10+1 igazán szép és ötletes kert képekben

Így dolgozunk Kerttervezés kertek képekkel

Munkáink során hangsúlyozottan törekszünk az egyedi és kreatív kertkialakításokra, a szép és ötletes kertek megalkotására. Közhelyszerűen hangzik, de nincs két egyforma kert, mint ahogyan nincs két egyforma ember (kerttulajdonos) sem. Éppen ezért stílusoktól függetlenül, határok és kötöttségek nélkül kell tudnunk minden kertbe belelátni és megtervezni azt, ami tényleg odaillik, és egyúttal a megrendelő személyiségéhez, kerttel szembeni elvárásaihoz is passzol. Az alábbiakban bemutatunk néhány kert ötletet képekben a korábbi munkáink közül, mintegy inspiráció gyanánt azoknak, akik éppen kertjük tervezése, építése előtt állnak.

1. Elegáns mediterrán kert

Szép kertjeink sorát egy gyönyörű, spanyol hangulatú villa mediterrán kertjével kezdjük. A ház stílusa és kialakítása alapvetően meghatározta a hozzá épült kert jellegét. A terasz és kert kapcsolatát sziklakerttel, lépcsőzetes vízeséssel és egy gyönyörű dísztóval teremtettük meg. A mediterrán életérzést a megfelelő növényválasztás is erősíti.

Ennek a gyönyörű mediterrán kertnek az egyik különlegessége a fentebb említett kerti tó. A bemutatott díszkert további sajátossága, hogy abban

egy haszonkertként funkcionáló magaságyás is helyet kapott.

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kisétálunk a saját kertünkbe és leszüreteljük a saját magunk termesztette zöldséget, vagy fűszernövényt. Ez a kert a legjobb példája annak, hogy a modern kor épített kertjei nemcsak szépek, hanem egyben hasznosak is lehetnek.

Szép mediterrán kert, mely egyben haszonkert is
Szép mediterrán kert - egy kis haszonkerttel kiegészítve

Ha megnéznéd ennek a kertnek a további képanyagát is, akkor ugorj át ide:
Elegáns mediterrán kert, képekkel

2. Minimál kert az erdők ölelésében

Néhány évvel ezelőtt Budán, egy erdőkkel körbevett modern villához terveztük és építettük ezt a modern-minimál kertet. A díjnyertes villaépület stílusa és karaktere, valamint erdőszéli elhelyezkedése egyaránt meghatározó szempont volt a kert tervezésekor.

Minimal kert ötletes kialakítása
Ahol a határozott vonalak és az erdő találkozik

A letisztultság, a nagy terek és felületek, illetve az elemek közti kontrasztok biztosítják a ház és a kert egyszerre modern és mégis természetközeli hangulatát. Bár a különböző színek és anyagok határozottan eltérnek egymástól, jól átgondolt alkalmazásuk azonban megteremtette a kert harmóniáját, a modern építészet és a természet összhangját.

Ez a kert jó példája annak, hogyan lehet egyszerre modern, trendi és természetközeli az otthonunk.

Az erdő közelsége pedig garantálja a tiszta levegőt, a nyugalmat és a folyamatos madárcsicsergést. Az itt bemutatott villa és annak kertje a Szép Házak magazinba is bekerült.  Hasonlóan ötletes kialakítású, modern-minimál kertekről itt olvashatsz részletesebben.

3. Ötletes vonalvezetésű modern kert - madártávlatból is

A következő kertünk Budapest XVI. kerületében, kertvárosias környezetben található. A modern technikának hála, drónfelvételen is bemutathatjuk az általunk tervezett és kivitelezett kertet az átadáskori állapotában.

A kert legfőbb jellegzetessége a terasz vonalvezetését követő lépcsőzetes kialakítású, gazdagon ültetett növényágyás, amely

a modern kert ötletes design eleme.

A következő fotó 5 évvel később készült. Itt már egy beállt, szépen gondozott kertet láthatunk, amely tökéletes példája annak, hogy egy modern stílusú kert is lehet gazdagon növényesített, színes virágokkal teli.

Kis alapterületű modern kert
Pár év alatt lett igazán csodás, beállt állapotú a kert

4. Mindig színes mediterrán kert

A következő kertünk szintén Budán található. A mediterrán stílusú házhoz annak megjelenéséhez illő, hangulatos kertet terveztünk és építettünk.

A kert igazából két, egybenyitott telken helyezkedik el, így mind a háznak, mind a különböző funkciójú kertrészeknek jutott hely bőven. A fenti képen például egy mediterrán terméskő támfallal körülölelt római körpartio terasz (kerti pihenő) látható, melnyek intimitását a buja növényzet garantálja.

Minden évszakban szép kert
Minden évszakban szép és virágos kert

Az ilyen mediterrán, szép kertek kialakításakor mindig ügyelünk arra, hogy

olyan kertet hozzunk létre, mely az év minden évszakában színes.

Sövénynek magasra nővő örökzöldeket ültetünk, míg a kert egészét színes virágú egynyáriakkal, évelőkkel, cserjékkel tesszük változatássá. Ennél a kertnél a mediterrán életérzést idéző kovácsoltvas lugast is építettünk, melyet lilaakáccal és vadszőlővel futtattunk be. Ez a mediterrán kert az év minden szakában örmöet okoz a tulajdonosoknak.

