Kertépítés, kerttervezés Szentendre városában

Szentendre Budapesttől mintegy 10 kilométerrel északra fekszik, Pest megyében, a Dunakanyar kapujában, a Duna jobb partján. A művészetéről és kulturális életéről méltán híres város kedvelt kirándulóhely.

Jellegzetes mediterrán hangulatát a gyönyörű természeti környezetnek és a fekvéséből adódó kellemes mikroklímának is köszönheti: a várost észak-nyugat felől félkörív formában öleli körül a Pilis-hegység, keletről pedig a Duna határolja. A pilisi hegyek, dombok ugyanakkor nemcsak csodaszép kilátást biztosítanak a szentendrei lakosoknak, de egyben fel is fogják a hűvös északi szelek jó részét. Emellett a keleti irányba - vagyis a Duna felé - lejtő domborzati viszonyoknak köszönhetően a napsugarak is nagyobb beesési szögben érik Szentendrét.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szentendrei lakosok igazi lokálpatrióták, akik nagyon ragaszkodnak a városhoz. Aki már ott él, az ott is akar maradni, aki pedig újonnan költözik Szentendrére, gyorsan megszereti ezt a szép várost.

Szentendre egyes városrészei különféle építészeti jellegzetességeket hordoznak, de a város nem csupán építészeti, hanem kertépítészeti szempontból is igen sokféle és változatos.

A főbb kert típusok Szentendrén

- villák, kúriák kertjei,
- új építésű családi házak modern kertjei,
- mediterrán jellegű kertek,
- lejtős kertek,
- domboldali-hegyoldali kertek,
- vidékies, romantikus kertek,
- sorházi, ikerházi kiskertek,
- háztáji gazdálkodás kertjei,
- korábbi hétvégi házak gyümölcsös kertjei.

Villa és kúria jellegű házak kertjei

Mind Szentendre óvárosában, mind egyéb városrészeken, így például a Leányfalu felé vezető Ady Endre út mentén találkozhatunk régi, nagy alapterületű, igényes villákkal, kúriákkal, melyekhez általában nagyobb méretű kert vagy - a belvárosi részeken kívül - akár ősfás park is tartozik. Egy-egy felújított kúriához a megfelelő stílusban és igen magas színvonalon tervezett és kivitelezett kertek, kertépítészeti megoldások illenek, ami kellemes feladat és szakmai kihívás a kertépítő szakemberek számára.

A villák, kúriák kertjeiben, parkjaiban a régi buja növényzet, az öreg, terebélyes fák megtartása mellett, vagyis azok köré ildomos a gyepfelületeket, az igényes térburkolatokat, az új növény és virágágyásokat kialakítani, az automata öntözőrendszert kiépíteni.

Kert a hegyoldalban. Rézsűs megoldással tüntetjük el a szintkülönbségeket.

Minthogy a szentendrei kertek többsége domboldali, lejtős kert, így gyakran szükséges az itteni kertekben, így a villák, kúriák kertjében is a telken belüli szintkülönbségeket támfal és rézsű elemekkel áthidalni, hasonlóan a főváros budai kerületeihez.

Újabb családi házak, többnyire közepes méretű kerttel

Nagyon sok új építésű családi ház is található Szentendrén. Az ilyen házakban általában gyerekes családok laknak, így az esetek többségében a gyereksarok, mini játszótér kialakítása a kerttervezésben, kertépítésben is elengedhetetlen elem.

Kerti csobogó egy új építésű családi háznál

Az új építésű családi házak nagy részénél a kertben - legyen szó a ház stílusa által meghatározott angolkert, romantikus kert, modern design vagy mediterrán kertről - szintén kialakításra kerül egy-egy nagyobb terasz, valamint egy-egy kerti grill vagy sütögető, bográcsozó rész, valamint a kert méretétől függően kerti (fürdő) tó vagy csobogó

Főbb kerti, kertépítési szolgáltatásaink Szentendrén:

Kerttervezés
Kertépítés mediterrán vagy modern stílusban
Lejtős, hegyoldali kertek építése támfalakkal, rézsűkkel
Automata öntözőrendszer telepítése
Gyepszőnyeg fektetése
Térburkolatok (kocsibeállók, kerti utak, kerti sütögetők, teraszok) kialakítása
Őszi- tavaszi kerti munkák elvégzése

Kéren tekintse meg referenciaképeinket!