Zöldtetők

Tetőkert Környezettudatosság Trendek

A függőleges kertek mellett a zöldtetők is egyre népszerűbbek a zsúfolt nagyvárosokban. Tisztítják a levegőt, jobb közérzetet biztosítanak és jelentősen csökkentik az épület felmelegedését.

Egyre több zöldtető kezd tért hódítani városok szerte, ennek az igen attraktív megoldásnak köszönhetően. Nehéz pontosan meghatározni mikor ugrott meg Európa szerte az élő öko-tető koncepció. 2008-ban egy álom vált valóvá, amikor is a design és a technológia segítségével megvalósult egy fantasztikus gondolat. A San Franciscói Kalifornia Tudományos Akadémia épület tetejét őshonos növények, vadvirágok vették birtokba. Az elmúlt pár évben ennek hatására egy öko-értő designer generáció nőtt fel, akik a zöldtetőt esőerdőtől a kaktuszig minden egyéb más zöld növénnyel telepítik be, akár a csirkeóltól a kertes családi házakig.

Egy modern zöldtető

Az egyre nagyobb középületek zöldtetőinek köszönhetően számos előny származik, mint környezetvédelmi szempontból, vagy például az energiahatékonyság, vihar-vízgazdálkodás, és a hangszigetelés előnye sem elhanyagolható. Nem beszélve a kisebb állatok és madarak élőhelyeként is szolgáló zöldfelületek. A legtöbb ehhez hasonló nagy zöld tető projekt, mint az Akadémia teteje szabványos vékony réteg (7,5-15cm) könnyű közepes talaj borítja, továbbá egy speciális vízálló membránt is tartalmaz. A kisebb lakossági tetők zöldtakaróval való borítása, bár környezetvédelmi célokból ideális, de egyelőre nem kifizetődő a megtérülése a közeljövőben. Ennek ellenére gombamód szaporodnak mindenki megelégedésre a zöldtakaróval borított városi épületek. Ezek a projektek több látványt és élményt nyújt minden kertészet után érdeklődőnek. Az innovatív megoldás és tető kertek tervezési szabadságot, szórakozást nyújt minden kerttervezőnek.

Egyre több lakossági zöldtető jelenik meg, ami egy kísérlet és egyben egy kellemes szórakozás is.

Phoenix-ben, Steve Martino tájépítész például, a szó játékos értelmében egy lapos tetős ház fedelét fügekaktusz „paplannal” borított egy 7,5 cm-es gránit őrlemény talapzatra. Roy Hellwig Sequim építész a Washingtoni Olimpia-félszigeten tette próbára a helyi lakosokat. Lakását a tipikus közeli erdő növényeivel borította, többek között, mohák, zuzmók és páfrányok. Főleg olyan növények amelyek ”epiphytes” levegőben élő, talajt nem igénylő növényekkel. Ezzel a megoldással minimálisra csökkentette a tető karbantartását, a tető a talajig lenyúlik kapcsolódva a földhöz. A lakás úgy néz ki, mint a Gyűrűk Urában lévő Hobbitok lakása. Azok számára, akik vágynak egy hasonló megjelenésű lakásra, Hellwig kifejlesztett egy könnyen telepíthető elő-termesztett epiphytic ”más növényre telepedő” ökoszisztémát, amely megtapad a legtöbb tetőre vagy falra. Jelenleg dolgozik egy hasonló rendszeren, ami alkalmas szubtrópusi éghajlaton is.

Zöldtetőnek köszönhetően a hőmérséklet 59 fokkal volt alacsonyabb, mint a hagyományos tetőn

