10 kerttervezési és kertfenntartási tanács a nyárra Kaliforniából!

Hírek-érdekességek Környezettudatosság Nyári kerti munkák Automata öntözés

A nyári hónapokban sok a tennivaló a kertben, ám egy kis tervezéssel be lehet osztani a feladatokat úgy, hogy mindenre maradjon elég idő. Így arra is, hogy élvezze a maga teremtette oázist! És mi lenne alkalmasabb a nyárral, és a rekkenő hőséggel kapcsolatos tanácsok adására, mint egy kaliforniai kerttervezéssel foglalkozó szaklap? Első sajtószemlénk forrása a calimesa-i Garden Design Magazine.

1. Öntözzön okosan!

Amennyiben lehetséges, ruházzon be öntözőrendszer kialakításába. Ha kézi vagy automata szórófejet használ, kora reggel vagy este locsoljon a párolgás csökkentése érdekében. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözzön, hogy a talaj a megfelelőképpen átnedvesedjen. Ne feledje, hogy a természetes anyagokkal végzett mulcsozás nemcsak a gyomosodást előzi meg, hanem a föld nedvességtartalmát is megőrzi.

Többirányú locsolófej

2. Árnyékoljon!

Gondolkodjon azon, hogyan tehetné árnyékosabbá a kertjét. A fák természetes hűtőrendszerek, hisz alattuk akár 5-6 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet. Ültessen fákat a terasz közelébe, a párásítás érdekében pedig telepítsen szökőkutat, mutatós csobogót. Alakítson ki gyorsan növő futónövényekből lugast vagy szerezzen be egy színes napvitorlát vagy kerti pavilont.

3. Szenteljen több figyelmet a cserepeseknek!

Öntözze, tápoldatozza az egynyári cserepes növényeit is. Rendszeresen távolítsa el az elvirágzott részeket, és a nyár közepén a futó fajtákat vágja vissza. Virágládákba, cserepekbe ültetett különlegességekkel nemcsak a balkont vagy a teraszt díszítheti, hanem a kerti ágyásokat is feldobhatja velük.

4. Mixeljen!

Ne féljen a dísznövények és a zöldségnövények összekeverésétől. Ültessen különleges színű, fodros levelű saláta- és káposztaféléket a kerti utak mentén. A gyorsan növő, dekoratív kerti sarkantyúka pedig ehető virágaival megfűszerezheti majd a zöldsalátát.

5. Ültessen ehető cserepes növényeket!

Nemcsak dísznövényeket, hanem különleges zöldség- és gyümölcsféléket - mint például koktélparadicsomot, szamócát vagy áfonyát - is nevelhet balkonládákban, nagyobbacska cserepekben.

6. Frissítse fel a teraszát!

Zuhanyozza le vagy nedves ruhával törölgesse át időnként a kerti bútorait. Cserélje ki a párnákat, rendezze át a cserepes növényeket, tegyen vázába friss virágokat, hogy közvetlen közelről élvezhesse kertjének ékességeit. A rekkenő nyári hőségben mindig jól jön egy kis nedvesség a hőérzet csökkentéséhez!

Akár Kaliforniában is lehetne ez a terasz. Pedig saját alkotás! :)

7. Tegye boldoggá a méheket!

A méhek és más rovarok jelenléte rendkívül fontos a beporzásban, ezért alakítson ki méhbarát sarkot a kertben. A napraforgó, rézvirág, búzavirág, harangláb, a mézontófű és a pillangóvirág, a kakukkfű, a borsmenta és levendula nemcsak szemgyönyörködtető és illatos, hanem ezek a növények sok más társukkal együtt a kertjébe csalogatják a méheket és más hasznos rovarokat.

8. Jegyzeteljen!

A nyár nem igazán alkalmas növények átültetésére, megújítására, az őszi munkálatok tervezését azonban érdemes már most elkezdeni. A kertben körbejárva írjon listát arról, hol kell majd ritkítani, mit kell majd átültetni, kicserélni. Emlékeztetőként készítsen felvételeket a telefonjával a problémás részekről, hogy majd ősszel vagy következő tavasszal se feledkezzen meg róluk!

9. Kutakodjon!

A nyári hónapokra tervezett kertépítési munkálatok, mint például a kerti tó kialakítása előtt – akár szakemberekkel végezteti, akár saját maga csinálja - érdemes egy kis kutatómunkát folytatni, utánanézni a helyi szabályozásnak, a lakókörnyezet jellegzetességeinek és persze az áraknak. Kreatív ötleteket is érdemes keresgélni –egyszerűen akár a neten. Példának okáért nálunk! :)

10. Nyaralás, utazás során is tartsa nyitva a szemét!

Ugyanis a nyaralást is egyszerűen összekötheti az ötletgyűjtéssel: látogasson el arborétumokba vagy sétáljon városi parkokban, és fotózza le az önnek különösen tetsző megoldásokat, növényeket. Hátha lehetősége nyílik megvalósítani azokat valamilyen formában otthon is. Mi örömmel segítünk! :)

Az eredeti cikk elérhető itt!