5. Modern kerti pihenő

A kedves tulajdonos kedvenc kertrésze lett ez a modern kerti pihenő. A kertet Budapest XVI. kerületében építettük évekkel ezelőtt.

Teljes mértékben modern stílusban lett megtervezve és kialakítva a kert és annak legimpozánsabb része, a képen látható pihenősarok. Lépcsőzetes kialakítású látszóbeton támfal és virágágyások szegélyezik a napozóteraszt, melyek bambusszal, díszfüvekkel beültetve ölelik körbe a kerti pihenő részt.  Mint látható, akár egy pici kert is lehet látványos és igazán ötletes kialakítású.

6. Villakert medencével

A budai villaépület teljeskörű felújítását követően ránk hárult az elegáns villakert megtervezésének és kialakításának nemes feladata. A medence kéksége, és a zöld gyep a kifinomult és elegáns környezet meghatározó eleme.

A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy korosabb – kifejlettebb, magasabb – fákat, bokrokat ültessünk az eredeti növényzet megtartása mellett. A medence vízében tükröződő villaépület

tökéletes eleganciát sugároz.

Szép kert a villaövezetben
Klasszikusan elegáns lett a villakert

A kúriák, villák eleganciáját növeli a parkjellegű kertkialakítás.

7. Romantikus kert sok-sok színes virággal

Egy csodaszép  kertbe látogatunk el, mely a levendulálnak hála olyan hatást kelt, mintha egyenesen Provance vagy Toszkána lejtőin kirándulnánk, pedig "csak" Budapest XVI. kerületében, az általunk tervezett és épített kertben járunk.

Szép kert mediterrán stílusban
Mintha csak Toszkánában lennénk – annyira szép lett

Az íves vonalvezetésű ágyások, enyhe lankák, a pihenősarokhoz kanyargósan futó kerti utacska, a pici faház mind-mind kedves és mesebeli hangulatot kölcsönöznek a könnyen fenntartható, de mégis virágos, romantikus kertnek.

Napózó hátsókert kis faházzal
Egy faház és a napozóágyak is bőven elférnek

A kert legvégébe egy pici faház került, előtte pedig bőven elfér egy-két napozóágy, de akár egy jakuzzi is.

Ne csüggedj akkor sem, ha csak kisebb alapterületű kert áll rendelkezésedre, mi ilyen szép pihenőkertet varázsolunk belőle!

8. Ikerházak szimmetrikus kertje

Nagy kihívás volt életünkben, amikor egy XI. kerületi, erősen lejtős ikerházhoz komplett kertépítést rendeltek. A képen nem látszódik, de a ház front oldala, lényegesen magasabban fekszik, mint a hátsó kert.

A kerte(ke)t úgy alakítottuk ki, hogy a jobb- és a bal oldal, pontosan ugyanúgy néz ki,

teljesen szimmetrikus, viszont összességében egy egységet alkot a kert.

A szintkülönbséget rézsűk és lépcsők kialakításával hidaltuk át.

Szimmetrikus szép kert
Íves vonalakat használtunk a hátsókertben

A kertek szimmetriája igazából a hátsókerteknél mutatkozik leginkább, de a kerteket elválasztó sövény mára jelentősen megtöri ezt a játékosságot.

9. Buja kert = gazdag növényzet

A II. kerületi családi ház kertjében a gazdag növényzet maga a természetes kerítés a ház körül. A buja évelők és egynyáriak, a burjánzó örökzöld növényzet, a macskakőként is ismert bazaltkő burkolatok igazán természetközeli kertélményt nyújtanak.

10. Hegyoldali lejtős kert, óriási szintkülönbséggel

Ismételten a budai oldalon járunk, ahol egy hegyoldali és hatalmas – jó 10 méteres – szintkülönbséggel rendelkező telekhez kellett, környezethez illő kertet kialakítanunk.

Munkánkat nehezítette, hogy a kert rézsűjét egy kocsibeálló szakította ketté. Annyira meredek terepviszonyok között dolgoztunk, hogy a ház és a kocsibeálló közötti részt, teljes mértékben sziklakertesre tudtuk csak kialakítani. Ide alacsony növésű, szárazságtűrő növényeket ültettünk, a földfelületet pedig fenyőmulccsal szórtuk fel.

Mulccsal felszórt támfal Budapesten
Még nehéz domborzati viszonyok között is minőségi munkát végzünk

Összességében az elkészült kert felül támfal jellegűen lett kialakítva, a hátsó részt pedig fűvel vetettük be. Mivel egy erdős területen járunk, igyekeztünk inkább tűlevelű növényeket választani. Ez a kert is jó példa arra, hogy

igen nehéz terepviszonyok között is lehet elegáns, pihentető és szép kertünk.

+1. Mediterrán ház előkertje

Végezetül, még egy csodaszép kertet mutatunk be.

A többi, fent bemutatott kerttől eltérően nem Budapesten építettük ezt a kertet, de a benne rejlő kertelrendezési ötletek okán ő is ide kívánkozik. Az ürömi kert építése során részben a meglévő növények felhasználásával alakítottuk ki a mediterrán hangulatú ház gazdag növényzetű, virágos előkertjét. A kanyargós, íves vonalvezetés és a színes virágok, növények kavalkádja ennek az igazán szép kertnek meghatározó jellemzői.  A képen látható összeültetés minden évszakban üde színekkel varázsolja szebbé a tulajdonosok napjait.