Szép kertek, kertépítés Budafok és Budaörs területeken

Kertépítési szolgáltatásunk egyik kiemelt körzete Budaörs és a tőle nem túl távol eső, így pl. autóval a Kamaraerdei úton mindössze néhány perc alatt elérhető Budafok.

Bár Budaörs városa és Budafok egymáshoz közel fekszenek, és a kétségkívül meglévő hasonlóságok ellenére kissé eltérő földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkeznek, amely körülmények alapvetően határozzák meg az ott építendő kertek jellegét.

Budafok Budapest XXII. kerületeként, a főváros déli részén, a Duna jobb partján fekszik, részben a Tétényi-fennsíkon és annak a Duna felé tartó lejtőin, részben a Duna melletti keskeny lapályon. A dolomitból és mészkőből álló, karsztos felszínű Tétényi-fennsík egyébiránt a Budai-hegység déli „előszobája”, és a fennsíkról lefutó lankák a löszös talajtakarójuknak köszönhetően kiváló adottsággal bírnak a szőlőtermesztéshez. A fennsík Kamaraerdő melletti része pedig számos ritka állat- és növényfaj természetes élőhelye.

Budaörs a budapesti agglomerációban, Budapest XI. kerületétől nyugatra található. Budapest nyugati kapujaként is szokták említeni, minthogy a városon halad át az M1 és M7 autópálya közös bevezető szakasza. A város a Budai-hegység és a Tétényi-fennsík között terül el, az úgynevezett Budaörsi-medencében. Fekvése már kissé hegyvidékies jellegűnek is nevezhető.

Budafok és Budaörs mikroklímájára is egyaránt jellemző a száraz és meleg – mediterrán érzetű - nyár, minthogy fekvésük miatt a nyári napsugarak magasabb szögben érik a budafoki és budaörsi területeket és környéküket.

Lejtős kertek

Budafokon és Budaörsön is jellemzőek a lejtős területekre, domboldalakba épült házak, így gyakori feladat a kerttervező és kertépítő szakember számára a lejtős, domboldali kertek megtervezése és kialakítása. Az ilyen adottságú, vagyis a telken belüli jelentősebb szintkülönbségű kerteknél főbb teendőink közé tartozik a használható sík kertrészek (teraszok) kialakítása és a szintkülönbségek áthidalása (támfal és rézsű elemekkel). Lakóházak kertjeinél mindezt egyfelől a praktikum igényli, hiszen egy lejtős kertet elég nehézkes művelni vagy funkcionálisan használni, és igen körülményes ott bármilyen kerti elemet (szaletlit, gyereksarkot, fa játszóteret, medencét, kerti sütőt vagy pl. grillteraszt) elhelyezni, másrészt erős lejtés esetén így lehet megoldani, hogy hirtelen, heves esőzések esetén a fel nem szívódó csapadék ne zúdulhasson végig a kerten, és – ad abszurdum – földcsuszamlásra se kerülhessen sor.

Családi házak kisebb vagy közepes méretű kerttel

Mind Budaörsön és Budafokon sok családi ház található, melyekhez – a múltbéli többszöri telekosztások, telekalakítások következtében – rendszerint közepes vagy kisebb méretű kert tartozik. A kerttulajdonosok a legtöbb esetben virágos, de az utca felől kellően eltakart első kertrészt szeretnének, egy vagy két férőhelyes térkövezett kocsibeállóval, míg a ház melletti, mögötti – tehát intimebb - oldal kertben, illetve hátsó kertrészben nagy gyepfelületek, egy-egy árnyas terasz vagy kerti pihenő, grillező hely, esetleg medence vagy teraszba süllyesztett jakuzzi szerepel az építendő kerttel szembeni főbb elvárások listáján. Kisgyermekes családok kertjének pedig mintegy kötelező eleme a játszósarok, mini játszótér kialakítása.

Ízléses kerti sütő

És egy fedett pihenőhely

A kerttervezés során a leendő megrendelők egy részének konkrét elképzelései vannak a kert stílusát (típusát), netán a növénykiírást, fajtaválasztást illetően, mások – valójában a kerttulajdonosok többsége – ugyanakkor teljes egészében Ránk bízza a tervezést. Mindkét esetkörre igaz ugyanakkor, hogy a kertépítési ötletek közös áttekintése, egyeztetése alapján, a természetes és épített környezeti adottságoknak leginkább megfelelő, a környezetével harmonikus egységet képező kert kialakítására kerül sor, legyen szó modern vagy minimalista design-t követő, mediterrán vagy vidékies hangulatú, virágos kert, netán angolkert építéséről.

Sorházi kertek

Számos sorházi kert található mind Budaörsön, mind Budafokon. A sorházi kertekben az utcafronton rendszerint csak néhány négyzetméteres zöldfelület található, melyet örökzöldekkel vagy színes virágokkal szokás beültetni, netén kisebb sziklakert vagy kerti tó (csobogó) kialakítására kerül sor. A sorházak hátsó kertrésze általában keskeny, hosszúkás formájú, ahol fontos a megfelelő térhatás elérése (a hosszúkás telek érzetének csökkentése) kiemelt ágyásokkal, formabontó vonalvezetésekkel. A szomszédok közelsége miatt ennél a kert típusnál igen gyakori az örökzöld, gyors növekedésű sövények telepítése, vagy különféle „élettelen” térelválasztó elemek felállítása.

Főbb szolgáltatásaink Budaörsön és Budafokon

Kerttervezés az Ön igényeire is figyelemmel
Teljes körű kertépítés
Növényesítés, növények kiválasztása, ültetése
Támfalak, rézsűk és sziklakertek építése
Füvesítés, gyepszőnyeg fektetése
Automata öntözőrendszerek telepítése
Kocsibeállók, kerti utak térkövezése
Grill teraszok, kerti sütők kialakítása

Kéren tekintse meg referenciaképeinket!