Kertépítés a III. kerületben: a modern és a mediterrán keveredése

A modern vonalvezetésű újépítésű háznak mediterrán hatást kölcsönöznek a terméskővel burkolt falrészek. A falak másutt fehérek, a balkonra pedig modern üvegkorlát került. A terasz a kert hátsó részében található, és jó minőségű, jól terhelhető és tisztítható, világos barna, famintás burkolólapokkal fedték le.

A teraszon lévő épített magaságyás a ház kőborításával megegyező burkolattal díszített. Ez a házzal, a rattan díszkaspó pedig a rattan bútorokkal harmonizál. A teraszra levendulákat ültettünk, ami a mediterrán hangulatot erősíti.

A teraszhoz szintátmenet nélkül nagy gyepfelület kapcsolódik, ezáltal növelve a térélményt és megteremtve a kapcsolatot a kert és a ház között. A füves részt a kerítéseknél babérmeggy-sövény határolja. A sövény a kert bal oldalán is végigfut. Eleve nagyobb méretű növényeket ültettünk el, hogy egyrészt látványosabb, másrészt jobban takaró növényfelületet alakítsunk ki.

Szép, tágas lett a hátsó kert. Sövénynek babérmeggyet ültettünk.

A ház előtti kertrész enyhén lejt, rajta nagy gyepfelületet alakítottunk ki. A házból rétegesen eltolt elemekből álló látszóbeton lépcső vezet az utca és a garázs felé. Ez a járófelület a ház stílusához és színéhez illeszkedik, illetve meghatározó, modern jelleget kölcsönöz a kert elülső részének. A járófelület mellett modern világítótestek gondoskodnak az esti világításról. A járdától balra fehér zúzottkő határolja a gyepfelületet. A járda és a garázsbejáró között elszórtan gömb alakú buxusokat ültettünk el, melyek formájukból adódóan és az elrendezésnek köszönhetően emelik a járda szépségét és a modern jelleget a kertben. A buxusok ágyását fenyőkéreggel mulcsoztuk.

A kerítés mellett ugyancsak fenyőkéreggel takartuk a talajt, elsősorban a gyomosodás akadályozása miatt. A kerítés mellett nyírfát, nyíratlan babérmeggy-bokrot és levendulákat ültettünk.

A bejárati ajtó mellé néhány edénybe ültetett növényt helyeztünk el. Ezek zöldebbé teszik, esztétikussá alakítják, és mediterrán jelleget kölcsönöznek a háznak, a mellé ültetett oszlopos növényekkel (tiszafa, tuja) együtt.

Ilyen egy modern, mediterrán kert Budapesten a III. kerületben.

Összességében egy mediterrán hangulatú kert született, melynek elemeit újra-értelmeztük és modern stílusban valósítottuk meg, annak érdekében, hogy a kert megfelelően illeszkedjék az egyszerre modern és mediterrán hatásokat hordozó családi házhoz.