A tervezők egy másik lehetőséget is kilátásba vettek, mégpedig, hogy keverjük össze a zöldnövények teljes palettáját.A Kaliforniai Sonoma County városában, Kevin Falkerson és Kerrie Lee Cole, a Symbios építési és tervezési csapatát felkérte, hogy hozzon létre egy-az-egy-fajta "kézműves" tetőt, mely meglepően változatos növényeket tartalmaz. A 3300 négyzetméteres ház tetejét úgy hívják, hogy a ”Föld szárnyai”, kilenc féle varjúháj (Sedum) faj, attraktív ékezetes-pillangóvirág, évelő szegfű (perennial dianthus) és lángvirág (phlox) – ez mind csodás látványt nyújt a felsőbb szintekről. Az Amerikai Tájépítész Szövetség megbízásából felkérte Michael Van Valkenburgh Associates, hogy a Washingtoni székhelyük épülete tetején hozzon létre egy minta zöldtetőt projektet kutatás céljából. A lakás méretű, 3000 négyzetméteres kutatási felület két hullámban telepítettek zöldet Az egyik alacsony növényeket varjúháj fajták (sedums) felhasználásával minimális talaj mélységgel, a másiban is varjúhájfajtákat kevertek magasabb növésű, szárazságtűrő füvek és évelőkkel, amelyek mélyebb földalapot igényelnek. Hat év után a mért eredmények: a tetőre telepített növényzet 77 százalékosan megtartotta a lehullott csapadékot az első adatgyűjtő időszakban, továbbá a hőmérséklet is egy elképesztő 59 fokkal alacsonyabb, mint a szomszédos épületek hagyományos fekete tetőzet.

Házilag készített zöldtető

Közben ”csináld magad” készletek kerültek az áruházak polcaira, pedig a gazdaságos zöldtető igényelné az építész, vagy tájépítészet területére szakosodott szakemberek tudását - akik jól ismerik a szükséges strukturális igényeket, szerelési rendszereket, vízelvezetési rendszereket, a helyi körülményeket, a növényeket, és nem utolsó sorban a szükséges karbantartásokat.

Fedezzük fel a zöldtetőben rejlő lehetőségeket. Kezdjük a kutyaházzal.

A zöldtető ára körülbelül duplája vagy legfeljebb a négyszerese a hagyományos tetőnek. Az USA kormányzati szervek elkezdtek kidolgozni pénzügyi költségvetéseket, amelyek fedezik a lakossági zöldtetők telepítését – különösen az esőben gazdag városokra, mint Portland vagy Oregon város. Hogy javítsák a vihar-vízgazdálkodást, és ösztönözzék a várost "öko-tető projekt" programok forrásaira legfeljebb 5 $ per négyzetláb hozzájárulást adnak projektenként.

A zöldtetőkre telepített növények fajtája természetesen függ a helyi körülményektől. Általában a tetőre szánt növények keményebb körülmények között kell felcseperedniük, mint a megszokott talajban a földön. Ellen kell állnia a hőségnek, a szélnek, az elszaporodó gyomoknak és nem utolsó sorban a madaraknak. Az Államok délnyugati részén és Kaliforniában erősebb öntözésre van szűksége a növényeknek a hőség miatt, Ed Snodgrass iró szerint – Amerika legfőbb zöldtető projekt növény beszállítója több mint 100 lakott ház zöldtetőt készített – a leggyakrabban használt növénye a varjúháj félék (sedums) mivel alacsony növésűek és igen szívósak. Az iró szerint a varjúháj félék (sedums) gyökérzete kevesebb heylet igényel és az anyagcseréjük miatt a vízmennyiség negyedét használják fel a többi növényhez képest. Javasolja továbbá a kövirózsa fajtákat (sempervivum), a hírvirág (talinum), kőtörőfű-virágúak (jovibarba) és kristályvirág félék (delosperma) telepítését is. A színek változatossága és a növények terjedelme, mérete miatt ajánlja még a további évelő növények alkalmazását is, mint a szegfű (dianthus), lángvirág (phlox), harangvirág (campanula), cserjés pimpo (potentilla), cickafark (achillea) és viola, továbbá a crocus félék, gyöngyike (muscari) és páfrányok telepítését. Az egynyári növények magról való növekedése kitölti, amíg a többi növény fejlődik. A kerti zöldségek használata nem javallott a gazdagabb és mélyebb ágyás miatt továbbá a fokozott vízigény miatt.

Fedezze fel a zöld tetőben rejlő lehetőségeket. Snodgrass az ajánlja, hogy előbb kezdjünk egy kutyaházzal vagy madárházzal. (Pennsylvaniában a Longwood Gardens felajánlott egy ilyen tanfolyam indítását, ahol az érdeklődők elsajátíthatják a zöldtető telepítés fortélyait.) Első lépéskényt kezdjünk egy madáretető tetejével, ahol is megérthetjük a telepítés lehetőségeit és határait. - a cseperedő növények gyökérzete sekély helyigényét – mondja Snodgrass. Ha mindezt megtapasztaltuk nincs határa a fantáziának, telepítsünk minél több zöldtetőn, saját és embertársaink megelégedésére.