és finom, aromás illatuk van a következő növényeknek: levendula (Lavandula intermedia és L. angustifolia), rozmaring (Rosmarinus officinalis, nem mindenhol télálló), cipruska (Santolina pinnata és S. chamaecyparissus), orvosi zsálya (Salvia officinalis). Az illóolajos növények között pedig az élénk színű egynyári növények mutatnak jól, pl. a kerti verbéna (Verbena x hybrida), a petúnia (Petunia), a büdöskék (Tagetes patula, T. erecta, T. tenuifolia), a tollas celózia (Celosia argentea), a lila virágú vaníliavirág (Heliotrpoium arborescens).

A rózsák nem csak a magyar kertek kedvencei közé tartoznak, hanem a mediterrán kertekben is jól mutatnak. Különösen az élénk színű, fél- vagy tömvetelt teahibrideket lehet jól beilleszteni a kert évelő vagy egynyári ágyásainak a közelébe. Romantikus hangulatának köszönhetően a futórózsák minden mediterrán kerti pihenőhelynek megteremtik a hangulatát, hiszen a gazdagon, bár nem folyamatosan virágzó, nagy méretű növények gazdag színfoltot biztosítanak.

A futónövények közül a termést is adó, ehető szőlő, a kivi, valamint a virágaikkal díszítő klemátiszok (Clematis hibridek, a görögtekercs (Periploca greaca), a kúszó loncok (Lonicera) és a színes levelű borostyánok (Hederea) gyorsan és szépen díszítenek nagy felületeket. Különösen ajánlott a nagylevelű kaukázusi borostyán (Hedera colchica), amelynek színes levelű fajtái is vannak. A kúszó loncok között télálló levelűt is ültethetünk: a japánlonc (Lonicera japonica) erősen illatozik május végén, és a lombozata is tetszetős. Fehértarka, sárgatarka és lilás-bíboros, sötét levelű fajtáit is választhatjuk.

A kerti burkolatok kialakítása is fontos

Az élő növényeken kívül a kerti burkolatok nagyon meghatározók ezekben a kertekben és elég nagy kiterjedésűek is a többi kerttípusokhoz képest. A mediterrán stílusú kert megtervezésekor így fontos szempont a burkolatok elhelyezkedésének és anyagának meghatározása. A jellemző burkolati anyagok: a télálló tégla, a terméskő és a natúr hatású fa, esetleg a zúzott kő. A fából készült ülőgarnitúra, kerti pihenők ugyancsak erősítik a mediterrán hatást. A rattan, a kovácsolt vas és vesszőből készült kerti pihenő-bútorok ugyancsak erősítik a mediterrán hangulatot. Aki a görög tájakra emlékeztető milliőt szeretne teremteni, bártan fesse az ablakkereteket és az ajtókat a kék valamilyen árnyalatára, és a fából készült spaletta is erősítheti az összhatást. A (részben) kőborítású házfalak és kerítések, a terrakotta színű cserépborítás is erősíti a déli tájak hangulatát.

A burkolatok esetében a mértani kialakítások legyenek a meghatározók. A kerti utak legyenek kényelmesen szélesek, a kert összes része legyen megközelíthető általuk. A mediterrán kertekben az utak, tipegők többnyire egy központi kerti pihenőnél csatlakoznak egymásba. A burkolt terek, felületek kisebb egységekből tevődnek össze, melyek vagy mozaikos kialakításúak, vagy tetőcserép jelleggel fedik sorban egymást. A kör alakú burkolt felületekben a koncentrikus kör kialakítások a jellemzőek. A tervezés során kerti kiegészítőként a klasszikus stílusú szobrok jöhetnek számításba, míg a modern stílusú szobrok nem illenek ide. A romantikus kerti kutak, és a futónövényekkel árnyékolt pihenők, a romantikus zugok, valamint a kert méreteihez illeszthető kisebb-nagyobb szökőkút is jellegzetes eleme a mediterrán hatást képviselő kertnek.

Érdemes fagyálló cserepeket venni

A házak teraszai a mediterrán kertekben rendszerint kőkorlátokkal határoltak, de téglából, vakolatlanul is nagyon jól néznek ki. A tágas és kényelmes teraszokon továbbá remekül mutatnak a napvitorlák is, ami kicsit modernebb hatást kölcsönözhet a térnek. A teraszokon, járóutak mellett színes virágú dézsás növényeket lehet elhelyezni. Ezek lehetnek pl. leanderek (Nerium oleander), amelayek a mediterrán országokban szinte mindenhol láthatók. A tölcsérjázmin (Mandevilla) az újabb nemesítésű növények közé tartozik. Nagy virágokat nevel, élénk és pasztell színekben is lehet vásárolni. Kevésbé ismert a csodálatos, más növénynél ritkán látható kék virágú ólomcserje (Plumbago auriculata). A sétányrózsa (Lantana camara) változó színű virágaival és illatos leveleivel szép látványt nyújt. A balkonnövények közül a csüngő jázmin (Solanum jasminoides) évek alatt nagy méretű dézsás növénnyé fejlődik.

A dézsákban nevelhetünk fűszernövényeket is: az egynyári bazsalikom és majoranna jól összeültethetők egynyári dísznövényekkel is. A dézsák és virágcserepek legjobb anyaga az agyag (kerámia), de sokkal olcsóbb és már szép utánzatokat lehet kapni műanyagból is.

További ötleteket a mediterrán kert főoldalon,
növényválasztási tanácsokat pedig a mediterrán kertek növényei oldalon találhatunk.