10+1 igazán szép és ötletes kert képekben

Munkáink során hangsúlyozottan törekszünk az egyedi és kreatív kertkialakításokra, a szép és ötletes kertek megalkotására. Közhelyszerűen hangzik, de nincs két egyforma kert, mint ahogyan nincs két egyforma ember (kerttulajdonos) sem. Éppen ezért stílusoktól függetlenül, határok és kötöttségek nélkül kell tudnunk minden kertbe belelátni és megtervezni azt, ami tényleg odaillik, és egyúttal a megrendelő személyiségéhez, kerttel szembeni elvárásaihoz is passzol. Az alábbiakban bemutatunk néhány kert ötletet képekben a korábbi munkáink közül, mintegy inspiráció gyanánt azoknak, akik éppen kertjük tervezése, építése előtt állnak.

1. Elegáns mediterrán kert

Szép kertjeink sorát egy gyönyörű, spanyol hangulatú villa mediterrán kertjével kezdjük. A ház stílusa és kialakítása alapvetően meghatározta a hozzá épült kert jellegét. A terasz és kert kapcsolatát sziklakerttel, lépcsőzetes vízeséssel és egy gyönyörű dísztóval teremtettük meg. A mediterrán életérzést a megfelelő növényválasztás is erősíti.

Ennek a gyönyörű mediterrán kertnek az egyik különlegessége a fentebb említett kerti tó. A bemutatott díszkert további sajátossága, hogy abban

egy haszonkertként funkcionáló magaságyás is helyet kapott.

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kisétálunk a saját kertünkbe és leszüreteljük a saját magunk termesztette zöldséget, vagy fűszernövényt. Ez a kert a legjobb példája annak, hogy a modern kor épített kertjei nemcsak szépek, hanem egyben hasznosak is lehetnek.

Szép mediterrán kert, mely egyben haszonkert is
Szép mediterrán kert - egy kis haszonkerttel kiegészítve

Ha megnéznéd ennek a kertnek a további képanyagát is, akkor ugorj át ide:
Elegáns mediterrán kert, képekkel

2. Minimál kert az erdők ölelésében

Néhány évvel ezelőtt Budán, egy erdőkkel körbevett modern villához terveztük és építettük ezt a modern-minimál kertet. A díjnyertes villaépület stílusa és karaktere, valamint erdőszéli elhelyezkedése egyaránt meghatározó szempont volt a kert tervezésekor.

Minimal kert ötletes kialakítása
Ahol a határozott vonalak és az erdő találkozik

A letisztultság, a nagy terek és felületek, illetve az elemek közti kontrasztok biztosítják a ház és a kert egyszerre modern és mégis természetközeli hangulatát. Bár a különböző színek és anyagok határozottan eltérnek egymástól, jól átgondolt alkalmazásuk azonban megteremtette a kert harmóniáját, a modern építészet és a természet összhangját.

Ez a kert jó példája annak, hogyan lehet egyszerre modern, trendi és természetközeli az otthonunk.

Az erdő közelsége pedig garantálja a tiszta levegőt, a nyugalmat és a folyamatos madárcsicsergést. Az itt bemutatott villa és annak kertje a Szép Házak magazinba is bekerült.  Hasonlóan ötletes kialakítású, modern-minimál kertekről itt olvashatsz részletesebben.

3. Ötletes vonalvezetésű modern kert - madártávlatból is

A következő kertünk Budapest XVI. kerületében, kertvárosias környezetben található. A modern technikának hála, drónfelvételen is bemutathatjuk az általunk tervezett és kivitelezett kertet az átadáskori állapotában.

A kert legfőbb jellegzetessége a terasz vonalvezetését követő lépcsőzetes kialakítású, gazdagon ültetett növényágyás, amely

a modern kert ötletes design eleme.

A következő fotó 5 évvel később készült. Itt már egy beállt, szépen gondozott kertet láthatunk, amely tökéletes példája annak, hogy egy modern stílusú kert is lehet gazdagon növényesített, színes virágokkal teli.

Kis alapterületű modern kert
Pár év alatt lett igazán csodás, beállt állapotú a kert

4. Mindig színes mediterrán kert

A következő kertünk szintén Budán található. A mediterrán stílusú házhoz annak megjelenéséhez illő, hangulatos kertet terveztünk és építettünk.

A kert igazából két, egybenyitott telken helyezkedik el, így mind a háznak, mind a különböző funkciójú kertrészeknek jutott hely bőven. A fenti képen például egy mediterrán terméskő támfallal körülölelt római körpartio terasz (kerti pihenő) látható, melnyek intimitását a buja növényzet garantálja.

