Térburkolás

Tereprendezés Térburkolás kertépítés lépései

Nem minden házhoz, kerthez illik ugyanaz a burkolóanyag. Mindegyiknek megvan a maga hangulata. Mi segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet, hogy ne csak ár-érték arányban kapja a legjobbat, de a ház és a kert stílusához is a leginkább passzoljon.

Nem minden házhoz, kerthez illik ugyanaz a burkolóanyag. Mindegyiknek megvan a maga hangulata. Mi segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet, hogy ne csak ár-érték arányban kapja a legjobbat, de a ház és a kert stílusához is a leginkább passzoljon.

időálló bazalt burkolat Mediterrán jellegű bazalt burkolat Ez pedig egy színes beton kőburkolat Ez pedig egy színes fiatalos burkolat

Amit a kerti burkolatokról tudni érdemes:

Romantikus burkolat Ki ne szeretne a házában és a kertjében gyorsan és kényelmesen közlekedni? Ennek feltétele egy jól megtervezett kerti út. Fontos szerepe van a burkolat minőségének: egyrészt legyen fagyálló és csúszásmentes, másrészt illeszkedjék harmonikusan a ház és a környezet összképébe. Tapasztalati adatok alapján a kerti utak szélességére a következő adatok érvényesek: a főút, ami a házhoz vezet, 1,3-1,5 m széles, a mellékutak 80-100 cm-esek, ezenkívül néha előfordulnak 50 cm-es kerti ösvények is.

A kerti utak átvezetik a látogatót a kerten, összekötnek, elválasztanak különböző kertterületeket. Az utakat úgy kell megépíteni, hogy minden időjárási helyzetben használható legyen. Az utak vonalvezetése és funkciói között szoros összefüggés van.

Az útburkolatokat két nagyobb csoportba oszthatjuk:
- szilárd burkolatú utak (terméskő, műkő, beton, aszfalt, fa, stb.)
- nem szilárd (szemcsés) burkolatú utak (kavics, murva, salak, mulcs)

A szilárd burkolatcsoport széles választéka lehetővé teszi a legdifferenciáltabb funkcionális és esztétikai igények kielégítését. Előnye, hogy tisztítása könnyen megoldható, szélsőséges időjárás esetén is jól járható, felületéről az esővíz gyorsan lefolyik, így rövid idő alatt megszárad. Hátránya, hogy építési költsége a szemcsés burkolatú utak mindegyikénél magasabb. A hatalmas választékból nem könnyű a megfelelő szilárd burkolóanyagot kiválasztani. Az egyik legfontosabb szempont, hogy az anyag illeszkedjen a ház és a környezet stílusához. A kerti utak közül a természetes hatású burkolatok illenek legjobban a környezetbe, melyek nem vesznek el túl nagy teret a növényektől, gyepfelülettől. Ilyenek például a kedvelt terméskő burkolatok, melyek szabálytalan alakjukkal, megmunkálatlan felületükkel kiválóan illeszkednek környezetükbe. Az utak anyagának, szerkezetének kiválasztásakor tisztáznunk kell, hogy az csak gyalogos forgalom ellátására épül, vagy gépjárművek által is használva lesz-e (teherbírás).

A szemcsés anyagokból készített út , illetve burkolat előnye, hogy építési költsége viszonylag alacsony, megfelelő anyagválasztás esetén a környezettel kiválóan harmonizál. Hátránya a szilárd burkolatokkal szemben, hogy tisztántartása, felületéről a hó eltakarítása, a kifejlődő gyomnövények eltávolítása nehézkes és költséges munka. Tartósan száraz és erősen szeles időjárás esetén az aprószemcsés felületről (homok, kőzúzalék) porszennyeződés szabadulhat fel, amely egészségkárosító hatásokkal jár.

Az út nyomvonalának szélessége a várható forgalom nagyságától függ. Egy személy közlekedéséhez 0,6 m széles útnyomot szükséges biztosítani. Célszerű - helyenként még magánkert esetén is - a gyalogutakat legalább két személyre, azaz 1,2 m szélesre méretezni, hogy az ott közlekedők egymás mellett kényelmesen elférjenek, illetve elhaladhassanak.

Az utak hossz-, ill. keresztirányú lejtésének meghatározásánál általában törekedni kell az enyhe - a vízszintestől kismértékben eltérő - lejtési viszonyok kialakítására. A biztonságos és kényelmes közlekedés érdekében a kertépítészeti gyakorlatban a burkolt gyalogutak hosszlejtése a 15%-ot nem haladhatja meg. Az utak, burkolt terek keresztirányú lejtését úgy célszerű kialakítani, hogy azok felületéről a csapadékvíz minél nagyobb mértékben jusson az útmenti növényfelületre. Nagyobb felületű szilárd burkolattal ellátott terek felületéről a csapadékvizet min. 0,5-1,5%-os eséssel kell elvezetni, vagy ilyen lejtéssel kialakított folyókákba gyűjtve a környező zöldfelületre rávezetni.