Környezetvédelem

A környezetvédelem természetesen a mi munkánk során is kiemelt figyelmet élvez. Olvassa el tippjeinket, melyek Önnek is segítségére lehet a tudatos kertgondozásban!

Kerti esővíz hasznosítás

a víz hasznosítása

Természetesen kivárhatja, amíg valamikor esni fog az eső, és akkor nem kell öntöznie, ám ez a módszer nem különösen megbízható. Hiszen ezért vannak az öntözőberendezések amelyekkel a kertben bármely területet megbízhatóan meg lehet öntözni. Meggondolandó, hogy feltétlenül a vezetékes ivóvíz rendeltetése az, hogy ellássa kertünket a szükséges csapadékkal?

Optimálisan kihasználhatók az alternatív vízforrások is mint a fúrt kút vagy a tetőfelületről lefolyó összegyűjtött csapadék. Az esővíz-hasznosító berendezéssel ivóvizet lehet megtakarítani, amely megoldja a kert teljes öntözését. Az összegyűjtött csapadékot egy földalatti tartályba gyűjtjük,szűrőrendszerrel és a szivattyúval látjuk el és összhangba hozzuk az automata öntözőrendszerrel.

 

Zöld oázis a tetőn

A tetők, a fedett autóparkolók vagy egyéb kerti építmények zöld növényekkel történő beültetése manapság különösen elterjedt. A zöldtetők balzsamot jelentenek a lélek számára.

 

zöldtetők Ökológiai előnyök:

A zöldtető nemcsak látványos, hanem egy darabka természetet is behoz minden ökológiai előnyével együtt:

- visszatartja az esővizet (építési módtól függően a csapadék 50-90%-át)

- javítja a mikroklímát javítja a levegő minőségét (kiszűri a port és a káros anyagokat a levegőből)

- hangszigetel, a vegetáció jó hangelnyelő tulajdonsága révén

- életteret kínál a madaraknak és egyéb élőlényeknek

 

Gazdasági előnyök:

A szebb nem feltétlenül drágább. A zöldtető esztétikus, és szinte azonnal, akár többszörösen is érezhetjük pozitív hatását a családi költségvetésben. Gyakorlatilag megfizethetetlen az-az életminőség-javulás ember és állat számára, amit urbanizált világunkban egy kis darabka természetből nyerhetünk. Ráadásul még spórolhatunk is! A hatékony hőszigetelés segítségével energiaköltséget takarítunk meg.

 

Halomnyi előny

A komposzt számtalan előnyt jelent: a szerves háztartási és kerti hulladék gyorsan eltávolítható, a madarak számára sokféle rovart rejt és végül, de nem utolsósorban az így keletkező komposztot értékes bio trágyaként hasznosíthatja. A komposzt magas humusz- és a növények számára könnyen felvehető tápanyagtartalma révén, valamint jó vízmegtartó képességének köszönhetően kiválóan alkalmas a talaj feljavítására.

  komosztálás

Hova kerüljön a komposzt?

Melyik a legmegfelelőbb hely a kertben a komposzt számára? Fontos, hogy a komposzt védve legyen a napfénytől a széltől, ezért lehetőség szerint félárnyékba tegyük. Az árnyékos hely pozitív hatással van a bomlási folyamatokra: egyrészt igazán jól érzik benne magukat a földigiliszták, az ászkák és a mikroorganizmusok, másrészt pedig árnyékban kevésbé szárad ki a komposz. Emellett praktikus, ha könnyen megközelíthető, ám kissé eldugott helyen van egy sövény vagy a kerti kisház mögött. Így a hulladék nem rontja a kert összképét.

 

Mi kerülhet a komposzthalomba - és mi nem?

Ami a komposztba kerülhet:

- kerti hulladék lenyírt fű lomb (kivéve a nyár, a tölgy, a dió, a vadgesztenye lombja )

- lenyírt bokor vagy faágak (apróra feldarabolva, esetleg felaprítva)

- tojáshéj (szétmorzsolva)

- gyümölcs- és zöldséghulladék

- kávézacc, tealevél

- szalma, széna, faforgács