Gyógyítsd magad okosan!

Gyógynövény Haszonnövények Konyhakert egészséges életmód

„Fűben-fában orvosság!” állítja a közmondás – és milyen igaz! Mai világunkban, főleg a városi emberek számára talán nehezen elképzelhető, hogy ne valamilyen tablettával, orvos által felírt szerrel javítsuk egészségünket. Pedig régebben, amikor a falusi javasasszonyok és gyógyítók segítettek az embereken, nem létezett más gyógyír, csak a gyógynövények.

Levendula (Lavandula angustifolia). A levendula virágja napjainkban divatos fűszernövény, újabban édes sütemények, szószok és szörpök ízesítője is. Illóolaját lepárlással nyerik a virágokból, amely fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Szárított virágait kellemes illata mellett nyugtató hatása miatt kedveik.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides). A hazánkban termeszthető gyümölcstermő növények közül a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik. Ezen kívül immunerősítő hatása is van. A magjaiból préselt olaj fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatással rendelkezik. (Éppen ezért érdemes a gyümölcsét magostul, megrágva fogyasztani.) A friss leveleiből nyáron ugyancsak immunerősítő és májvédő és szíverősítő forrázott teát lehet készíteni.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris). Ez a növény igen terhes gyom lehet a kertben, életlen kapa nem vágja el erős szövetű szárát. A virágos hajtásvéget lehet gyűjteni vagy szedni a kertben. Forrázott teája külső vérző sebek csillapítására külsőleg (pl. orrvérzés) és belső vérzések csillapítására tea formájában (pl. erős menstruációs vérzés esetében) igen jó szolgálatot tesz. Teája normalizálja a magas és alacsony vérnyomást is. Magas kálium tartalma van, ezért jó természetes vízhajtó. Az izmok és ízületek tapadását tinktúrás bedörzsöléssel lehet oldani.

Tarackbúza (Agropyron repens). Ez a növény általánosan előforduló és nehezen irtható gyom a kertben. A növény tarackjait lehet felhasználni. Természetes vizelethajtó hatása van teájának. A vesekő és –homok ürítését segíti, illetve húgyúti fertőzések kezelésében is hatékony. Külsőleg a pattanások kezelésében használható.

Parlagfű (Ambrosia elatior). Ma ezt a gyakorta, főleg elhanyagolt és parlagon hagyott területeken tömegével előforduló növényt mint pollen-allergént ismerjük. Pedig a még nem virágzó növény gyógyhatással bír. Főzete a bőr betegségeit gyógyítja, elfertőződött sebek és szemgyulladás kezelésére borogatásként alkalmazható. Leveleinek teája lázcsillapító, az emésztés görcseit oldja, sőt: mellhártyagyulladás hatásos ellenszere.

Gyermekláncfű (Taraxacum affine). A gyermekláncfű a gondozott „angol gyep” hatású kertet kedvelők nagy ellensége. Füves területeken valóban gyakran gyomosít. A zsenge leveleiből finom saláta készíthető. Levelei és a karógyökere bevált szerek a máj, epehólyag és vese gyógyításában – ezzel együtt a gyulladáscsökkentő, vízhajtó és vértisztító hatása is van. Az ízületi problémákat is enyhíti, ha gyermekláncfűvel borogatják a fájó testrészeket.

+1: Páfrányfenyő (Ginkgo biloba). Az ősidők óta létező fa Kínából származik, és az ottani kolostorkertekből kezdték el újra szaporítani. Ma már számos fajtáját nemesítették ki, szinte semmilyen ismert kártevője és betegsége nincsen. A nyugati orvoslás elsősorban a levelét használja fel. A belőle készült kivonat flavonoidokat és terpéneket tartalmaz, melyek az agyi és egyéb erek természetes tágítói, az idegi ingerületek átadását segítik, így az emlékezőképességet is javítják. Ez a növény nem illeszkedik bele az előzőekben felsorolt gyógynövények közé, mivel csak a tisztított levélkivonata segít. A forrázott teájában és a finomítatlan kivonatában ugyanis a ginkgolsav is jelen van. Ez a vegyület mérgező és allergizál, így háztáji felhasználása ellenjavalt.