Minden évszakban szép kert
Minden évszakban szép és virágos kert

Az ilyen mediterrán, szép kertek kialakításakor mindig ügyelünk arra, hogy

olyan kertet hozzunk létre, mely az év minden évszakában színes.

Sövénynek magasra nővő örökzöldeket ültetünk, míg a kert egészét színes virágú egynyáriakkal, évelőkkel, cserjékkel tesszük változatássá. Ennél a kertnél a mediterrán életérzést idéző kovácsoltvas lugast is építettünk, melyet lilaakáccal és vadszőlővel futtattunk be. Ez a mediterrán kert az év minden szakában örmöet okoz a tulajdonosoknak.

5. Modern kerti pihenő

A XVI. kerületben kifejezetten modern stílusban épült kert jellegzetes elemei a látszóbeton támfalak, és a lépcsőzetesen kiemelt ágyások, melyek bambusszal, díszfüvekkel beültetve ölelik körbe a kerti pihenő részt.

6. Villakert medencével

Budai zöld övezetben, egy félig újonnan kialakított villaépülethez kértek fel, hogy az épülethez illő kertet alakítsuk ki.

A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy korosabb – kifejlettebb, magasabb – fákat, bokrokat helyezzünk a ház köré. A villaépület élénk fehér színe, az üde zöld növényzet és medence tükörképe

tökéletes eleganciát sugároz.

Szép kert a villaövezetben
Klasszikusan elegáns lett a villakert

A villaépület és a kert klasszikusan elegáns lett. A több éves, idősebb korú növényzet beültetésével értük el az igazi villakert kinézetet. A villa lakói kényelmesen időzhetnek az elegáns hátsókertben.

7. Romantikus kert sok virággal

A XVI. kerületi kertben az íves vonalvezetésű virágos ágyások, enyhe lankák, a pihenősarokhoz kanyargósan futó kerti utacska, a pici faház mind-mind kedves és mesebeli hangulatot kölcsönöznek a könnyen fenntartható, de mégis virágos, romantikus kertnek.

8. Ikerházak szimmetrikus kertje

Nagy kihívás volt életünkben, amikor egy XI. kerületi, erősen lejtős ikerházhoz komplett kertépítést rendeltek. A képen nem látszódik, de a ház front oldala, lényegesen magasabban fekszik, mint a hátsó kert.

A kertet úgy alakítottuk ki, hogy a jobb- és a bal oldal, pontosan ugyanúgy néz ki,

teljesen szimmetrikus, viszont összességében egy egységet alkot a kert.

Itt a hátsókertnél is látszódik a telek lejtése. A szintkülönbségeket mosott kavics, rézsűs kivitelezéssel oldottuk meg.

Szimmetrikus szép kert
Íves vonalakat használtunk a hátsókertben

A kert szimmetriája igazából a hátsókertnél látszódik teljesen. Mivel erőteljes, szabályos formavilággal rendelkezik a kert, ezért a hátsó kertet körkörös, íves formavilággal alakítottuk ki. Ez a munkánk is jó példája annak, hogy még egy társasháznak is lehet szép kertje, ahol megpihentetjük a szemünket a nap végén.

9. Buja kert = gazdag növényzet

A II. kerületi családi ház kertjében a gazdag növényzet maga a természetes kerítés a ház körül. A buja évelők és egynyáriak, a burjánzó örökzöld növényzet, a macskakőként is ismert bazaltkő burkolatok igazán természetközeli kertélményt nyújtanak.

10. Hegyoldali, lejtős kert óriási szintkülönbségekkel

A Budapest XII. kerületében jellemző lejtős domborzati viszonyok fokozottan érvényesülnek az új építésű villa kertjében. A több mint 10 méteres szintkülönbség áthidalására gazdagon ültetett rézsűk, és a romantikus hangulatú vasúti talpfa lépcsők szolgálnak.

+1. Mediterrán ház előkertje

A többi, fent bemutatott kerttől eltérően nem Budapesten építettük ezt a kertet, de a benne rejlő kertelrendezési ötletek okán ő is ide kívánkozik. Az ürömi kert építése során részben a meglévő növények felhasználásával alakítottuk ki a mediterrán hangulatú ház gazdag növényzetű, virágos előkertjét. A kanyargós, íves vonalvezetés és a színes virágok, növények kavalkádja ennek az igazán szép kertnek meghatározó jellemzői.