Kerti munkák, kertépítés Dunakeszin és Fóton

Kertépítés Pest megye Kiskert

Dunakeszi és Fót Budapest közvetlen szomszédságában, a fővárostól néhány kilométerrel északra, Pest megyében helyezkednek el, így a budapesti agglomeráció szerves részei.

A Pesti síkságon található Dunakeszi város - melyet a Duna másik oldalán fekvő Budakalásszal együtt a festői Dunakanyar kapujaként is szoktak említeni - a Duna bal partján, a folyam kavicsos törmelékkúpján fekszik. Keletről Fót, délről Budapest, nyugatról a Duna, északról pedig Göd határolja.

Fót városa a Gödöllői-dombság peremén helyezkedik el. A Fóti-Somlyó Természetvédelmi Terület és az Öreghegy dombjai felfogják az észak-keleti hűvös szeleket. A fóti dombok az Északi-középhegység nyugati nyúlványai. Legmagasabb pontja a Somlyó-hegyen található (287m). Fóthoz képest nyugatra Dunakeszi, északkeletre Csomád és Veresegyház, keletre Mogyoród, délre pedig Budapest a legközelebbi település.

Mindkét település lényegében annyira közel van Budapest északi határához, hogy – némi túlzással - annak külső, kertvárosi kerületei is lehetnének. Az elmúlt években Dunakeszi és Fót infrastruktúrában sokat fejlődött, és sokat szépült is: a közterületeket szépen felújították, modernizálták, a peremterületeken pedig új építésű lakónegyedek jöttek létre, ugyanis nagyon sok kisgyermekes, és a természet közelségét kedvelő család költözött ezekbe a városokba az utóbbi időszakban.

Dunakeszi és Fót lakosságának nagyobb része családi vagy ikerházakban, illetve sorházakban lakik. Fót esetén külön említést érdemel a Fótliget-lakópark, ami az amerikai szuburbán építkezési mintának megfelelően épült. A lakóparkon belül jellemzően családi házak, ikerházak, és az összeköltöző családtagok számára létesülő többgenerációs házak épültek. A lakóparkot nem csupán a többi lakóövezettől való távolsága, hanem a terület köré felhúzott kerítés (portaszolgálattal) is elhatárolja, és különálló lakónegyeddé avanzsálja a városon belül.

A budapesti agglomeráció többi településéhez hasonlóan tehát ezekben a városokban is növekvő népességszám, új építésű házak, fejlődő infrastruktúra a jellemző, ennélfogva városszerte sok-sok építészeti, park- és kertépítészeti feladat vár a szakemberekre, így a kertépítő szakemberekre, szakcégekre is.

Családi házak kisebb és közepes méretű kertekkel

Dunakeszi és Fót területén nagyon sok felújított és új építésű családi házat találunk. Ezekhez a házakhoz rendszerint kisebb, vagy közepes méretű kertek, a ház előtti, melletti kocsibeállók tartoznak.

A ház és kerttulajdonosok általában az alábbi három szempontot szokták prioritásként megjelölni a kerttervezés és kertépítés során:

- Sűrű és gyors növekedésű sövényt szeretnének telepíttetni, hogy elhatárolják a kertjüket a szomszédjuktól,

- Üde, zöld, sűrű és ellenálló gyepszőnyeget szeretnének fektetni, rendszerint automata öntözőrendszerrel együtt,

Kerti sűtő egy családi ház kertjében A kerti sütő népszerű eleme a családi házak kertjeinek

- A kocsibeálló térburkolása mellett valamilyen pihenő- vagy játszósarkot (úgymint szép terasz, kerti sütögető, gumitéglával borított játszótér) szeretnének kialakíttatni.

Természetesen minden ilyen feladat megoldásában Megbízóink segítségére tudunk lenni, így forduljanak hozzánk bizalommal, ha netán mostanában tervezik a fenti munkálatok elvégzését a kertjükben.

Ikerházak vagy sorházak kisebb méretű kerttel

Dunakeszi és Fót egyes részein több olyan új építésű lakóövezet létesült - például a Csomád felé vezető I. András út mentén - ahol ikerházi vagy sorházi kerteket találunk. Az ikerházakhoz, sorházakhoz rendszerint kis kertek tartoznak, melyek többnyire két részből állnak: elől, az utcafront felé van egy „falatnyi” zöld terület (előkert), illetve a ház háta mögött egy nagyobb, de sokszor keskeny kialakítású kertrész.

Az előkert Sok színes virággal és bokorral ültetjük be az előkerteket

A sorházi kis kertek esetén az első kertrészt örökzöld vagy - angol mintára - minden évszakban virágzó növénykombinációkkal, esetleg kisebb sziklakertetekkel tehetjük egyedivé és természetközelivé, míg a hátsó kertekben grill teraszt, illetve homokozót vagy játszósarkot szokás kiépíteni a zöldellő gyep és a kerítések mentén kialakított növényágyások mellett.

Keskeny kertek esetében kerti ágyással oldjuk meg a térelhatárolást

A keskenyebb-hosszúkásabb alakú kertekben érdemes a formákkal - ívelt vonalvezetésekkel, kiemelt ágyásokkal stb. - is megfelelően „játszani”, hogy a térélményt kellően befolyásoljuk, és így a keskeny telek érzetét minél jobban csökkentsük a kert kialakítása során.

Főbb szolgáltatásaink Dunakeszi és Fót városában:

Ingyenes felmérés, tervezés, árajánlat készítése
Teljes körű kerttervezés és kertépítés
Sövények telepítése, gyepszőnyegezés
Automata öntözőrendszer tervezése és kiépítése
Kocsibejáró, kerti sütő, kerti terasz kialakítása
Kertfenntartási munkák elvégzése

Kéren tekintse meg referenciaképeinket!