Zöldségek a teraszon

Terasz Haszonnövények Balkonnövények balkon terasz

Balkonládában, cserépben vagy éppen nagyobb edényben hazánkban is szokás dísznövényeket ültetni: a muskátli és a különféle balkonnövények elterjedtek és szépen díszítenek. Érdemes azonban a díszítő növények mellé haszonnövényeket is tervezni (és nemcsak a konyhakertekben), mert a haszonnövények nem csak ehetőek, hanem sok esetben kifejezetten szépek is.

Amire mindenképpen ügyelnünk kell: a haszonnövények a balkonnövényekhez hasonlóan tápanyag- és vízigényes növények. A zöldségeket egyévesként neveljük, így tavasszal az edényekben az elpusztult növényekkel együtt a földet érdemes kicserélni jó szerkezetű, tápanyagban gazdag földkeverékre. Ideális közeg a virágföld-fehértőzeg-kerti vályogos talaj egyenlő arányú keveréke, melybe 10-20% érett komposztot is keverhetünk. Ha nincs lehetőségünk „födet keverni”, akkor vásároljunk komposztált, agyaggal dúsított földkeveréket (pl. Florasca C típus).

Az edény mérete, és a terasz térbeli elhelyezkedése határozza meg, milyen növényt termeszthetünk. Minél magasabban vagyunk, annál nagyobb a szél erőssége. Így egyre kisebb és zártabb lombú fajtákat termeszthetünk felfelé haladva. Az alsóbb szinteken a kúszó, támrendszert igénylő növényekkel is próbálkozhatunk: a futóparadicsom, az uborka és a tökfélék nem csak mindennapi élelmet, hanem erős árnyékolást is biztosítanak nagy lombtömegük miatt. Alapvető azonban, hogy minél magasabb és erőteljesebb a növény, annál nagyobb edényre, vízre és tápanyagra van szüksége.

Bármilyen növényt és fajtát választunk, nézzünk utána, hogy az hogyan növekszik, mekkora lesz vagy szüksége van-e valamilyen speciális fenntartásra. Nagy különbségek vannak az egyes fajták között. Például az ún. futóparadicsom (pl. ’Zebrino’) akár több méter magasra is felfuthat, míg egy (determinált) bokorfajta 50-120 cm magasra növekszik.

A balkonparadicsom

Az újabban elterjedt balkonparadicsom csak 20-40 cm magas és széles, pici, fürtös terméseket nevel (pl. ’Primabell’). Paradicsomból a legújabb fajtacsoport tagjai nem igényelnek támrendszert, a hajtások elhajlanak a termés súlya alatt és az alapi részüknél újabbakat nevelnek, melyek újra elhajlanak majd. Ezeket nevezik „csüngő” paradicsomoknak (p. ’Brasil’, ’Tumbling Tom’). Termésüket ugyancsak fürtökben nevelik, finomak és édesek.

A chili-paprikák

Paprikából már régebben is ismertek voltak az alacsony növekedésű chili-paprikák, de nemesítettek kifejezetten edényes termesztésre édes és csípős étkezési paprikát is. Előbbiek közé tartozik a húsos, blocki típusú, piros termésű ’Nazar’ és a sárga ’Multi’ fajta is. Utóbbira példa az enyhén csípős, török nemesítésű ’Kekova’ és a csípős ’Fireflame’ fajta, mindkettő piros színűre érik. A magyar nemesítésű, édes ’Hunor’ fajtanevű paprika jól fejlődik és terem edényben (is). Hegyes típusú, teljesen éretten vörös, de sárgán is szüretelhető. Bőven terem.

Chili paprika A chili paprika a világ minden táján népszerű fűszernövény

A chili-paprikák között nemcsak hegyes termésű (pl. ’Merida’, ’Medusa’), hanem kerek termésű változatok is léteznek. Ez utóbbiak közé tartozik a lila levelű ’Black Pearl’, melynek bogyói zöldes lila színből érnek már-már fekete színűre.